BLOXHUB er en fejring af bæredygtige byløsninger

Arkitekturens betydning og tværfagligt samarbejde om løsninger til fremtidens byer er på dagsordenen i BLOX – Københavns nye markante bygning på havnefronten.

Jesper Nygård

Hvis man synes, at den nye BLOX-bygning i København ser futuristisk ud, giver det god mening. BLOX, tegnet af den verdenskendte hollandske tegnestue OMA, er nu åbnet, og dagligdagen er i gang i og omkring huset, der bl.a. er bygget til arkitekturudstillinger og til innovation og fremsynet byudvikling.

Placeret for enden af Vester Voldgade, mellem den ikoniske Langebro og (det dengang markante nye byggeri) Den Sorte Diamant, ligger BLOX, bygget på ambitioner om at gøre fremtidens byer bedre med afsæt i et af verdens mest inspirerende bymiljøer.

Især en del af BLOX er væsentlig, når det gælder de udfordringer, den globale urbanisering bringer med sig for vores fælles fremtid: BLOXHUB – et innovationsfællesskab med over 500 kontorpladser for virksomheder, forskere og organisationer, der alle arbejder med arkitektur, design, byggeri og byudvikling. Startskuddet til arbejdet i de nye rammer lød, da BLOX lørdag den 5. maj markerede åbningen for en lang række af disse faglige aktører.

Det er noget af en udsigt, virksomhederne i BLOXHUB kan nyde. Københavns Havn ligger lige ude foran de grønne glaspartier og er i sig selv et billede på, hvordan man udvikler bæredygtige storbyer i menneskelig skala.

Også i overført betydning er udsynet i BLOXHUB markant. De 165 medlemmer i BLOXHUBs netværk tæller f.eks. det internationale ingeniørfirma Thornton Tomasetti, Dansk Design Center, MT Højgaard, Gehl Arkitekter, det globale bynetværk C40, WSP og mange, mange flere. Blandt medlemmerne er også små startup-virksomheder og forskningsinstitutioner. Alle dedikerede til at gøre fremtidens byer gode og mere grønne at leve i.

Men BLOXHUB er mere end en samling skriveborde i en af verdens mest moderne bygninger. Med adgang til skræddersyede matchmaking- og acceleratorprogrammer, eksportrådgivning og den seneste teknologi er BLOXHUB designet til at hjælpe medlemmerne med at udvikle, skalere og eksportere løsninger til fremtidens byer.

For nylig flyttede den hollandske ingeniørvirksomhed Hurks prefabbeton ind i BLOXHUB. Ligesom det canadiske byudviklingsfirma WSP og amerikanske Thornton Tomasetti har de valgt BLOXHUB som base og indgang til det attraktive nordiske marked. En af de ting, de er allergladest for, er muligheden for at samarbejde med mindre virksomheder og startups, f.eks. inden for tech.

På den måde bliver BLOXHUB både en indgang for verden og et vindue til det globale marked for danske virksomheder, der vil møde internationale samarbejdspartnere og opnå samarbejdsaftaler gennem Eksportrådet, som BLOXHUB samarbejder med.

Det hele understøttes af den nødvendige teoretiske viden i BLOXHUBs eget forskerforum. Her mødes praksis og videnskab i morgenseancer med debatter om bæredygtig byudvikling og pitch-saloner, hvor virksomheder og organisationer får eksperternes feedback på en idé. Og hvor forskerne åbner for viden og data, så virksomhederne får bedre muligheder for at lave evidensbaserede løsninger.

Sammen om de gode byer

Fremtidens udfordringer er som bekendt globale – det gælder ikke mindst klimaudfordringen, hvor byerne er nogle af de helt store spillere, når det gælder om at nå CO2-målene.

Det er byerne, der rummer mest trafik, det er byerne, der har mest byggeri, og det er byerne, der huser flest mennesker. Fremskrivninger viser, at indbyggertallet i verdens byer fordobles over de næste 30 år. Urbaniseringen er ikke kun global, den er også massiv. Det kræver nye måder at tænke og bygge byer på.

