Indien er det nye Kina

ØKONOMI Indien har under premierminister Narendra Modi udviklet sig i stadig mere autoritær, nationalistisk og selvbevidst retning. Det er i det lys, man skal se landets nye grønne strategiske partnerskab med Danmark. Indiens ambassadør opfordrer mindre danske virksomheder til at søge samarbejde med indiske partnere.

Indien er et kolossalt marked for førende danske virksomheder inden for grøn energi. I 2020 har Indien en kapacitet i vedvarende energi på cirka 130 gigawatt. Ved udgangen af 2022 ventes den at nå 225 gigawatt, mens målet for 2030 er 450 gigawatt, hvilket svarer til lige knap den samlede kapacitet i de 27 EU-lande i 2020.

Det er Ajit Gupte, Indiens ambassadør i Danmark, der remser tallene op over for Mandag Morgen under et interview i residensen i Hellerup nord for København. Gupte lægger ikke skjul på, at Indien er overordentlig interesseret i at samarbejde med danske myndigheder og virksomheder om grøn omstilling, fordi det vil bidrage til at skabe den økonomiske udvikling, Indien har brug for, hvis man skal udrydde fattigdom og anden elendighed.

Det er dette ønske, der er baggrunden for, at Danmark i år blev indlemmet i kredsen af godt 30 lande verden over, der har indgået såkaldte strategiske partnerskaber med Indien. Partnerskabet blev efter dansk ønske kaldt grønt, og underskrivelsen af det ved et såkaldt virtuelt topmøde 28. september mellem statsminister Mette Frederiksen og Indiens premierminister Narendra Modi har fremkaldt store roser til regeringen fra dansk erhvervsliv.

Login