5 nedslag i debatten om ligestilling

Lønforskellen mellem mænd og kvinder er blevet mindre de senere år. Men udviklingen går meget langsomt. Danmark er blevet overhalet af lande som Rwanda, Filippinerne og Namibia på den globale rangliste over ligestilling.

Kuk-kuk – hvor bliver kvinderne af i sportens top?

Mænd sidder tungt på idrættens topposter, og kvinderne har svært ved at bryde glasloftet.

Pernille Blume, Caroline Wozniacki og Nadia Nadim. Danskerne er stolte af deres kvindelige sportsstjerner. Det smitter bare ikke af på magtens top. Her er det fortsat mændene, som sidder på topposterne i idrættens verden.

Andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer i de 60 specialforbund under Danmarks Idrætsforbund (DIF) er kun knap 23, og det har stort set ikke rykket sig de sidste tre år. Se figur 1.

”Vi efterlyser virkelig en hurtigere udvikling på det her område,” siger Frans Hammer, bestyrelsesmedlem i DIF.

DIF – hvor 2 ud af 12 bestyrelsesmedlemmer i dag er kvinder – har en målsætning om, at samtlige forbund som minimum skal have en 70/30-kønsfordeling senest i 2025.

Det store løngab

Lønforskellen mellem mænd og kvinder er blevet mindre i EU-landene. Men det går langsomt.

Den gode nyhed er, at lønforskellen mellem mænd og kvinder i EU-landene er mindre nu end for bare få år siden. Også i Danmark. Når mænd tjente 100 kr. tilbage i 2011, tjente kvinder i snit kun 83 kroner. Og når mænd tjente 100 kr. i 2016, tjente kvinder 84 kr.

Udviklingen går altså i den rigtige retning. Den går bare meget langsomt. Og i 10 EU-lande, som Portugal, Slovenien og Kroatien, er lønforskellen endda steget de senere år. Danmark ligger i midten blandt EU-landene. Rumænien har den laveste lønforskel, efterfulgt af Italien og Luxembourg. Estland har den største med godt 25 pct.

Børn koster kvinder 20 pct. på lønnen

Mor betaler, mens fars løn stort set ikke er påvirket af, om han har børn eller ej.

Det har store økonomiske konsekvenser for kvinder at få børn. Fødslen af det første barn ’koster’ moderen et fald i indtjeningen på i snit ca. 30 pct. i årene lige efter fødslen. Det skyldes primært, at det er mødrene, der tager hovedparten af barselsorloven.

Det store løntab formår mange af kvinderne ikke at udligne senere i livet, når barnet er ældre og moderen er tilbage i job igen. Selv efter ti år ligger kvindernes arbejdsindkomst stadig i snit ca. 20 pct. under, hvad den ellers ville have været. Se figur 3.

Det viser forskning fra Økonomisk Institut på Københavns Universitet. Her har post.doc. Jakob Egholt Søgaard sammen med forskerkolleger fra USA og Storbritannien fulgt lønudviklingen for par, fra fem år før de fik deres første barn, til ti år efter.

”Det skyldes bl.a., at også efterfølgende børn koster moderen et tab af indtægt. I grove træk kan man sige, at hvert barn koster moderen 10 procentpoint på lønnen. Mændenes arbejdsindkomst er omvendt forholdsvis upåvirket af, om de har børn eller ej,” fortæller Jakob Egholt Søgaard.

Dansk ligestilling rutsjer ned

For få år siden var Danmark en global ligestillingsduks. Det er vi ikke mere.

Danmark er ikke længere en del af Champions League, når det handler om global ligestilling.

År efter år har lande i hele verden ellers skelet misundeligt til de nordiske lande på grund af vores ligestilling. Vi var de globale dukse. For bare få år siden indtog de fem nordiske lande de fem øverste placeringer på den årlige rangliste om global ligestilling, som World Economic Forum udarbejder. Se figur 4.

Men sådan er det ikke længere. De andre nordiske lande ligger stadig i toppen. Men Danmark mangler. Vi er rutsjet ned ad listen. Fra en plads som nummer fem i 2014 er vi nu kun nummer 14. Vi er overhalet af lande som Rwanda, Filippinerne og Namibia.

En væsentlig årsag til Danmarks dårligere placering er knyttet til kvinder i ledende positioner. Her ligger vi nu blot nummer 80 ud af 144 lande. Det trækker os ned. Island har ligget helt i top ni år i træk.

Selv om kvinder over hele verden mindsker den kønsmæssige forskel på områder som sundhed og uddannelse, er der fortsat betydelige forskelle, når det handler om områder som beskæftigelse og politik. Det vil tage yderligere 217 år ifølge den seneste udgave af Global Gender Gap Report, før der er kønsmæssig ligestilling.

Mænd skaffer smør til brødet

Kun i godt hvert fjerde par mellem 30 og 44 år tjener kvinden mest.

Kvinder har overhalet mænd på uddannelsesfronten. Flere kvinder end mænd tager nu en lang videregående uddannelse. Sådan har det været siden 2010. Men det smitter fortsat ikke af på økonomien rundt omkring i de danske hjem. Her er det forsat mænd, som skaffer smør på brødet.

Kun hos godt hvert fjerde par – 26 pct. – mellem 30 og 44 år tjener kvinden mest. Det er en større andel, end før finanskrisen satte ind i 2008. Se figur 5. Men det er faktisk en lidt mindre andel end i 2010, hvor den toppede med 27,5 pct. Lønforskellen er noget mindre i andre aldersgrupper.

Forrige artikel Tema-test 4 Tema-test 4 Næste artikel Svømmedirektør: ”Man kan ikke fokusere for meget på køn” Svømmedirektør: ”Man kan ikke fokusere for meget på køn”

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

”Hvem vil vi være? Hvad vil vi kendes for?” spurgte Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valget. Nu har vi en del af svaret: Vi vil være mere lige, vi orker ikke skattesnyd, vi vil have et samfund med frisind – og vi savner tillidsvækkende politikere. Det viser en stor undersøgelse af danskernes værdier.

Betal din skat, og ryg din hash

Betal din skat, og ryg din hash

Tre ud af fire danskere finder det nu totalt uacceptabelt at snyde i skat, hvilket er en historisk høj andel. Når det gælder personlige forhold som brug af hash eller seksuel adfærd er danskerne til gengæld blevet mere tolerante og frisindede. Regeringen bør se på de forbudte, men bredt accepterede handlinger, mener forsker.

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Mens danskernes tillid til en række institutioner såsom Forsvaret og uddannelsessystemet stiger, står det anderledes til med tilliden til medier og de politiske systemer, der de sidste ti år har lidt et knæk. Sund skepsis er godt, men mistillid kan underminere vores institutioner, og derfor skal udviklingen tages alvorligt, advarer forskere. 

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Bjørn Bredal anbefaler det nyoversatte epos Gilgamesh, hvis man lider af undergangsbevidsthed og så skal du høre Herbert Pundiks livshistorie som podcast.  

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

KOMMENTAR: Mette Frederiksen vil tjene Europas, Danmarks, Socialdemokratiets og sine egne interesser ved at støtte Margrethe Vestagers realistiske bestræbelser på at blive formand for EU-Kommissionen, skriver europaredaktør Claus Kragh.

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

ANALYSE: Mette Frederiksens sejr er den største til rød blok i næsten 50 år. Udfordringerne ved at danne en S-regering synes overskuelige. Imens er fremtiden for flere blå partiledere usikker. Mandag Morgen analyserer valgets konsekvenser for samtlige 13 partiledere.

Dansk Folkepartis storhed og fald

Dansk Folkepartis storhed og fald

ANALYSE: Dansk Folkeparti bløder vælgere til både højre og venstre og har udsigt til sit tredje valgnederlag i træk. Deres nedtur er den væsentligste årsag til, at syv ud af ti storkredse har udsigt til at blive røde efter valget.

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

En storsejr til Socialdemokratiet kan blive enden på en æra med Venstre som statsministerparti. En omfattende analyse af strømninger i vælgerhavet viser, at den kommende statsminister, uanset farve, skal stå i spidsen for en befolkning, der i stigende grad er politisk opdelt på køn, uddannelse og alder.

De kortuddannede trækker mod blå blok

De kortuddannede trækker mod blå blok

Vælgernes uddannelsesniveau er den største skillelinje i dansk politik. Næsten hver tredje kortuddannede vælger stemmer på Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige eller Stram Kurs. Blandt de højtuddannede er det mindre end hver tiende.

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Kigge Hvid fortæller Mandag Morgens læsere, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en bog om planter og Netflix-serien 'Queer Eye'.

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mandagens valgarrangementer hos Mandag Morgen og Altinget byder på et morgenmøde om truslen fra cyberspace, hvor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen deltager. Senere overtager Socialdemokratiet gården til et valgmøde.