BLOXHUB er designet sådan, at det sikrer det tættest mulige samarbejde mellem tech, design, arkitektur og byudvikling. De teknologiske værksteder i BLOXHUB, herunder VR-studie, 3D-printere og dataværksted med frit tilgængeligt software og data, sikrer, at små og mellemstore virksomheder har adgang til de samme teknologiske redskaber som de store.

Gode byer og bæredygtige byer kommer ikke af sig selv. De komplekse udfordringer kræver samarbejde og fælles udveksling af ideer på det tidligst mulige stadie, hvad end det gælder klimasikring, plads til bolig og erhverv og rekreative luftlommer i byens rum.

Der er behov for at tænke helt nyt, så vi også fremover får gode byer at bo, arbejde og leve i. De skabes bedst gennem samarbejde, tror vi på. Samarbejde mellem lande og mellem fagområder som f.eks. arkitektur, design og digitalisering. Samarbejde er også en grundpille i BLOX, hvor staten og Realdania sammen støtter Dansk Arkitektur Center, og BLOXHUB er skubbet i gang i et samarbejde mellem Erhvervsministeriet, Københavns Kommune og Realdania.

Nye innovative og bæredygtige byløsninger er strengt nødvendige. Det handler om at tage ansvar for morgendagens samfund. Nye eksperimenterende løsninger, som høster erfaringer til fremtiden og de kommende generationer, er da også en del af Realdanias mål, når vi som filantropisk forening søger at gøre en forskel.

Vi har en ambition om, at de indsatser, vi bidrager til, i mange tilfælde skal kunne kopieres og skaleres af andre, så effekten i sidste ende bliver større end vores bidrag. Det gælder både, når vi arbejder med byudvikling og når vi arbejder med andre indsatser inden for det byggede miljø, f.eks. seniorbofællesskaber, børns indeklima eller udviklingen i yderområderne.

Københavns grønne førertrøje

Demografien ændrer sig – vi bliver flere singler og flere ældre – klimaspørgsmålet bliver stadig mere presserende – og urbaniseringen, ja, den er kommet for at blive. Det gælder ikke kun i vores eget lille land, og derfor er det vigtigt, at vores viden, vores idéer og vores virksomheder og organisationer bliver sat i spil med internationale virksomheder, byudviklere og forskere.

Kunne man genskabe og gentage fortidens vindmølleeventyr, ville det være fantastisk. Danmark er fortsat en global frontløber, når det gælder bæredygtighed og grøn omstilling, cykelvaner, samfundsmodel og way of living. Ikke mindst med vores verdenskendte arkitektur og design er der potentiale til flere byggeklodser som dem, der former BLOX. Det er en position, vi skal styrke.

Bæredygtighed er nøglen til vores fælles urbane fremtid, og der er grund til at være stolte over, at verdens førende klimanetværk for megabyer, C40, har åbnet kontor i netop BLOXHUB og København. C40-netværket ser store muligheder i at høste af de erfaringer, som København har gjort sig. Det er en blåstempling af Københavns grønne førertrøje, og det er selvsagt en position, vi skal træde i pedalerne for at bevare.

Det har været tydeligt, at BLOX deler vandene. Nogle kan slet ikke lide bygningen. Andre er vilde med den. Og mange skal lige vænne sig til den. Arkitektur skal skabe debat. Arkitektur skal røre og berøres. Arkitektur skal føles og opleves. Og først og fremmest skal den bruges og danne rammen om liv, indhold og aktiviteter. 

Og her har jeg slet ikke oplevet, at vandene deles. Der er store forventninger til det indhold, der skal være i BLOX. Det gælder både Dansk Arkitektur Centers nye lokaler og muligheder for at fortælle om arkitekturens betydning og det, at BLOXHUB får til huse i BLOX og i Fæstningens Materialgård.

BLOX og BLOXHUB er en port til verden. Og åbningen er ikke bare værd at fejre for alle, der elsker København, og for de internationale virksomheder, forskere og organisationer, der er med om bord. Den er værd at fejre for bæredygtige byløsninger – og for alle de byer, vi skal bo i fremover.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu