EU er afgørende for danske klimaambitioner

Europa-Parlamentet spiller i en nøglerolle i EU’s kollektive klimapolitik – som også fastlægger Danmarks nationale klimamål. Derfor er grøn omstilling et kerneområde for alle danske medlemmer af Europa-Parlamentet.

Claus Kragh

MM Special: Historisk skæbneforår i Europa
  • EU-skeptikerne står til at vinde hver tredje plads, mens midterpartierne skrumper.
  • Macrons alliance med de liberale i ALDE kan blive afgørende for, om Magrethe Vestager har en reel chance for at blive den næste formand for Kommissionen.
  • Brexit, Trump, Putin og Kina er fire storpolitiske faktorer, der både kan få EU til at rykke sammen – og skabe splittelse.

Europa står foran et historisk skæbnevalg

Europa-Parlamentets yderfløje vokser

EU er afgørende for danske klimaambitioner

Skat får central rolle i EP-valg

Fort Europa er ikke længere et skræmmebillede

Når det gælder klimapolitik og grøn omstilling, har Europa-Parlamentet og dets medlemmer centrale roller at spille – i visse henseender vigtigere end Folketinget og dets medlemmer.

Det er i EU, at europæerne i 2007 besluttede, at man vil være frontløbere i kampen mod den globale opvarmning. Og det er i EU, man fastlægger de konkrete mål for, hvor meget EU-landene kollektivt og hver for sig skal reducere deres udledninger af drivhusgasser.

Mens mange vælgere vil se Danmark blandt de mest klimaambitiøse lande i EU, kæmper danske erhvervssektorer og virksomheder hårdt for, at klimapolitikkerne ikke forringer dansk konkurrenceevne, og at de tilgodeser danske erhvervsinteresser, når det gælder strategiske valg i forhold til teknologi og innovation.

Vælgerne kræver klimafokus

Målinger viser, at klimapolitik er højt på vælgernes dagsorden – både ved det kommende folketingsvalg og ved valget til Europa-Parlamentet 26. maj. Det står allerede nu klart, at stort set alle partiernes kandidater har fokus på, at EU skal spille en central rolle i den grønne omstilling, hvor Europa-Parlamentet som med-lovgiver har reelle politiske muskler.

"Når man ser tilbage over årene, har Europa-Parlamentet konsekvent været den mest grønne af de europæiske institutioner. Det er her, vi nærmest kæmper fra dør til dør om klima- og energipolitikken med sorte tyskere og polakker," siger Morten Helveg Petersen, der siden 2014 har siddet i Parlamentets udvalg for industri, forskning og energi.

Hér har den radikale politiker arbejdet med en lang række konkrete love, fra det nye gasdirektiv til debatter om ambitionsniveauet i EU’s nye regler, for eksempel om energieffektivisering og vedvarende energi.

"Vi har et meget tæt samarbejde med danske virksomheder som Grundfos, Danfoss, Velux og vindbranchen om ny lovgivning, fordi det her jo også handler om arbejdspladser i Danmark," siger Helveg, der henleder opmærksomheden på en anden vigtig sag i Europa-Parlamentet i de senere år.

Grøn dansk strøm til Tyskland

"Det skulle helst være sådan, at når det blæser i Nordsøen, så kan vi sende strømmen ned midt i Tyskland, hvor der er et stort strømforbrug. Men det har ikke været muligt, fordi tyskerne ikke har åbnet for forbindelserne. At kæmpe med sådan noget, er noget, der tager rigtig lang tid. Men vi kan se, at det kan lade sig gøre," siger Helveg, med henvisning til at EU-Kommissionen har pålagt ejerne af energitransmissionsnet i Nordtyskland at sikre strømmen fra Danmark og resten af Norden adgang til det tyske marked.

Klima står højt på danske MEP’ers dagsorden

Danmark vil i de kommende år have flere klimapolitiske interesser på spil i EU.

For eksempel er udviklingen i den europæiske bilindustri central for, hvornår Danmark for alvor kan komme i gang med at reducere klimagasserne fra transporten.

På landbrugsområdet er det afgørende for Danmark, at hele EU nu begynder at reducere klimatrykket fra landbrug og fødevaresektoren.

Og hvis den gamle danske drøm om at eksportere fjernvarmesystemer og -kompetencer skal opfyldes, går vejen via EU.

Europa-Parlamentet har været afgørende for, at klima bliver tænkt ind i flere politikområder. Det har central betydning for Danmark, der i løbet af de seneste 15 år – under skiftende regeringer – har satset kraftigt på den grønne omstilling. Derfor er de grønne politikker dybest set det vigtigste politikområde for danske europaparlamentarikere fra den yderste venstrefløj og helt over til Dansk Folkeparti.

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu