Tyske ledere vil gøre EU til en stærk militærmagt

Alle de tre tyske kanslerkandidater vil gøre Europa til en global magtfaktor. EU skal være en ’sikkerhedsunion’ med en ’verdenspolitik’ og en ’fredsaktør’ med militære muskler og vilje til at bruge dem. Det er ubelejligt for Danmark, der sikkerhedspolitisk er tæt knyttet til USA og NATO og ikke er med i EU’s militære samarbejde.

Foto: Foto: Reuters Ritzau Scanpix
Claus Kragh

76 år efter Nazi-Tysklands sammenbrud har Tyskland stadig svært ved at føre en national udenrigs- og sikkerhedspolitik. Tyskerne foretrækker at gøre det gennem EU, hvor man vil gå i takt med de andre medlemslande og udvikle en såkaldt ’strategisk autonomi’ på Den Europæiske Unions vegne.

Selvom sikkerheds- og europapolitik ikke spiller nogen afgørende rolle i den tyske valgkamp, ændrer det ikke ved, at Tysklands kommende kansler vil føre en politik, der på afgørende punkter er i direkte modstrid med, hvad man ønsker sig i Danmark. Og dét uanset om den danske statsminister er fra rød eller blå blok.

Uanset om den næste kansler bliver socialdemokraten Olaf Scholz, den konservative Armin Laschet eller den grønne Annalena Baerbock, vil Tyskland i næste regeringsperiode arbejde for, at EU udvikler sin udenrigs- og sikkerhedspolitiske dimension, således at EU – og dermed Tyskland – bliver mere handlekraftigt på den globale scene.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu