Asylcentre er vækstmotorer i Udkantsdanmark

De 2,5 milliarder kroner, som staten i 2016 bruger på finansiering af det historisk høje antal asylansøgere, virker som en vækstpakke i de yderste egne af Danmark, hvor statslige investeringer ellers sjældent når ud. Danmarks snart 100 asylcentre ansætter hundredvis af nye medarbejdere, som ofte kommer direkte fra ledighed. Også håndværkere, detailhandel, campingpladser, vandrehjem, kommuner og uddannelsesinstitutioner nyder godt af den øgede efterspørgsel. Steen Jakobsen, cheføkonom i Saxo Bank, anslår, at den samlede finanspolitiske stimulans på op imod 5 milliarder kr. om året vil booste væksten med op imod 0,5 pct. af BNP i 2016. I Vemb i Vestjylland glæder man sig over, at 16 mandlige flygtninge er flyttet ind i den almennyttige boligforening, og at deres familier snart kommer til Danmark. ”Helt kynisk ser vi sådan på det, at det giver 20 nye børn til børnehaven og skolen. Vi vil hellere have udvikling end afvikling,” siger Leif Carøe, formand for borgerforeningen i Vemb.

Thorkild Poulsen er en travl topchef i en af Danmarks hurtigst voksende industrier. På knap 6 måneder har han øget overnatningskapaciteten med mere end 100 pct., således at han i dag har flere end 4.200 overnattende gæster i døgnet.

Vækstvirksomheden, der er hjemhørende i Jammerbugt Kommune i det nordvestlige Jylland, har rundet 259 millioner kroner i årsomsætning og beskæftiger 350 medarbejdere. Alene virksomhedens relativt nye afdeling i Haderslev i det sydlige Jylland har skabt over 50 nye arbejdspladser.

Thorkild Poulsen er leder af asylafdelingen i Jammerbugt Kommune i Nordjylland, som i dag er en af de største operatører af asylcentre i Danmark. Jammerbugt Asylafdeling er en kommunalt ejet virksomhed, der enten selvstændigt eller sammen med andre kommuner, Røde Kors eller Beredskabsstyrelsen driver i alt 20 asylcentre i Jylland.

Login