Derfor bør du stemme på Ida Auken

Nu skal du høre, hvorfor du skal stemme på Ida Auken. Og det stort set uanset din politiske overbevisning eller dine personlige præferencer.

Personligt er jeg ikke medlem af Radikale Venstre, og jeg har aldrig stemt på partiet, men med Ida Auken er jeg fristet til at gøre en undtagelse.

Under valgkampen skal du selvfølgelig som god demokrat blande dig i debatten og stå ved din politiske overbevisning. Men hvad så, når du står alene inde i stemmeboksen med den korte blyant i hånden? Nu er der ingen vidner, og det er kun dit eget kryds, som tæller. Det er denne situation, som jeg i det kommende vil se nærmere på med et kynisk blik.

Du kommer ikke til at flytte et mandat mellem partierne, men …

Lad os slå fast, at chancen for, at netop din stemme kommer til at gøre en forskel på valgdagen, er minimal. Så vidt jeg ved, er det aldrig sket i nyere Danmarkshistorie, at én enkelt stemme har flyttet et mandat mellem to partier til et folketingsvalg. Du bliver nødt til at forlige dig med, at din personlige stemme ikke kan gøre en tøddel ved, hvad vores næste statsminister kommer til at hedde.

[quote align="left" author=""]Der er mange sympatiske politikere, men hvis vi skal være kyniske, så formår de færreste af dem for alvor at rykke ved holdningerne i deres partier.[/quote]

Men før du beslutter dig for at blive hjemme på valgdagen, så lad os alligevel dvæle ved et lille håb om indflydelse. For du har en lille, men reel chance for at flytte et mandat internt i et parti. En plads i Folketinget koster omtrent 20.000 stemmer, men meget mindre kan gøre det. De mange listestemmer gør, at få tusinde og nogle gange få hundrede stemmer er nok til at komme på tinge, og i kapløbet med andre partikammerater på samme liste kan en håndfuld stemmer være udslagsgivende. Så du kan måske alligevel gøre noget.

Hvilket parti?

Der er mange sympatiske politikere, men hvis vi skal være kyniske, så formår de færreste af dem for alvor at rykke ved holdningerne i deres partier. Især de store partier er politiske supertankere, hvor en lille inderkreds i styrehuset sætter kursen og tager de centrale beslutninger.

Ud fra udelukkelsesmetoden vil jeg derfor se bort fra de tre store partier – Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Venstre. De er for store og centralistiske til, at et enkelt folketingsmedlem reelt kan gøre hverken fra eller til. Det efterlader os med syv partier at vælge imellem. Men vi ønsker jo også at påvirke et parti, som har indflydelse, hvor det batter. Problemet er derfor, at folketingsvalget stadigvæk er fuldstændigt åbent – både Helle og Lars kan løbe med sejren.

Det betyder, at der er ca. 50 pct. risiko for, at de mindre partier på fløjene reelt ender med marginal indflydelse de næste fire år. Væk med dem.

Tilbage står vi med Radikale Venstre. Et midterparti, som historisk har søgt indflydelse på begge sider af det politiske spektrum, og som alt efter valgets udfald har en hæderlig chance for at sidde med de afgørende mandater. Og så er det et parti på vælgermæssigt tilbagetog, hvor der bliver hård intern kamp om de få mandater.

Hvilken radikal?

Kigger man ned over listen med radikale kandidater, er der mange engagerede godtfolk, men hvem af dem har reelt en mulighed for at rykke ved partilinjen og gøre en forskel i lille Danmark? Det tror jeg, at Ida Auken har. Hun har Folketingets klareste grønne profil, og min mavefornemmelse siger mig, at hun som medlem af den lille radikale folketingsgruppe efter valget vil skærpe partiets fokus vedrørende miljø og klima. De seneste bataljer med Liberal Alliances klimaordfører, der har benægtet, at den globale opvarmning er menneskeskabt, udstiller en udbredt miljø- og klimaskepsis i et borgerlige Danmark, hvor skattetryk og fremmedfrygt løber med hele engagementet.

Så hvis du holder af babysæler og tror på videnskaben, så brug din stemme på Ida. Og husk, at når du sætter dit kryds, er der ikke andre i stemmeboksen end dig selv og din samvittighed …

Læs flere indlæg af Ask Agger her

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Jobstatistik for dummies Næste artikel Valgkampen indtager Slotsholmen – virkeligheden rykker til Bornholm

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

”Hvem vil vi være? Hvad vil vi kendes for?” spurgte Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valget. Nu har vi en del af svaret: Vi vil være mere lige, vi orker ikke skattesnyd, vi vil have et samfund med frisind – og vi savner tillidsvækkende politikere. Det viser en stor undersøgelse af danskernes værdier.

Betal din skat, og ryg din hash

Betal din skat, og ryg din hash

Tre ud af fire danskere finder det nu totalt uacceptabelt at snyde i skat, hvilket er en historisk høj andel. Når det gælder personlige forhold som brug af hash eller seksuel adfærd er danskerne til gengæld blevet mere tolerante og frisindede. Regeringen bør se på de forbudte, men bredt accepterede handlinger, mener forsker.

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Mens danskernes tillid til en række institutioner såsom Forsvaret og uddannelsessystemet stiger, står det anderledes til med tilliden til medier og de politiske systemer, der de sidste ti år har lidt et knæk. Sund skepsis er godt, men mistillid kan underminere vores institutioner, og derfor skal udviklingen tages alvorligt, advarer forskere. 

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Bjørn Bredal anbefaler det nyoversatte epos Gilgamesh, hvis man lider af undergangsbevidsthed og så skal du høre Herbert Pundiks livshistorie som podcast.  

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

KOMMENTAR: Mette Frederiksen vil tjene Europas, Danmarks, Socialdemokratiets og sine egne interesser ved at støtte Margrethe Vestagers realistiske bestræbelser på at blive formand for EU-Kommissionen, skriver europaredaktør Claus Kragh.

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

ANALYSE: Mette Frederiksens sejr er den største til rød blok i næsten 50 år. Udfordringerne ved at danne en S-regering synes overskuelige. Imens er fremtiden for flere blå partiledere usikker. Mandag Morgen analyserer valgets konsekvenser for samtlige 13 partiledere.

Dansk Folkepartis storhed og fald

Dansk Folkepartis storhed og fald

ANALYSE: Dansk Folkeparti bløder vælgere til både højre og venstre og har udsigt til sit tredje valgnederlag i træk. Deres nedtur er den væsentligste årsag til, at syv ud af ti storkredse har udsigt til at blive røde efter valget.

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

En storsejr til Socialdemokratiet kan blive enden på en æra med Venstre som statsministerparti. En omfattende analyse af strømninger i vælgerhavet viser, at den kommende statsminister, uanset farve, skal stå i spidsen for en befolkning, der i stigende grad er politisk opdelt på køn, uddannelse og alder.

De kortuddannede trækker mod blå blok

De kortuddannede trækker mod blå blok

Vælgernes uddannelsesniveau er den største skillelinje i dansk politik. Næsten hver tredje kortuddannede vælger stemmer på Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige eller Stram Kurs. Blandt de højtuddannede er det mindre end hver tiende.

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Kigge Hvid fortæller Mandag Morgens læsere, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en bog om planter og Netflix-serien 'Queer Eye'.