Historien i tal

Fakta: Danmark specialiserer sig i miljø- og klimateknologi

Patentansøgninger inden for grøn teknologi udregnet som procentdel af alle patentansøgninger for Danmark, OECD og europæisk OECD. 

Emma Brethvad Sunesen

Selvom klimakrisen først for alvor strøg til tops på den politiske dagsorden i 2019, så har den længe været en drivkraft i innovationen af dansk teknologi. Siden 2004 har der nemlig været en kraftig stigning i antallet af danske patentansøgninger inden for teknologier, der forsøger at afbøde enten klimaforandringerne eller miljøkrisen. Klima- og miljøteknologier repræsenterede således i 2004 8,4 procent af alle danske patentansøgninger, men hele 26,4 procent i 2010 og 22,2 procent i 2020. Dermed ligger Danmark langt over OECD-gennemsnittet på 11,2 procent.

Sammenligner man Danmark med EU som helhed, viser en undersøgelse fra den Europæiske Patent Myndighed (EPO), at Danmark er i topfem, når det kommer til patentansøgninger inden for klimateknologi i perioden 2015-2019. I perioden er vi kun overgået af Tyskland, Frankrig og Holland, der stod for henholdsvis 41,7 procent, 17,3 procent og 8,5 procent af Europas samlede patentansøgninger inden for grøn teknologi. Danmark er dermed en af Europas førende innovatører på området.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu