Clinton kan blive en stærk og samlende præsident

Hillary Clinton er det bedste bud på en præsident, der kan få den splittede og handlingslammede amerikanske kongres til at samarbejde igen, mener politiske iagttagere. Spørgsmålet er, om republikanerne vil samarbejde, når Trump har tabt.

På et besøg i Michigan i sidste uge sagde Donald Trump, at Hillary Clinton er så korrupt, at hun som præsident vil forværre den politiske hårdknude i Washington, hvor republikanere og demokrater stort set ikke har villet samarbejde med hinanden i sidste del af Obamas præsidentperiode. Og det bliver kun værre med Clinton i Det Hvide Hus, advarede Trump.

”Intet vil blive gennemført. Vores land vil lide. Valget af hende vil sende vores regering og vores land ind i en konstitutionel krise, vi ikke har råd til.”

Men den karakteristik passer bedre på Trump end på Clinton, lyder det fra den amerikanske centrumtænketank Third Way, der arbejder for at løsne op for den fastlåste blokpolitik i Washington. Over de seneste knap 10 år har de to partier i Kongressen skabt et dysfunktionelt samarbejdsklima, der er så bittert og nidkært, at det undergraver det politiske system i USA. Eksempelvis er der ikke blevet vedtaget en ny finanslov i seks år. Og selv om problemerne næppe vil forsvinde med et snuptag efter præsidentvalget er ovre, er Hillary Clinton det bedste bud på en politiker, der kan skabe forbrødring. Alternativet kan i hvert fald ikke.

Login