Analyse af 
Claus Kragh

Bag postyret om en CO2-afgift er der udsigt til en historisk grøn fred om landbrugets fremtid

Aktivistiske traktorbønder og politikere fra Danmarksdemokraterne tordner mod de tre ekspertmodeller for at nedbringe landbrugets klimabelastning. Men mere afgørende er det, at Landbrug & Fødevarer og Venstre synes at have accepteret, at dansk landbrug fremover skal have færre dyr. Det kan bane vejen for et bredt grønt nationalt kompromis om dansk landbrug og natur.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Danmark ser ud til at være på vej mod et opsigtsvækkende nationalt kompromis om landbrugets klimaafgifter.

Kompromisset vil betyde, at Danmarks animalske landbrugsproduktion fremover bliver mindre – særligt når det gælder kvæg, fordi det vil blive dyrere at producere kvæg i Danmark end i andre lande med en ny dansk CO2-afgift.

Den brede politiske aftale, som må forventes at lande i folketingsåret 2024/25, vil betyde lavere klima- og miljøbelastninger fra landbruget. Og den vil reelt være et opgør med den politiske særstatus, som landbrugserhvervet historisk set har haft i Danmark – i den forstand at landbruget fremover bliver gjort klimaansvarligt på samme måde som andre økonomiske sektorer.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024