Autister brygger Mikkeller-øl

Et nyt og usædvanligt mikrobryggeri har set dagens lys. Øllet skal brygges af autister og andre sårbare mennesker i tæt samarbejde med det anerkendte danske bryggeri Mikkeller.
Torben K. Andersen

Her er opskriften på en mulig saftig succes: Vi tager en internationalt anerkendt brygger, en gruppe sårbare mennesker med autisme eller Aspergers syndrom, en kommunalpolitikers ombyggede lade og en håndfuld ildsjæle. Og så har vi et bryggeri med et stort samfundsøkonomisk og menneskeligt potentiale.

Bryggeriet hedder Skippinge Brewing Co., og øllet skal i så høj grad som muligt brygges og sælges af mennesker med autisme og af andre psykisk sårbare personer.

Velfærdens 2025-plan

Mandag Morgen sætter i resten af 2016 fokus på de største udfordringer for vores velfærdssamfund - vi kalder det "Velfærdens 2025-plan".

Har du forslag, tanker og ideer til vores kortlægning, så skriv til os på [email protected], og vær med til at sætte dagsordenen.

Den samlede Velfærdens 2025-plan vil blive præsenteret i et særtillæg den 26. januar på Velfærdens Innovationsdag, hvor flere end 1.000 velfærdsledere mødes.

Se flere artikler fra temaet her.

Den første øl er netop færdigbrygget. Den stod førtidspensionist Rune Lindgreen for. Han har brygget tusindvis af øl gennem sit liv og stiftede Bryggeriet Djævlebryg for 10 år siden sammen med sin bror, Stinus. Men Rune Lindgren blev ramt af stress, fik konstateret Aspergers og har ikke været i stand til at arbejde siden. Nu kan han måske være på vej tilbage.

Det siger Lars Carlsen, direktør og medejer af LevAs, der er initiativtageren til Skippinge Brewing Co. LevAs tilbyder uddannelser og særlige tilbud til unge og voksne med autisme og andre særlige behov.

”Målet er at gøre Rune til en livsduelig brygger igen og måske få sin egen virksomhed,” siger Lars Carlsen.

Eksemplet med Rune Lindgreen er bare et af mange, der viser, hvordan det sociale system kigger mere på problemer end på den enkelte borgers ressourcer og muligheder.

”Vi spilder rigtig mange millioner og potentialer i det sociale system. Alt for ofte mislykkes det at skabe fodfæste på arbejdsmarkedet for folk med autisme og andre sårbare grupper. Der bliver kigget mere på det, som folk ikke kan, frem for at kigge på deres ressourcer og de ting, de kan. Et bryggeri har mange forskellige arbejdsfunktioner, lige fra at stå for ølopskriften til at skrive tekster til bagsideetiketten og sætte kapsler på. Vi kan skabe arbejde til folk med vidt forskellige former for autisme og andre udfordringer,” siger Lars Carlsen.

Bryggeriets øl bliver lavet i tæt samarbejde med Mikkel Borg Bjergsø, der har startet og driver bryggeriet Mikkeller. Han stiller sin viden og ekspertise til rådighed, hjælper til med salg og branding, men kommer ikke selv til at eje dele af bryggeriet. Mikkeller er blevet kåret som et af verdens bedste bryggerier af RateBeer, der anses for at være en af verdens største hjemmesider for øl.

Bryggeriet kommer til at ligge i Skippinge ved Hørve i Odsherred Kommune. Her har den lokale kommunalpolitiker for Venstre og partner i det nye bryggeri, Helge Fredslund, sagt god for at gøre plads til bryggeriet i sin 380 m2 store lade.

”Vi forventer at have fem sårbare personer ansat og brygge mindst 100.000 liter øl det første år. Målet efter tre år er at være oppe på at have ansat 25 autister og andre sårbare og samtidig øge mængden af brygget øl med 50 pct. om året,” siger Lars Carlsen.

Rygterne om det nye bryggeri er allerede nået til Sverige og USA. Lars Carlsen og en gruppe af de ansatte autister skal derfor rejse til disse to lande inden for den nærmeste fremtid for at fortælle om deres foreløbige erfaringer og visioner.

LÆS OGSÅ:

Sociale virksomheder skal skabe tusindvis af job til udsatte borgere

Silkeborg har succes med socialøkonomisk strategi


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu