Kulturanbefaling af 
Ellen Klarskov Lauritzen

Ellen Klarskov Lauritzen anbefaler

KULTURANBEFALING Ellen Klarskov Lauritzen værdsætter kunsten at fatte sig i korthed på arbejdet, men leder efter det modsatte, når hun har fri. Hun anbefaler en murstensroman, der dvæler ved detaljen, og forbereder sig på foråret med elektronisk dansk musik. 

Ellen Klarskov Lauritzen

Ellen Klarskov Lauritzen er ny direktør i Socialstyrelsen. Før det var hun afdelingschef for Analyse og Datastrategi i Social- og Indenrigsministeriet.

Set for nylig

På grund af corona hos en tæt relation måtte jeg desværre blive hjemme, da familien i november så Jane Tellers generationsfortælling ’Intet’ på Den Kongelige Opera. Det var første gang, mine børn var i Operaen, og på trods af lidt skepsis var det en ret overvældende oplevelse. ’Intet’ er en ret barsk historie, som dog alligevel rummer små stråler af håb i vores søgen efter mening. Det er godt, at Den Kongelige Opera har modet til at sætte forestillinger op, der i deres udtryk og fortælling også henvender sig til det lidt yngre publikum og gør operaformatet mere tilgængeligt for den generation. Takket være Det Kongelige Teaters gode muligheder for streaming under coronakrisen kunne jeg dele operaoplevelsen med min familie via skærmen.

Hørt for nylig

Lige så længe jeg kan huske, har jeg hørt musik, når jeg var på farten – på cykel, i toget, i bilen – eller når jeg laver mad. Mine AirPods er et uundværligt gadget, og jeg hører især den lidt dystre elektronisk trip hop. ’Underworld’, ’Massive Attack’, ’Radiohead’, ’Tricky’ og ’Ghostpoet’ er stadig lige aktuelle at lytte til og har inspireret til at høre mange af de nye navne, jeg og mine teenagebørn lytter til i dag. Der er også meget god dansk musik – både etablerede navne og nogle nye på vej – og når jeg går til koncert, er det meget ofte dansk musik, jeg går efter. Når spillestederne i København forhåbentlig åbner igen til foråret, skal jeg høre ’Takykardia’, ’Efterklang’, ’Mikael Simpson’, ’Peter Wangel’ og ’Anna Scharling’.

Læst for nylig 

Som chef lægger jeg meget vægt på, at man i notater kan fatte sig i korthed uden unødige detaljer. Stik modsat har jeg det med bøger. Særligt en del norske forfattere udmærker sig i disse år ved at skrive både langt og detaljeret, og de har i den grad grebet mig med deres beskrivelser af spændingsfeltet mellem hverdagens nutidige banaliteter og livets store spørgsmål. Jeg har været rundt om det meste af Knausgård og Per Petterson, men Johan Harstads murstensroman ’Max, Misha og Tet-offensiven’ er absolut en af de største læseoplevelser. Den skildrer mange af USA’s store efterkrigsbegivenheder sat ind i en storslået kærlighedshistorie om at finde et hjem. Af danske forfattere vil jeg anbefale Kim Leine. Hans rå, intense og usentimentale skildring af livet i Grønland i ’Rød mand/Sort mand’ og ’Profeterne i Evighedsfjorden’ giver stor indsigt i den grønlandske historie og er samtidig meget medrivende læsning.

Omtalte personer

Ellen Klarskov Lauritzen

Direktør, Socialstyrelsen, fhv. afdelingschef, Analyse og Datastrategi, Social- og Indenrigsministeriet
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1999)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu