Falder Frankrig, falder EU

Frankrigs svar på Donald Trump, Marine Le Pen, agter at melde Frankrig ud af euroen, hvis hun bliver præsident. Alle forudsætninger er opfyldt for, at det franske valg bliver et protestvalg og en oprejst langemand til ’eliten’ .
Claus Kragh

Bliver Frankrig det næste land i rækken til at opleve et politisk jordskælv som dem, der har ramt Storbritannien og USA med udmeldelsen af EU og valget af Donald Trump? Det spørgsmål stiller politiske og økonomiske magthavere over hele verden forud for det franske præsidentvalg den 7. maj næste år.

Når Frankrig er så vigtigt, er det, fordi Frankrig sammen med Tyskland udgør kernen i EU, og fordi Frankrigs svar på Donald Trump, Marine Le Pen, er dogmatisk nationalist og EU-modstander. Hun agter at melde Frankrig ud af euroen, hvis hun bliver præsident. Dermed er det reelt EU’s overlevelse, der er på spil ved Frankrigs præsidentvalg.

Processen med at finde afløseren for den historisk upopulære socialist François Hollande begynder i denne uge med første runde af primærvalget i den borgerlige lejr søndag 20. november og den endelige afgørelse ugen efter. I slutningen af januar følger venstrefløjens primærvalg. Derefter står det klart, hvilket to politikere fra de ’gamle’ partier, der skal tage kampen op med Le Pen ved to valgrunder i april og maj.

Protestvalg i sigte

Alle forudsætninger er opfyldt for, at det franske valg bliver et protestvalg og en oprejst langemand til ’eliten’. Tilliden til politikerne er i bund efter striber af korruptionssager og misbruger af skatteydernes penge. Et eksempel: 112 medlemmer af den franske nationalforsamling har enten deres kone, datter eller søn ansat på statens regning. De 577 medlemmer af forsamling råder hver over godt 67.000 kr. om måneden til at aflønne medarbejdere. Herudover er arbejdsløsheden høj, og landet er i undtagelsestilstand efter en stribe voldsomme islamistisk terrorangreb.

Valget af Trump i USA i sidste uge blev øjeblikkeligt en del af den politiske debat i Frankrig. Marine Le Pens politiske strateg lykønskede Trump på Twitter, hvor han under et stort billede af Le Pen skrev: ”Deres verden bryder sammen, vi bygger vores op”.

Mens Marine Le Pen åbenlyst forsøger at lægge sig i slipstrømmen på Trump, forsøger også den borgerlige Nicolas Sarkozy at bruge det amerikanske valg i sit politiske spin. Det gør han ved at fremstille sin borgerlige rival, Bordeauxs borgmester Alain Juppé, som Frankrigs svar på Hilary Clinton. Juppé er dømt for korruption i sin tid som løjtnant for Jacques Chirac, da denne var borgmester i Paris.

"Frankmændene først"

Marine Le Pens politiske diskurs er en fransk udgave af den retorik, man har hørt fra både Donald Trump og til dels hos de sejrrige britiske EU-modstandere. Le Pen og hendes parti, Front National, står for et skarpt opgør med globalisering, frihandel og ’ultraliberalisme’. Hendes slogan lyder ”Franskmændene først”, og dagen før Trumps sejr lancerede hun en plan, der skal gøre ”Frankrig stort igen”. Le Pen er ikke så antimuslimsk som Trump, hvilket formentlig skyldes, at Frankrig har over fem millioner muslimer – godt syv pct. af befolkningen.

Dette vælgersegment er Front National også begyndt at vinde stemmer i. Le Pen fik ved præsidentvalg i 2012 godt 6,4 millioner stemmer svarende til 17,9 pct. I dag ligger hun stabilt på omkring 28 pct. af stemmerne – godt 10 millioner stemmer. Det vil gøre hende til klar vinder af valgets første runde, hvorefter anden runde bliver en folkeafstemning mellem hende og så den tilbageværende kandidat fra enten venstrefløjen eller højrefløjen. François Holland vandt i 2012 med 18 millioner stemmer.

LÆS OGSÅ:

Den fjerde vej: Trumps sejr skaber ny samfundsorden

En ny verdensorden - fra værdipolitik til big business

Omtalte personer

Maria Rørbye Rønn

Generaldirektør, DR
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu