Derfor bør du stemme på Ida Auken

Nu skal du høre, hvorfor du skal stemme på Ida Auken. Og det stort set uanset din politiske overbevisning eller dine personlige præferencer.

Personligt er jeg ikke medlem af Radikale Venstre, og jeg har aldrig stemt på partiet, men med Ida Auken er jeg fristet til at gøre en undtagelse.

Under valgkampen skal du selvfølgelig som god demokrat blande dig i debatten og stå ved din politiske overbevisning. Men hvad så, når du står alene inde i stemmeboksen med den korte blyant i hånden? Nu er der ingen vidner, og det er kun dit eget kryds, som tæller. Det er denne situation, som jeg i det kommende vil se nærmere på med et kynisk blik.

Du kommer ikke til at flytte et mandat mellem partierne, men …

Lad os slå fast, at chancen for, at netop din stemme kommer til at gøre en forskel på valgdagen, er minimal. Så vidt jeg ved, er det aldrig sket i nyere Danmarkshistorie, at én enkelt stemme har flyttet et mandat mellem to partier til et folketingsvalg. Du bliver nødt til at forlige dig med, at din personlige stemme ikke kan gøre en tøddel ved, hvad vores næste statsminister kommer til at hedde.

[quote align="left" author=""]Der er mange sympatiske politikere, men hvis vi skal være kyniske, så formår de færreste af dem for alvor at rykke ved holdningerne i deres partier.[/quote]

Men før du beslutter dig for at blive hjemme på valgdagen, så lad os alligevel dvæle ved et lille håb om indflydelse. For du har en lille, men reel chance for at flytte et mandat internt i et parti. En plads i Folketinget koster omtrent 20.000 stemmer, men meget mindre kan gøre det. De mange listestemmer gør, at få tusinde og nogle gange få hundrede stemmer er nok til at komme på tinge, og i kapløbet med andre partikammerater på samme liste kan en håndfuld stemmer være udslagsgivende. Så du kan måske alligevel gøre noget.

Hvilket parti?

Der er mange sympatiske politikere, men hvis vi skal være kyniske, så formår de færreste af dem for alvor at rykke ved holdningerne i deres partier. Især de store partier er politiske supertankere, hvor en lille inderkreds i styrehuset sætter kursen og tager de centrale beslutninger.

Ud fra udelukkelsesmetoden vil jeg derfor se bort fra de tre store partier – Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Venstre. De er for store og centralistiske til, at et enkelt folketingsmedlem reelt kan gøre hverken fra eller til. Det efterlader os med syv partier at vælge imellem. Men vi ønsker jo også at påvirke et parti, som har indflydelse, hvor det batter. Problemet er derfor, at folketingsvalget stadigvæk er fuldstændigt åbent – både Helle og Lars kan løbe med sejren.

Det betyder, at der er ca. 50 pct. risiko for, at de mindre partier på fløjene reelt ender med marginal indflydelse de næste fire år. Væk med dem.

Tilbage står vi med Radikale Venstre. Et midterparti, som historisk har søgt indflydelse på begge sider af det politiske spektrum, og som alt efter valgets udfald har en hæderlig chance for at sidde med de afgørende mandater. Og så er det et parti på vælgermæssigt tilbagetog, hvor der bliver hård intern kamp om de få mandater.

Hvilken radikal?

Kigger man ned over listen med radikale kandidater, er der mange engagerede godtfolk, men hvem af dem har reelt en mulighed for at rykke ved partilinjen og gøre en forskel i lille Danmark? Det tror jeg, at Ida Auken har. Hun har Folketingets klareste grønne profil, og min mavefornemmelse siger mig, at hun som medlem af den lille radikale folketingsgruppe efter valget vil skærpe partiets fokus vedrørende miljø og klima. De seneste bataljer med Liberal Alliances klimaordfører, der har benægtet, at den globale opvarmning er menneskeskabt, udstiller en udbredt miljø- og klimaskepsis i et borgerlige Danmark, hvor skattetryk og fremmedfrygt løber med hele engagementet.

Så hvis du holder af babysæler og tror på videnskaben, så brug din stemme på Ida. Og husk, at når du sætter dit kryds, er der ikke andre i stemmeboksen end dig selv og din samvittighed …

Læs flere indlæg af Ask Agger her

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu