Europæerne hungrer efter nyt lederskab

En stærk ledelses-lede breder sig i de europæiske befolkninger. Det viser en ny stor undersøgelse. Vores tiltro til ledere i såvel erhvervslivet som inden for politik er faldet drastisk, og vi bevæger os ind i de små løfters tid.

Er du en af dem, der synes, at de fleste politikere er utroværdige? Mener du, at der generelt mangler markante lederskikkelser i erhvervslivet? Og sukker du også efter, at den rette leder snart kommer forbi og får Europa ud af sit dødvande én gang for alle?

Så har du det på nøjagtig samme måde som alle os andre. Ifølge en ny verdensomspændende undersøgelse fra public relations-virksomheden Ketchum, hungrer europæerne nemlig efter troværdig og dygtig ledelse.

Men kontinentets ledere har ladet befolkningerne sulte, og i de seneste år er der sket et globalt dyk i tilliden til ledere på tværs af sektorer. Undersøgelsen er gennemført tidligere på året blandt 6.000 respondenter i 12 markeder verden over, og her svarer 76 pct., at de ikke mener, at nutidens ledere demonstrerer effektivt lederskab.

Især europæerne har mistet tiltroen til deres politiske ledere, mens den folkelige opbakningen til virksomhedslederne også er for nedadgående. Kun ledere i ngo’er klarer skærene med få ridser i omdømmet.

Lukkede ledere

Tillidsnedturen skyldes, at lederne ikke lever op til de forventninger, som befolkningerne har til dem. Befolkningerne efterspørger anførere, der er troværdige, fremadskuende og frem for alt transparente i deres kommunikation – også om egne fejl og vanskelige beslutninger. I undersøgelsen vurderer knap 70 pct. af de adspurgte, at effektiv kommunikation er den vigtigste egenskab for en god leder.

Følg Peter Goll

Udviklingen i befolkningernes holdning afspejler, at selv om det er svært at være åben i en krisetid, hvor udfordringerne er ekstra store, er det netop i den situation, der er størst behov for at turde involvere omverden og dele informationer. Når en leder åbent indrømmer sine begrænsninger og søger inspiration hos andre, viser det en åbenhed og en ydmyghed over for opgaven. Og det mobiliserer medarbejdere, vælgere og kunder ved at skabe reel involvering og give folk mulighed for selv at bidrage.

Det er imidlertid ikke den praksis, den brede befolkning oplever. Over to tredjedele af de adspurgte i undersøgelsen peger på, at de oplever det stik modsatte. De ser ledere, som tænker kortsigtet, som forsøger at sende sorteper videre, og som lukker sig om sig selv. Den generelle vurdering af ledernes evne til at kommunikere er således styrtdykket det seneste år med 24 procentpoint.

Rådvilde europæere

Særligt i Europa er tilliden til lederne faldet markant. Jeg tror ikke, årsagen er, at vi i Europa generelt har fået dårligere ledere. I stedet handler det nærmere om, at hverken lederne eller befolkningerne kan finde det rigtige ben at stå på i den svære situation, vores verdensdel befinder sig i.

I Europa har vi i århundreder opfattet os selv som hele verdens ledere. Bannerførerne, der kunne brillere med militær magt og med rigdom bygget på effektive og vækstrige samfundsmodeller. Efter en bidsk kolonitid er vi sågar blevet dem, der praler af de mest humane og demokratiske samfund. Og netop påberåbelsen af demokrati gør os i egne øjne også til de ”moralske” ledere på verdensscenen.

[quote align="right" author=""]Vi har længe været vant til at læne os op ad vores ledestjerne, USA, hvor de mest imponerende nyskabelser stadig kommer fra. Men vi savner de virksomheder, der med Europa som afsæt viser, at vi kan noget, som kan gøre os til vindere.[/quote]

Men med den nye økonomiske situation frygter vi, at vi kan blive tvunget til at følge en anden vej, der truer vores samfundsmodeller. Asien – og især Kina – buldrer frem, mens de europæiske lande kæmper for at holde næsetippen over vandoverfladen. Og i Kina er der som bekendt ikke meget europæisk over indretningen af samfundet.

Spørgsmålet blandt europæerne lader til at være, om der i fremtiden vil være plads til at tænke i fælles samarbejdsorienterede løsninger, eller om de asiatiske og de nye økonomiers modeller vinder frem på den bekostning.

Den usikre fremtid kommer til udtryk som rådvildhed hos lederne, og med den følger kritik fra befolkningerne. Europæerne oplever ikke, at der er nogen, der har vist dem opskriften på at bevare kontinentets position eller i det mindste vores samfundsmodeller. Enkelte virksomheder klarer sig godt ved at outsource og globalisere sig. Men der er ingen, der har sprængt rammen endnu. Der er ingen, der har fundet vejen.

Vi har længe været vant til at læne os op ad vores ledestjerne, USA, hvor de mest imponerende nyskabelser stadig kommer fra. Men vi savner de virksomheder, der med Europa som afsæt viser, at vi kan noget, som kan gøre os til vindere.

Hvad er det, vi europæere gør bedre end alle andre?

Tillid er en hård valuta

Fraværet af tydelig retning, der igen kan bringe de europæiske samfund og vores samfundsmodeller i verdens førersæde, kommer til udtryk som politikerlede og lederkritik. Stort set alle europæiske regeringer kæmper med manglende opbakning. Tidligere så vi – blandt andet under Blair- og Fogh-æraen – at regeringer kunne sidde i mange år og være populære, mens de sad på taburetterne. Det er blevet meget mere vanskeligt i det nuværende politiske klima.

Det samme gælder virksomhedsledere. Der skal ikke mange fejltrin til, før de taber medarbejdernes og investorernes tillid. Og er den først tabt, er den meget vanskelig at generobre. Der er kontant afregning ved kasse ét. Undersøgelsen fra Ketchum viser da også, at over 60 pct. af de adspurgte er holdt op med at købe en bestemt vare, fordi de ikke bryder sig om den måde, lederen for virksomheden bag produktet kommunikerer på.

Tillid er blevet en hård valuta. Den forsvinder nærmest i det øjeblik, den er blevet givet. Det betyder, at det bliver stadig sværere for ledere at være leder. De bliver ikke længere bedømt på deres præstationer alene, for den økonomiske afmatning i samfundet smitter også af på vores opfattelse af dem. Når samtalen for få år siden faldt på banker, så diskuterede man, hvorvidt de gav afkast eller ej. I dag bliver bankerne – og især de ledende banker – i højere grad vurderet på, om de er med til at føre samfundet i en bedre retning.

[quote align="right" author=""]I et klima, hvor tilliden er flygtig, er troværdighed netop den lederegenskab, man skal værne om. Som leder handler det om at dokumentere, at man er tilliden værdig.[/quote]

De små løfters tid

Bedømmelseskriterierne har med andre ord forandret sig. Og det betyder, at man som leder må følge med og tilpasse sig den nye situation for at skabe de nødvendige resultater. Det er åbenlyst, at ledere, der forstår at vise nye og effektive veje, vil have alle muligheder for at skabe begejstrede medarbejdere, vinde vælgere og få opbakning til deres dagsorden. Men ellers må lektien være, at tilliden skal genvindes ved at sørge for endnu klarere forventningsafstemning.

Når uindfriede forventninger er grunden til kritikken, er det vigtigt ikke at søge at slå smutvej ved at love kortsigtede resultater, som man ikke kan indfri. Især i vores svære økonomiske situation nytter det ikke at puste til håbet, hvis ikke man som leder kan leve op til det.

I et klima, hvor tilliden er flygtig, er troværdighed netop den lederegenskab, man skal værne om. Som leder handler det om at dokumentere, at man er tilliden værdig. Det gør man ved at åbne for sin kommunikation og involvere omverden og derigennem skabe resultater.

Det ser vi eksempelvis med crowdfunding og kundedreven innovation, hvor resultaterne taler for sig selv. Og det er netop det, der skal til for at skabe en troværdig leder. Barack Obamas håbefulde kampagne om "change" virkede i en tid, hvor vi alle troede, at krisen hurtigt kunne fejes væk. I dag skal politikerne satse på realisme og evnen til at vise konkrete fremskridt. Befolkningerne tror ikke længere på store løfter. De vil hellere have små løfter, som rent faktisk indfries.

Om undersøgelsen

Ketchum Global Research & Analytics og IPSOS har udført et online-survey blandt 6.000 respondenter, repræsenterende den generelle befolkning i 12 markeder, fra december 2012 til januar 2013. Undersøgelsen er udført i USA, Storbritannien, Canada, Brasilien, Tyskland, Frankrig, Spanien, Sydafrika, Kina, Singapore, Indien og De Forenede Emirater. Læs mere om undersøgelsen her.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Virtuel valuta udfordrer bankerne Næste artikel Hvor er sulten blandt danske studerende?

Coronavirus er en ulighedsvirus

Coronavirus er en ulighedsvirus

VERDENSMÅL 10 Forskellen mellem rige og fattige stiger i Danmark. Skiftende regeringers mange velfærdsreformer har bidrager til den øgede ulighed. Alligevel er Danmark fortsat et af verdens mest lige samfund sammenlignet med andre lande. Coronakrisen har øget den globale ulighed.

Vi skal øve os på at tænke de sociale mål med

Vi skal øve os på at tænke de sociale mål med

VERDENSMÅL 1 & 2 Fattigdom og sult er ikke længere kun en ulandsdebat men en alle-debat. Og det er der mange, der skal vænne sig til, mener formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Vibe Klarup. For selv om Danmark har gode sikkerhedsnet, er der også udfordringer.

Klimaaktivist: Kulturændringer, ikke teknologi, får os i mål i 2030

Klimaaktivist: Kulturændringer, ikke teknologi, får os i mål i 2030

VERDENSMÅL 13 Formand for Klimabevægelsen Frederik Sandby har meget svært ved at sige noget positivt om politikernes klimahandling. Det kommer ikke til at gøre ondt at gennemføre den grønne omstilling, mener han. Tværtimod er det svært at se en lykkelig fremtid uden omgående forandringer.  

 Verdensmålene er den frivillige kamp  for den grønne omstilling

Verdensmålene er den frivillige kamp for den grønne omstilling

KOMMENTAR Verdensmålene er FN’s største succes nogensinde. Aldrig tidligere har verdensorganisationen været i stand til at samle så mange stater, virksomheder og borgere om den helt centrale dagsorden: At gøre verden til et bedre sted at leve. Det lyder nativt. Men det er det ikke. Det er politik, der virker. Og det er big business.

Cirkulær økonomi er stadig mest noget vi snakker om

Cirkulær økonomi er stadig mest noget vi snakker om

VERDENSMÅL 12 Trods bred erkendelse af den cirkulære omstillings potentialer, slæber Danmark sig fortsat langsomt afsted, mener en af de største fortalere for cirkulær økonomi herhjemme, Flemming Besenbacher. “Danmark skal op i gear,” lyder hans budskab.

Sådan kan en lille dansk virksomhed bruge verdensmålene

Sådan kan en lille dansk virksomhed bruge verdensmålene

VERDENSMÅL 8 Små og mellemstore virksomheder skaber mere end hvert andet af Danmarks private job. En af dem, Missionpharma, skaber også job i udlandet. Virksomheden har gjort en forretning ud af tre af FN’s verdensmål. 

Kan fri forskning være styret af verdensmål?

Kan fri forskning være styret af verdensmål?

VERDENSMÅL 4 Syddansk Universitet har netop gjort verdensmålene til sin grundlæggende fortælling. Et brud med traditionen for fri forskning, lyder kritikken. Nej, siger rektor Henrik Dam, der mener, at forskningen skal stille den viden til rådighed, som samfundet har brug for.

Sundhed er verdensmålenes afgørende globale test

Sundhed er verdensmålenes afgørende globale test

VERDENSMÅL 3 Mange års fremskridt på sundhedsområdet er bragt i fare på grund af coronakrisen. Nu skal verdens statsledere vise, at de tager verdensmålene alvorligt, mener professor i global sundhed. Gør de ikke det, kan det få katastrofale konsekvenser for millioner af mennesker.

Ligestillingen i Danmark er langt fra målet

Ligestillingen i Danmark er langt fra målet

VERDENSMÅL 5 Der er sket forbedringer af ligestilling mellem kønnene. Men ingen lande i verden kan prale med at have fuld ligestilling. Heller ikke Danmark. På en række områder står ligestillingen endda bomstille.

Danmark kan lære meget af Costa Rica

Danmark kan lære meget af Costa Rica

VERDENSMÅL 14 & 15 Biodiversiteten i Danmarks natur er under voldsomt pres. Landbrug, fiskeri, skovbrug og befolkningen som helhed slider hårdt på planter og dyr, der trænger til fred og tid til at regenerere. Danmark skal lære af lande uden for Europa, mener både Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Fiskeriforening.

Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

VERDENSMÅL 9 & 11 Store skinnende skyskrabere i dristige udformninger, megabyer med førerløse biler, hvor alt og alle er forbundet til nettet, kolonier på Månen og på Mars – nå ja, og skibakker på Amager. Når Bjarke Ingels forestiller sig en bæredygtig fremtid, er det bekvemmelighed, sjov og lyst, der præger byerne.

ICDK: Forfærdelige førstepladser: Den største produktion med de værste bivirkninger

ICDK: Forfærdelige førstepladser: Den største produktion med de værste bivirkninger

KOMMENTAR: Den indiske medicinalindustri er vokset hastigt, og på mange områder er indiske producenter i dag blandt verdens førende. Men den indiske succes overskygges i stigende grad af den knap så attraktive førsteplads som det land, der har størst problemer med resistente bakterier, skriver Innovation Centre Denmark i Bangalore.

Jeff Sachs: Formålet med økonomien er at skabe trivsel for mennesker

Jeff Sachs: Formålet med økonomien er at skabe trivsel for mennesker

VERDENSMÅL 16 Der er behov for en ny økonomisk tankegang, som sigter mod at skabe trivsel og lykke for alle mennesker – snarere end at maksimere profitten for nogle få, mens resten af planeten forfalder, mener Jeffrey Sachs. Vi kan kun nå verdensmålene ved at tilføje en etik til den økonomiske tænkning, der gør samarbejde mere attraktivt end egoisme.

Netflix' CEO: “Der er ingen positive aspekter ved at arbejde hjemmefra”

Netflix' CEO: “Der er ingen positive aspekter ved at arbejde hjemmefra”

LEDELSE Reed Hastings, Netflix’ grundlægger og topchef, fortæller i en ny bog om en virksomhedskultur, der er benhård og helt åben. Han forklarer sine tanker i dette interview, hvor han skyder fordelene ved distancearbejde ned og sammenligner sine ansatte med elitesportsudøvere.

#MeToo: Som mediechef lover jeg …

#MeToo: Som mediechef lover jeg …

KOMMENTAR De seneste uger har jeg tænkt over, hvad jeg som chef i medieverdenen selv kan gøre ved sexisme på de arbejdspladser, jeg færdes på. Her er mine ti bud til mig selv. Ligesom dem fra Bibelen bliver de ikke nemme at overholde. Men jeg vil gøre mit bedste.

Bidens svære klimabalance

Bidens svære klimabalance

GRØN OMSTILLING USA oplever historisk lave energipriser, faldende CO2-udledninger og et boom i vedvarende energi. Energi- og klimapolitikken deler de amerikanske vælgere. Joe Biden har opprioriteret jobskabelse på bekostning af klima for at imødegå Trump-angreb i energitunge svingstater. 

Global grøn omstilling overlever Trump

Global grøn omstilling overlever Trump

GRØN OMSTILLING Den grønne omstilling har global medvind, selv om Donald Trump har trukket USA ud af FN’s klimapolitik, mener udenrigsminister Jeppe Kofod. Eksperter påpeger, at Trumps klimapolitik er nært forbundet til hans Kina-politik, og at det vil kunne svække nationale klimaløfter i Paris-aftalen fra 2015. 

Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

KOMMENTAR Det vrimler med nye partier, men under fire procent af danskere gider deltage i partiarbejde. Holder det i længden ud fra et demokratisk synspunkt, at en lille snæver kreds bestemmer, hvem der skal stilles op som kandidater til valgene? 

Set, læst og hørt: Henning Thiesen

Set, læst og hørt: Henning Thiesen

DJØF-formand Henning Thiesen læser om den barske kolonisering af Grønland og har under lockdown genopdaget Bruce Springsteens album om den kuldslåede tid efter 9/11.

I Danmark ligger grøn til venstre for rød

I Danmark ligger grøn til venstre for rød

GRØN OMSTILLING Den seneste uges begivenheder i dansk politik sætter klimakampens indbyggede sociale skævheder på spidsen: Eldrup-kommissionens forslag om højere skatter på gamle biler blev den grønne omstillings første frontale sammenstød med borgernes privatøkonomi. Og fødslen af de Frie Grønne afslører store brudflader i venstre side af Danmarks klimapolitiske landskab. Der er lagt op til grøn klassekamp.

Velfærdsforskere: Gaveøkonomi giver mere velfærd for pengene

Velfærdsforskere: Gaveøkonomi giver mere velfærd for pengene

KOMMENTAR Vores velfærd står og falder med, at vi finder nye innovative måder at organisere os på. Såkaldt ’gaveøkonomi’ er en af dem, og den målelige værdi baner allerede vejen til mere og bedre velfærd, skriver forfatterne til bog om emnet.

Stop cookiemonsteret

Stop cookiemonsteret

DIGITAL OMSTILLING Hver gang vi åbner et nyt website, skal vi give samtykke til, at der bliver brugt cookies. Det skal beskytte vores privatliv – men i praksis er der ingen, der har kræfter eller indsigt til at tage bevidst stilling. En tysk forsker kalder det et ”skuespil om samtykke” – consent theatre.

Det digitale A- og B-hold klarer coronakrisen meget forskelligt

Det digitale A- og B-hold klarer coronakrisen meget forskelligt

KOMMENTAR Et samfund afhænger af gode veje for at borgerne kan få hverdagen til at fungere. Men den digitale infrastruktur er mindst lige så vigtig - ikke mindst i krisesituationer. I USA har den ulige adgang til digitale tjenester forstærket de svagestes vanskeligheder under coronakrisen, skriver Torben Orla Nielsen fra ICDK i Boston.

Gør kompleksiteten til din ven

Gør kompleksiteten til din ven

LEDELSE Forsøg på at reducere kompleksitet ender som regel med tunnelsyn, beslutningsdovne omgivelser og fyldte leder-indbakker. Vi skal lære ikke blot at navigere i kaos, men ligefrem at nyde den livgivende uforudsigelighed. Det starter på ledelsesgangen, skriver Mads Thimmer.

Coronakrisen rusker op i arbejdsgangene

Coronakrisen rusker op i arbejdsgangene

POLITIK OG VELFÆRD Da Mette Frederiksen lukkede store dele af Danmark ned i marts, fik kommuner og andre myndigheder en hidtil uset frihed til at afprøve nye løsninger – og til at begå fejl. Nu vil topledere overføre de gode erfaringer fra coronakrisen. Det er sværere, end det lyder. Vanens magt er stor.

Ledelse efter corona: Ryd op i målene

Ledelse efter corona: Ryd op i målene

POLITIK OG VELFÆRD På et enkelt punkt understreger erfaringerne fra coronakrisen et helt centralt budskab fra Ledelseskommissionen: Topledere skal sætte en retning – og begrunde den. Ekspert i offentlig ledelse vil bevare det fokus på retning og vision. Hun tror ikke på et opgør med nulfejlskulturen.

Nye løsninger hjælper udsatte

Nye løsninger hjælper udsatte

POLITIK OG VELFÆRD Coronakrisen har givet kommuner og regioner succesfulde erfaringer med at få fat i udsatte grupper, som de måske hidtil har haft svært ved at nå. Nu skal de gode løsninger ind i hverdagen.

Corona har givet opskriften på en folkesundhedsreform

Corona har givet opskriften på en folkesundhedsreform

POLITIK OG VELFÆRD Lene Bruun er som leder i Billund Kommune hver dag med til at sikre størst mulig tryghed for borgerne under coronakrisen. Nu opfordrer hun til at bruge de gode erfaringer fra krisen til at lave en stor folkesundhedsreform for at styrke forebyggelse og sikre danskerne et sundere liv.

Lederne har oplevet øget tillid under nedlukningen

Lederne har oplevet øget tillid under nedlukningen

POLITIK OG VELFÆRD Større tillid og bedre løsninger. De offentlige ledere har oplevet en stribe positive forandringer under krisen. Fagbevægelsen opfordrer nu regeringen til at bruge de gode erfaringer, når den vil gennemføre en stor nærhedsreform af den offentlige sektor.

I Uffe Elbæks nye parti er magt ikke et fyord

I Uffe Elbæks nye parti er magt ikke et fyord

POLITIK OG VELFÆRD Partiet Frie Grønne er stiftet af flere af folkene bag Alternativet. Men det nye parti er markant anderledes. Der bliver strammere styring, der bliver slået ned på partiskadende adfærd, og magtstrukturen er fra starten på plads. Uffe Elbæk, medstifter og en art nestor i Frie Grønne, er ikke i tvivl: Tiden kalder mere på klart lederskab end på løse rammer.

Set, læst og hørt: Niels Nygaard

Set, læst og hørt: Niels Nygaard

Niels Nygaard var til stede, da den olympiske ild blev tændt, kort før verden lukkede ned. Nu venter han på, at begivenheder som De Olympiske Lege igen kan afholdes.