Danskerne er meget tilfredse med livet i deres by – det er tyrkerne og grækerne ikke

Indbyggerne i Aalborg og København er meget tilfredse med både deres by og deres liv. Det er de langtfra under sydligere himmelstrøg. I Istanbul og Athen er borgerne mest utilfredse og utrygge. Det viser en ny Eurobarometerundersøgelse.

Limfjordens vande, spritfabrikker og en helt ny havnefront danner ramme om livet i Aalborg. Og det er åbenbart optimale betingelser, for Aalborg er en af de byer i Europa, som indbyggerne er mest tilfredse med at bo i. Aalborg ligger på en femteplads, mens København er nummer otte i en ny Eurobarometer Flash-undersøgelse fra januar 2016, hvor 40.000 borgere i 79 europæiske byer har svaret på en lang række spørgsmål om forholdene i den by, de bor i. Det drejer sig bl.a. om kvaliteten af den offentlige transport, jobmuligheder, adgang til boliger til en rimelig pris, om de føler sig sikre i det offentlige rum, og deres generelle tilfredshed med livet. De danske og nordiske byer scorer generelt højt, mens de mest utilfredse borgere bor i Grækenland og Tyrkiet.

Borgerne i Europa er overordnet set tilfredse med at bo i deres byer. Det er således kun seks byer, hvor størstedelen af indbyggerne ikke er tilfredse. Det drejer sig om byer som Istanbul, Athen og Palermo. Hovedstæder scorer lavere på listen end andre byer. Således er København den hovedstad, der scorer næsthøjest, kun overgået af Vilnius. Den litauiske hovedstad berømmes for Europas største middelalderkvarter og har i de senere år oplevet en stigende turisme.

Det betyder meget for indbyggernes tilfredshed, om de kan færdes sikkert i deres by. I Aalborg føler 96 procent sig sikre, mens indbyggerne i Athen føler, at gaderne er langt mere usikre. I den græske hovedstad med cirka 11 mio. indbyggere mener 63 procent ikke, at de kan gå sikkert rundt i byen.

Det kan være svært overhovedet at komme til at bo i mange af de europæiske byer. I halvdelen af de undersøgte byer mener indbyggerne, at det er vanskeligt at finde en bolig til rimelige penge. Det er særlig svært, hvis ønsket er at bo i kærlighedens by, Paris, have sin daglige gang på Piccadilly i London eller på Strøget i København. I de byer oplever mere end 80 procent af indbyggerne nemlig, at det er svært at finde en bolig, der er til at betale.

Stor forskel på Nord- og Sydeuropa

Figur 1 | Forstør   Luk

Borgerne i Nordeuropa er langt mere tilfredse med deres by end sydeuropæerne er med deres. Især nordiske og tyske byer ligger højt på ranglisten, mens grækerne, tyrkerne og italienerne er mest utilfredse.

Kilde: “Quality of Life in European Cities 2015”, Flash Eurobarometer 419, Europa-Kommissionen, 2016.

Til gengæld er udlændinge velkomne i København. Her synes 90 pct., at udlændinges tilstedeværelse i byen er en god ting, og det overgås kun af den transsylvanske by Cluj-Napoca. Generelt er europæerne positive over for udlændinge i deres by, og i størstedelen af byerne ser minimum 70 pct. af indbyggerne udlændinge som noget positivt. I alle de undersøgte italienske byer og i Istanbul og Athen ser størstedelen dog ikke udlændinge som noget positivt. Det er byer, som især i de senere år har oplevet en særlig stor tilstrømning af flygtninge.

Borgerne i Istanbul og Athen har en lav grad af tillid til deres medborgere. I Istanbul mener således kun 26 pct., at de kan stole på de andre indbyggere i byen. Det tal er helt omvendt i København og Aalborg. Her mener henholdsvis 85 og 91 pct., at man kan stole på andre i deres by. Mandag Morgen hartidligere beskrevet, hvordan tillid er positivt for konkurrenceevnen. Jo mere tillid, desto lettere er det at indgå aftaler, fordi parterne har en forventning om, at aftalerne bliver overholdt.

I Eurobarometer-undersøgelsen blev borgerne også spurgt om deres generelle tilfredshed med livet. Her tegner der sig samme mønster, idet beboerne i de danske og nordiske byer generelt er mest tilfredse. Blandt de 15 mest tilfredse byer findes 8 nordiske. Også i det spørgsmål er de græske og tyrkiske byboere mest utilfredse.

Kilde – “Quality of Life in European Cities 2015”, Flash Eurobarometer 419, Europa-Kommissionen, 2016.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu