Den indiske gadesælger foretrækker nu digital betaling

Indien har udviklet en åben digital infrastruktur, som gør det muligt for både private og offentlige organisationer at udvikle og tilbyde digitale tjenester på tværs af sektorer. Den såkaldte India Stack kan bane vejen for digitale løsninger overalt i det globale syd.

Hver dag vågner Sharif klokken fem om morgenen for at modtage en sending friske kokosnødder. Sharif er en kokosnøddesælger i Bangalore, og hans vogn tiltrækker hver dag en strøm af tørstige kunder.

Sharif hugger toppen af kokosnødden af, indsætter et sugerør og rækker kokosnødden til kunden, der til gengæld tager sin smartphone frem og scanner et skilt med en QR-kode placeret på en stabel kokosnødder. Efter et par sekunder summer Sharifs telefon, hvilket indikerer, at kunden elektronisk har overført fire kroner til hans bankkonto.

Serie: Langt fra Slotsholmen

I syv strategisk udvalgte byer verden over ligger danske innovationscentre. Centrene er etableret i samarbejde med Udenrigsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet og bistår danske virksomheder og forsknings- og uddannelsesinstitutioner med adgang til international viden, netværk, teknologi, kapital og markeder.
Innovationscentrene er placeret i Shanghai, Silicon Valley, Boston, München, New Delhi/Bangalore, Seoul og Tel Aviv.
De syv centre skriver på skift til Mandag Morgen.

I et andet kvarter driver en ung kvinde, Preethi, en beskeden købmandsbutik, mens hendes to børn er bøjet over deres lektier i baggrunden. Bittesmå butikker med alt fra mælk, brød og vaskemiddel til varm te er et fast indslag i både byer og landdistrikter i Indien.

Ved siden af krukker med farvestrålende slik er væggene plastret til med QR-koder. En kunde går hen til hende, bestiller et kilo tomater og scanner koden. Endnu en gang indikerer et højt ’ding’, at Preethi har modtaget betalingen.

Fremfor kontanter foretrækker Sharif og Preethi nu elektronisk betaling baseret på det såkaldte Unified Payments Interface (UPI). UPI har på få år transformeret hverdagen i Indien, som har over 692 millioner aktive internetbrugere.

UPI er velegnet til små transaktioner, især for uorganiserede små virksomheder som Sharifs bod med kokosnødder, der tjener 400-500 danske kroner om dagen.

UPI, der blev introduceret i 2016, er blevet et af verdens mest anvendte elektroniske betalingssystemer målt på antallet af transaktioner. Ifølge tal fra National Payments Corporation of India blev der registreret over 7,82 milliarder transaktioner i december måned, svarende til 40 procent af verdens realtids betalingstransaktioner.

Historien er dog ikke kun rosenrød. Selvom UPI er blevet den foretrukne digitale betalingsform, møder den modstand i områder af den indiske økonomi, hvor kontanter stadig er kongen. Der er også rapporteret om tilfælde af svindel, herunder phishing, gennem falske links og falske UPI-id'er.

En grundlæggende, åben it-infrastruktur

UPI er blot et af værktøjerne i den såkaldte India Stack, der er en samlet betegnelse for en åben digital infrastruktur, som gør det muligt for både private og offentlige organisationer at udvikle og tilbyde digitale tjenester på tværs af sektorer.

Infrastrukturen indeholder blandt andet Indiens svar på et CPR-nummer kaldet Adhaar, som er verdens mest udbredte digitale identifikationssystem med 1,2 milliarder brugere.

Derudover indeholder India Stack en digital vaccineplatform, et system til dokumentlagring af blandt andet kørekort og eksamenspapirer og snart et system, der understøtter e-forretninger i stil med Amazon.

India Stack har reduceret bureaukratiet og forbedret tilgængeligheden af offentlige og private tjenester i Indien markant og var en af årsagerne til, at Indien var i stand til at udrulle vacciner for sine 1,4 milliarder indbyggere under covid-19 – verdens mest omfattende vaccinationsprogram.

I et globalt perspektiv er India Stack interessant på grund af dens innovative tilgang til digital infrastruktur, der som udgangspunkt er åben for alle. Således bygger UPI på en såkaldt åben API, der tillader softwareudviklere at bygge forskellige betalingsløsninger oven på den grundlæggende infrastruktur.

Fordi udviklere fra hele verden kan benytte den etablerede it-infrastruktur til at bygge nye services, opstår der ikke monopoler og afhængighed af enkelte leverandører. Indien ser det som et alternativ til USA’s markedsorienterede og monopoldrevne tilgang, Kinas statsdominerede og EU’s reguleringsorienterede tilgang.

Digitalisering for alle

Som udgangspunkt ønsker Indien, at teknologi skal gavne den brede befolkning – såvel i Indien som i det globale syd. iSpirit, der er en digital tænketank og en drivkraft bag India Stack, formulerer det således: ”Silicon Valley har udviklet løsninger til den første milliard mennesker – Indien vil udvikle løsninger for de næste seks milliarder”.

Et eksempel på, hvordan India Stack når ud over Indiens grænser, er Modular Open Source Identity Platform (Mosip). Mosip er en Open Source-udgave af Aadhaar, der er udviklet for at hjælpe andre landes myndigheder med at udvikle et omkostningseffektivt og sikkert digitalt identitetssystem.

Mosip bliver stillet gratis til rådighed og anvendes allerede i Marokko, Filippinerne, Sri Lanka, Etiopien og Guinea. Dermed bidrager det til, at mindre digitaliserede lande kan udvikle deres egne digitale infrastrukturer og skabe en digitalisering af offentlige tjenester.

Mosip er blevet udviklet af det indiske universitet IIITB i Bangalore, der for nylig har haft besøg af Bill Gates, som støtter projektet økonomisk via sin fond.

I år er Indien i front for G20-samarbejdet, og digital transformation står højt på dagsordenen som et vigtigt geopolitisk element og en måde at nå de globale bæredygtighedsmål på. Indian huser en række ledende globale it-virksomheder, herunder Infosys, Wipro, HCL og TCS med flere.

UPI-betalingssystemet er tilgængeligt i Singapore, UAE, Oman, Saudi-Arabien, Malaysia og Storbritannien, og systemet er også på vej ind i EU gennem aftaler med europæiske betalingsservicefirmaer.

Den hurtige udbredelse af India Stack, herunder UPI, vidner om, at Indien er ved at blive en finansiel og digital stormagt, som også har skabt positive forandringer på græsrodsniveau.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024