Techtendenser af 
Peter Hesseldahl

Debatbog: Kan ny digital teknologi redde verden?

Vi har høje forventninger til den teknologiske udvikling, men i praksis ender indførelsen af ny teknologi ofte med uventede og uheldige bivirkninger og problemer, skriver Adam Moe Fejerskov i en ny debatbog. Det gælder ikke mindst i udviklingslande, hvor befolkningerne har meget lidt indflydelse på de systemer, de skal leve med.

Det amerikanske militær anvendte mobile iris-scannere i Afghanistan til at kontrollere identiten af deres samarbejdspartnere. Da Taliban overtog blev teknologien forvandlet fra en beskyttelse til et våben. 
Det amerikanske militær anvendte mobile iris-scannere i Afghanistan til at kontrollere identiten af deres samarbejdspartnere. Da Taliban overtog blev teknologien forvandlet fra en beskyttelse til et våben. Foto: Bob Strong/Ritzau Scanpix

Da den amerikanske hær var i Afghanistan, brugte man håndholdte iris-scannere til at kontrollere identiteten af dem, man samarbejdede med eller udbetalte penge til. Det var en nem og effektiv måde at sikre sig mod infiltration, at man kunne se, om en person i forvejen var registreret eller godkendt. 

Da Taliban pludselig overtog, fik teknologien modsat fortegn. Ligesom de brugte den vestlige alliances efterladte våben og faciliteter, kunne det biometriske udstyr nu rettes mod dem, det før skulle beskytte, og amerikanerne fik travlt med at forsøge at slette databaserne over deres samarbejdspartnere. 

Eksemplet er ét af en lang række i Adam Moe Fejerskovs nye bog, ’Hvordan kan ny teknologi redde verden?’, der udkommer den 6. december på Informations Forlag. Det er en kort bog, kun 68 sider, men det giver lige plads til en kontant argumentation om et afgrænset emne. 

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu