DF-kampagneleder kritiserer valgplakater med arabiske tegn. Men de er seks år gamle

Enhedslisten har hængt valgplakater op med budskaber skrevet på arabisk i Aarhus, hævder en DF-kampagneleder på Facebook. Men valgplakaterne er fra kommunalvalgene i 2005 og 2013.

Jakob Kudsk Skoffer

“I Århus hænger Enhedslisten valgplakater op med budskaber på arabisk.” 

Sådan starter et facebookopslag, der også kritiserer de røde partier for at lukke øjnene for islamiseringen af Danmark.

Opslaget kommer fra Rune Oliver Christensen. Han er kampagneleder for Dansk Folkepartis folketingsmedlem Marlene Harpsøe, og han er desuden suppleant til byrådet i Helsingør for samme parti. 

Fakta

Det er rigtig nok Enhedslistens valgplakater, men de er ikke sat op i forbindelse med de forestående valg til Europa-Parlamentet den 26. maj og Folketinget den 5. juni, sådan som facebookopslaget ellers giver indtryk af.

Plakaterne stammer derimod fra kommunalvalgene i 2005 og 2013. Det oplyser Enhedslistens pressekontor til TjekDet. 

Og selvom plakaterne altså er flere år gamle, har flere facebookbrugere fået det indtryk, at de er sat op i forbindelse med de kommende valg.

Blandt andet mener en bruger, at plakaterne skal tages ned, og at det skal ske med det samme.  

Fakta

 

Trods plakaternes alder så kunne de for så vidt godt være gældende i dag. Teksten på den lyserøde plakat er arabisk og betyder “arbejde, bolig, respekt”, og plakaten blev sat op til kommunalvalget i 2005. De røde plakater blev brugt ved kommunalvalget i 2013 og bærer budskabet "Vi står sammen mod ulighed". Teksten er skrevet på det sydasiatiske sprog urdu, der blandt andet tales i Indien og Pakistan.

Partiet brugte også valgplakater på andre sprog end dansk ved folketingsvalget i 2005 og kommunalvalgene i 2009 og 2017, blandt andet somali, kurdisk, tyrkisk, engelsk, grønlandsk og kinesisk, oplyser Enhedslisten.

Der er da også flere tegn på, at plakaterne ikke er lavet til de kommende valg i maj og juni. Blandt andet er Enhedslistens logo i dag ikke det samme, som man ser på plakaterne. Bogstavet 'Ø' var dengang placeret i en taleboble. Men partiets nuværende logo er kvadratisk og ser således ud:

Ø kan ikke udelukke flere plakater på arabisk 

TjekDet har forsøgt at spørge Rune Oliver Christensen, om han ikke giver et forkert indtryk ved at undlade at fortælle i opslaget, at plakaterne er flere år gamle, men han vil ikke stille op til interview.

Til TV 2 udtaler Rune Oliver Christensen dog, at det ikke var hans mening at give facebookbrugere et forkert indtryk.

"Billederne af Enhedslistens plakater er fra en tidligere valgkamp. Det kunne måske godt fremstå mere klart i mit opslag. Dog var det ikke min tanke, at det skulle blive et tvivlsspørgsmål, netop fordi det ikke er min pointe i opslaget," siger han til TV 2.

Den egentlige pointe med opslaget er at påpege, "at de røde partier i foruroligende grad lukker øjnene for den trussel, som islamiseringen udgør for vores demokrati," siger Rune Oliver Christensen til TV 2.

Tilbage står spørgsmålet, om vi kan forvente valgplakater på arabisk til de to valg, der er lige om hjørnet. Men det er svært at sige med sikkerhed.

Enhedslistens pressekontor har ikke hørt om, at partiet har produceret nogle arabisksprogede valgplakater i denne omgang. Men partiet synes som udgangspunkt, at det er godt at have så inkluderende valgmateriale som muligt, også med hensyn til forskellige sprog.  


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu