B&O: Lillebror vil overhale storebror

B&O er slået ind på den rette vej. Sidste uges halvårsregnskab taler sit tydelige sprog. Den nuværende topchef, Henrik Clausen, er en mand med små armbevægelser, der med sikker og rolig hånd er ved at bringe virksomheden tilbage på sporet.

Indtil videre har B&O’s topchef, Henrik Clausen, lovet en årlig vækst på 10 pct. Det holder stik.

Det viste halvårsregnskabet, som kom i torsdags, hvor især B&O Play er den store vækstmotor. Mens det klassiske Bang & Olufsen havde en vækst på 4 pct., sprang B&O Play i vejret med 30 pct. Samlet set steg omsætningen med 15 pct.

Henrik Clausen er en leder, som holder sig på de indre linjer, men det har blot taget den nye diskrete topchef halvandet år at mere end fordoble kursværdien.

Internationalt set er B&O en meget lille virksomhed i sin branche. Det betyder, at det kan være svært at være med i forreste række med ny teknologi. Ikke mindst fordi hele området er præget af de koreanske giganter Samsung og LG, japanske Sony og hollandske Philips.

Derfor indgik Struer-virksomheden et samarbejde med LG om at få adgang til ny teknologi, som en virksomhed af mere beskeden størrelse typisk ikke har mulighed for at udvikle på egen hånd.

Strategien er stabil, og eksekveringen sker med sikker hånd. Det kan man ikke sige om ejerforholdene, hvor den kinesiske rigmand Qi Jianhong har opkøbt en femtedel af aktierne. Lige nu er der dog ro på bagsmækken.

B&O Play er langtidsholdbar

Clausens forgænger, Tue Mantonis, store fortjeneste var, at han fik introduceret B&O Play og indgik flere partnerskabsaftaler, som luner på bundlinjen med licensindtægter. Det er kernen i fremtidens B&O. Det bliver den noget billigere produktserie, der kommer til at skabe den fremtidige vækst og indtjening. 

Netop i det seneste halvårsregnskab tippede balancen næsten mellem B&O Play og det ’gamle’ B&O. Den udvikling vil fortsætte, således at det bliver lillebroren, der fremover skal drive B&O. 

Ved næste regnskab vil B&O Play stå for en større del af omsætningen end de klassiske B&O-produkter. Det er dog vigtigt at fastholde de dyre produktserier, da indtjeningen er højere her, ligesom konkurrencesituationen er en anden.

Mens B&O Play befinder sig i en mere snæver konkurrence, optræder de traditionelle B&O-produkter i et helt andet konkurrencebillede, hvor et køb af en bil kan være et alternativ til, hvad kunderne køber i B&O-butikken. Det betyder samtidig, at B&O’s egne butikker kommer til at betyde mindre.

Holder fast i rødderne

Hemmeligheden i B&O Plays succes er, at de holder fast i rødderne, på samme måde som Jørgen Vig Knudstorp gjorde hos Lego.

Hos B&O er det den fremragende lyd, der er fundamentet for det arbejde, som Henrik Clausen er i gang med nu. Lige siden firmaet blev grundlagt i 1925, har det været kernen i alle produkter. Her er Struer-virksomheden stadig med i verdenseliten, og man favner bredt med både meget dyre produkter og mere konkurrencedygtige produkter. 

Hos B&O Play lægges især vægt på, at højttalerne skal være så kompakte som muligt, samtidig med at der ikke bliver gået på kompromis med kvaliteten. Der er ikke ret mange af de øvrige bluetooth-højttalere, der kan hamle op med B&O Play. 

Nøglen til B&O’s fremtidige succes bliver derfor at holde fast i B&O Plays fremgang og samtidig holde det eksklusive image i baggrunden. Tredjepartsforhandlere vil være det rigtige for B&O.

B&O skal derfor bruge de kommende år på at skabe nye distributionskanaler for deres B&O Play-produkter. Her kan Nordamerika være et marked, hvor de kan hente en større andel af omsætningen. Den faldende amerikanske dollar kan blive katalysator for den udvikling.

Fremtidens guldæg

B&O har en stribe nye ideer, som venter på at blive udklækket. B&O Create, der ligger i Lyngby, nord for København, er en mindre kendt del af koncernen. Her ligger en udviklingsafdeling, hvor ideerne bliver omsat til en kommerciel virkelighed.

Lige nu venter endnu et guldæg på at blive lanceret i fuld skala. Sammen med den schweiziske virksomhed HiFiBerry genbruger man de klassiske B&O-højttalere, som får nyt liv via opgradering med ny trådløs teknologi. Og det er ikke kun bundet op på B&O-produkterne, også andre højttalerbrands kan få en opgradering. 

B&O indgår således i store og tunge aftaler med LG og en stribe bilfabrikanter, og samtidig dyrker B&O Create underskoven af muligheder. 

Henrik Clausen forstår at skabe resultater nu og i fremtiden. Derfor bliver det også ham, der bringer udbyttebetalingen tilbage. 

Henrik Clausen tilhører en ny generation af topchefer, der satser på at leve et stille liv uden at blande sig i den samfundsmæssige debat eller stille op som hovedtaler på diverse konferencer og seminarer.

Koncernchef Søren Skou fra A.P. Møller-Mærsk er en anden stille profil, som ikke føler sig godt tilpas i rampelyset, og det samme gælder Carlsbergs topchef, Cees ’t Hart, der overlader den type opgaver til den scenevante bestyrelsesformand Flemming Besenbacher.

Tiden for topchefen, der bruger masser af tid uden for virksomheden, er ved at rinde ud. Der er begrænset tid til rådighed i kalenderen, og den tid skal bruges på det, der kan omsættes til sorte tal på bundlinjen.

Henrik Clausen hører til typen af topchefer, der lever op til de nye krav. Fokus er på virksomheden. Det giver respekt.

Forrige artikel Når svaret er det rigtige spørgsmål Når svaret er det rigtige spørgsmål Næste artikel Demokratiernes afgørende lakmusprøve Demokratiernes afgørende lakmusprøve
Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

KOMMENTAR: Det kan være svært at forsvare en prioritering af udsmykning og arkitektur på et hospital, når budgetterne er stramme. Men det skal vi. For det er godt for patienterne. På Nordsjællands nye superhospital kæmper vi for at udvikle en helt ny type velfærdsbygning, skriver projektdirektør Henrik Schødts.

Nye generationer kan koste S og V magten

Nye generationer kan koste S og V magten

Den kommende valgperiode bliver en af de sidste, hvor Socialdemokratiet og Venstre er de toneangivende partier i dansk politik. Danmarks yngste vælgere vil halvere de to store partier. Deres foretrukne partier er Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet. Danmark er i gang med et markant generationsopgør, en revolution, der vender op og ned på de politiske partiers styrkeforhold.

Danske whistleblowere er retsløse

Danske whistleblowere er retsløse

655 danske virksomheder har en whistleblowerordning, men hvem beskytter de egentlig? Ordningerne kan ende som et parallelt retssystem, hvor virksomheder klarer kritisable sager internt, så offentlighed og myndigheder aldrig får kendskab til dem.

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Efter afsløringerne af hvidvaskskandalen i Danske Bank og den danske og internationale finanssektors omfattende skattespekulation er det blevet en tand sværere at besætte de øverste poster i dansk erhvervsliv. Her kommer et bud på de kandidater, hvis personlige hæderlighed skal igennem en historisk hård test, før de kan lande i en af de tre tunge topposter, der står ledige lige nu.

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Mandag Morgen har bedt Kvinfo-direktør Henriette Laursen om tre kulturanbefalinger. Hun fremhæver både tv-serien Babylon Berlin og forfatter Aydin Soei, og så har hun overhørt et citat til en demonstration for seksuelt samtykke.

Her foregår den digitale jobjagt

Her foregår den digitale jobjagt

KOMMENTAR: For 20 år siden revolutionerede internettets digitale løsninger jobsøgning og rekruttering. Nu er næste bølge på vej. Sociale medier og Google kan blive måden, du finder din næste kernemedarbejder – eller selv får et nyt job. Rekrutteringsekspert Frederik Lysgaard giver dig en guide til fremtidens jobmarked.

Guide til den gode whistleblowerordning

Guide til den gode whistleblowerordning

Overvejer du, om der er brug for en whistleblowerordning i din virksomhed eller på din arbejdsplads? Her er 7 af de vigtigste spørgsmål, du skal tage stilling til, før du går i gang.

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Halvdelen af de store bankers topchefer ville efter alt at dømme være dumpet på Finanstilsynets nye skærpede praksis for egnethedsvurderinger. Det viser en gennemgang af bankdirektørernes cv’er. Der er brug for mere transparens i tilsynets vurderingsgrundlag, lyder det fra eksperter.

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

KOMMENTAR: Kina bruger de amerikanske techselskabers krise med datalæk og fake news til at eksportere sin model for styring af internettet og software til kontrol og overvågning.

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Flere pensionskasser bekender nu åbenlyst politisk kulør og arbejder for at presse nøje udvalgte politiske agendaer igennem over for de virksomheder, de investerer i. Vi ser nærmere på tre af de absolut mest aggressive pensionsspillere, der kæmper for hver deres agenda.

Et gult wake-up call til den grønne elite

Et gult wake-up call til den grønne elite

ANALYSE: Den grønne omstilling er ikke bæredygtig, hvis den tager fra de fattige og giver til de rige. Det har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, måttet indse. Det samme skal resten af EU forholde sig til, hvis man vil af med kulindustrien, der beskæftiger 480.000 mennesker i Europa.

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

ANALYSE: Det danske erhvervsfremmesystem trængte til en overhaling – så langt har de fleste været enige. Men det system, der træder i kraft den 1. januar, betragtes af mange som et misfoster, hvor alt for mange af de ting, der rent faktisk fungerede i det gamle system, risikerer at gå tabt.

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Teknologi har disruptet demokratiet. Specialiserede digitale platforme med teknikker fra moderne corporate marketing gør det let at starte et nyt parti eller en borgerbevægelse. Amerikanske NationBuilder har bidraget både til Donald Trumps valgsejr og til at skaffe gadebelysning ved den utrygge Nørrebro Station.

Europas nationale demokratier skælver

Europas nationale demokratier skælver

Politikere i de europæiske lande får stadigt sværere ved at danne regeringer og føre politik, for når de politiske yderfløje vokser, reduceres evnen til at finde kompromisser. Splittelsen hjælpes på vej af russisk støtte til fløjene.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Tyskland er et af de få lande, der har valgt at indføre lovgivning som led i kampen mod desinformation. ”Facebook-loven” som den populært kaldes er imidlertid blot ét af flere initiativer, som tyskerne har indført for at bekæmpe indflydelsesoperationer, desinformation og propaganda.

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

INTERVIEW: Kapitalismen mangler at tage hensyn til den kompleksitet, der er kommet i vores samfund. Nationalstaten og internationale organisationer kan ikke alene løse nogle af de store udfordringer, vi står overfor. Virksomhederne er nødt til at tage et ansvar, mener den tidligere topchef i Novo Nordisk.

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

I sine mange år i ATP stod nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen for talrige aktieudlån, hvor landets største pensionskasse ikke havde nogen kontrol med, hvad deres aktier blev brugt til. En stor del af de mange udlån foregik via en konstruktion i Luxembourg, som ATP selv betegner som kreativ.

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Fire kommuner tester lige nu, om det kan betale sig at investere i et bedre liv for langtidsledige og socialt udsatte med 50.000 kr., som de selv råder over. Erfaringerne fra et lignende projekt i Aarhus er gode, men lovgivning kan stoppe yderligere udbredelse af de gode erfaringer.

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Aldrig før har meningsmålinger vist så få vælgere vandre over midten som nu. Men blandt partierne internt i både blå og rød blok er der gang i vælgerstrømmen. Hele 37 pct. af vælgerne vil stemme på et andet parti. Det er ikke vælgerne, som har flyttet sig. Det er partierne, siger valgekspert.

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

KOMMENTAR: Som ung er man bange for at vælge den forkerte uddannelse, men vejen til læring og opkvalificering vil være langt bredere fremover. Udfordringen bliver ikke, om man vælger rigtigt, men i langt højere grad om man kan begrænse sig.

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

KOMMENTAR: Vi har alle mødt en dårlig leder, der kun er leder for magtens og pengenes skyld. Men er det et retvisende billede af den danske lederstab? Og hvis ja, skaber vi så bedre ledelse ved at fremhæve de dårlige eksempler?

Sådan organiserer du den digitale innovation

Sådan organiserer du den digitale innovation

KOMMENTAR: For at få succes i den digitale æra er organisationer nødt til at skabe både inkrementel og radikal innovation – med brugeren i centrum. Ved at bruge to forskellige typer innovationsenheder kan organisationer parallelt optimere kerneforretningen og udforske radikale innovationer, der kan sikre fremtidens succes.

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

KOMMENTAR: Ikke kun jordens klima bliver varmere og tvinger virksomhederne til at omstille sig til et markant anderledes erhvervssamfund. Forretningsklimaet bliver også varmere og kræver et nyt ledelsesparadigme. Her er portrættet af en 'hot' leder.

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Udflytninger af statslige arbejdspladser har ikke hentet vælgerne "hjem" til Venstre. Ved det kommende valg står Venstre til at gentage det historisk dårlige resultat fra valget i 2015.

To borgerlige statsministre, to personligheder, to ledere

To borgerlige statsministre, to personligheder, to ledere

Udgivelsen af to nye bøger om hhv. Poul Schlüter og Lars Løkke Rasmussen er en god anledning til at sammenligne de ledelsesstile, som er og har været de to borgerlige statsministres personlige fingeraftryk på hver deres epoke.

Sådan ser et politisk opbrud ud på dansk

Sådan ser et politisk opbrud ud på dansk

KOMMENTAR: Partiernes størrelse er næsten uændret – men alligevel vil den logik, der har opdelt dansk politik i en blå og en rød blok, være kraftigt udfordret efter valget.

Nu er det de røde der vinder på udlændingepolitikken

Nu er det de røde der vinder på udlændingepolitikken

Siden folketingsvalget i 2001 har udlændingepolitikken flyttet titusinder af stemmer fra rød til blå blok. I denne valgperiode er det lige omvendt. Nu flytter udlændingepolitikken stemmer fra blå til rød blok. Socialdemokratiet og Radikale trækker læsset. Det kan afgøre det kommende valg.

DF-profiler står til at ryge ud af Folketinget

DF-profiler står til at ryge ud af Folketinget

Næsten hver femte vælger har forladt Dansk Folkeparti, og store profiler som udlændinge-ordfører Martin Henriksen og EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth er i fare for at ryge ud af Folketinget ved næste valg. Store valgdramaer venter partiet i Nordsjælland og Sydjylland.