Hovedstaden sidder tungt på de veluddannede

Samtlige 10 kommuner i toppen af Mandag Morgens Kommuneportal på erhvervsområdet ligger i hovedstadsområdet. Frederiksberg snupper førstepladsen. Over halvdelen af indbyggerne på Frederiksberg og i Rudersdal har en videregående uddannelse. På Langeland og Lolland er det kun 15 pct.

Jens ReiermannTorben K. Andersen

MM Special: Her er det bedst at bo

Mandag Morgen har undersøgt, i hvilken kommune det er bedst at sende sine børn i vuggestue, i børnehave eller i skole. Vi har tjekket udgifterne til de ældre, set på de sociale udfordringer og udpeget de kommuner, der samlet set og på udvalgte områder klarer sig bedst.

Vi har været gennem et omfattende datasæt, og vi har bedt et repræsentativt udsnit af borgerne hjælpe os med at vurdere, hvad de mener er det vigtigste blandt de i alt 24 politikområder, vi har præsenteret dem for.

Samlet set er der tale om en af de hidtil største og mest omfattende kortlægninger – ikke bare af kommunerne, men af hvor det er bedst at bo, leve og arbejde i Danmark.

Gå i dybden med din egen kommune på mm.dk/kommuneportal - eller dyk ned i vores analyser:

Strandvejskommuner topper det kommunale Danmark

Mønsterbryderen: En kultur- og vækstby på heden

Kommunen med den bedste service og den laveste skat

Lyngby-Taarbæk investerer strategisk i børnene

Dragør har styr på det sociale

Hovedstaden sidder tungt på de veluddannede

I Nordsjælland lever de næsten seks år længere end på Lolland

De huser nogle af landets klogeste hoveder. De har mange nystartede virksomheder og erhvervsbygninger. Og så er de ret gode til at sende kommunale udgifter i udbud, så private virksomheder har mulighed for at få foden indenfor på velfærdsmarkedet.

Frederiksberg Kommune kommer overraskende ind på førstepladsen på Mandag Morgens rangliste af landets kommuner inden for erhvervsområdet, ’Kommuneportalen’, og det glæder naturligvis borgmester Jørgen Glenthøj (K).

”Jeres undersøgelse dokumenterer, at vi har nogle rigtig gode rammevilkår for f.eks. videnbaserede virksomheder og iværksættere på Frederiksberg. Vi har nogle rammevilkår, som vi konstant arbejder på at optimere,” siger Jørgen Glenthøj.

Samtlige 10 kommuner i toppen af Kommuneportalens erhvervsdel ligger i hovedstadsområdet. Solrød, Gentofte, Hørsholm og Lyngby-Taarbæk følger i hælene på Frederiksberg og kommer ind på de efterfølgende pladser. Se figur 1.

Indekset bygger på en stribe parametre såsom konkurrenceudsættelse, uddannelsesniveau, erhvervsbyggeri, nystartede virksomheder og skatteniveau, og dem har en repræsentativ del af vælgerne vægtet på en skala fra 1 til 5.

Normalt er det ellers jyske kommuner, som ender i toppen på den slags ranglister over kommunernes erhvervsvenlighed. Stort set hvert eneste år bliver Ikast-Brande Kommune kåret som vinder af DI’s danmarksmesterskab i lokalt erhvervsklima. Og lige så sikkert er det, at den midtjyske kommune bliver fulgt til dørs af jyske konkurrenter som Herning, Hedensted, Billund, Skanderborg og Vejen. DI’s undersøgelse bygger også på offentlig statistik, men er derudover baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt virksomheder i 96 kommuner. 

Højtuddannede bor i Whisky-bæltet

Et sundt erhvervsliv er forudsætningen for at have et stærkt velfærdssamfund.

Frederiksberg er bedst for virksomheder

Figur 1 | Forstør   Luk

Kilde: Mandag Morgen

Mange arbejdspladser er som regel lig med mange skatteindtægter, og derfor spiller de lokale forhold for virksomhederne, som kommunerne selv har stor indflydelse på, en væsentlig rolle for tiltrækning af arbejdspladser.

Frederiksberg er den kommune i landet, som har den største andel af erhvervsbygninger. Hele 12 pct. af kommunens samlede bygningsareal er fabrikker, detailhandel, værksteder og andre erhvervsbygninger. Det vidner om, at kommunen er god til at fostre og tiltrække virksomheder.

Frederiksberg ligger også helt i top, når det gælder andelen af højtuddannede borgere. Her kommer den ind på andenpladsen kun slået på målstregen af Rudersdal Kommune. Mandag Morgens analyse viser også, at hovedstaden og Whisky-bæltet nord for København har sat sig godt og grundigt på den højtuddannede del af befolkningen.

Erhverv: Det har vi målt på

Konkurrenceudsættelse: Andel af kommunale udgifter, som er konkurrenceudsat

Erhvervsbygninger: Andel erhvervsbygninger i pct. af samlet bygningsmasse

Grundskyld: Grundskyldspromille

Uddannelsesniveau: Andel af befolkningen i aldersgruppen 25-64 år med en videregående uddannelse

Nye virksomheder: Antal borgere pr. nystartet virksomhed

Knap 53 pct. af folk  aldersgruppen 25-64 år på Frederiksberg og i Rudersdal har en videregående uddannelse. Lige efter følger Gentofte, Lyngby-Taarbæk, Hørsholm og Furesø. Til sammenligning er det blot 14-15 pct. i udkantskommuner som Lolland, Langeland og Morsø, der har en videregående uddannelse. Og det kan mærkes i kommunernes pengekasser.

Talrige undersøgelser har dokumenteret, hvordan en høj uddannelse er ensbetydende med en højere livsindkomst og dermed også et højere skattebidrag til bopælskommunen.

Stor forskel på top og bund

Frederiksberg indtager også en fornem femteplads på Kommuneportalen, når det handler om nystartede virksomheder. Her går der blot 132 borgere pr. nystartet virksomhed. Også denne parameter toppes af Gentofte, efterfulgt af Læsø og København.

I bunden ligger kommuner som Lolland, Bornholm, Nyborg og Kerteminde. Hvor der i Gentofte blot går 103 borgere pr. nystartet virksomhed, går der på Lolland over tre gange så mange – nærmere bestemt 347 borgere.

Meget tyder på, at kommunerne skal blive endnu bedre til at sende deres opgaver i udbud, så private virksomheder har mulighed for at byde på opgaven og dermed få foden indenfor på det voksende velfærdsmarked. Regeringen har bebudet, at den vil indføre måltal for, hvor stor en andel af deres udgifter kommuner, regioner og staten skal konkurrenceudsætte.

I dag har kommunerne i gennemsnit konkurrenceudsat knap 27 pct. af udgifterne i de kommunale budgetter, hvilket selvsagt dækker over meget store individuelle forskelle.

Statsminister Lars Løkke Rasmussens tidligere bopælskommune, Gribskov, topper traditionen tro listen og har konkurrenceudsat lige godt halvdelen af sine udgifter. Her ligger Frederiksberg i den øvre del på en plads som nummer 26 med en andel på 28,9 pct. Helt i bunden ligger kommuner som Ærø, Tårnby, Hvidovre, Skive og Nyborg, der blot har konkurrenceudsat omkring en femtedel af deres udgifter.

Borgmester Jørgen Glenthøj, hvad kan andre kommuner lære af Frederiksberg?

”Vi har gennem mange år vænnet os til på Frederiksberg, at mange af vores skatteindtægter via udligningssystemet går til service i andre kommuner. Den eneste fordel ved den realitet er, at det har givet os en stærk kultur for at nytænke vores service med bl.a. partnerskaber med private, effektiviseringer og benhårdt at prioritere den borgernære service. Her er jeg overbevist om, at andre kommuner kan lære en del af Frederiksberg.”

Hvad skal I blive bedre til?

”Vi skal hele tiden have fokus på at blive endnu bedre. Det kan f.eks. være en udfordring at finde på nye opgaver at digitalisere, når alle opgaver stort set allerede er digitaliseret. Men det er en bunden opgave, som vi arbejder med at løse,” siger Jørgen Glenthøj.

Læs mere - og gå i dybden med din egen kommune - på mm.dk/kommuneportal


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu