Frederiksen har fundet sin europæiske vej

POLITIK Sommerens store forlig i EU, der sender milliardstøtte til Sydeuropa, koster Danmark halvanden ’Arne-reform’ – 4,5 milliarder kroner – om året. Alligevel vil statsministeren have opbakning i Folketinget og erhvervslivet til sin europapolitiske kurs, der trods det højere EU-kontingent, bygger på stram finanspolitik og grøn realisme.

Uanset om statsministeren er rød eller blå, er Danmark et finanspolitisk konservativt og i integrationsmæssig forstand skeptisk medlem af EU.

National velfærd er vigtigere end europæisk solidaritet, og den føderale udvikling i EU, som langsomt er ved at forandre det europæiske samarbejde fra et fælles marked til en politisk union, er et decideret tabu blandt de partier, der udgør det brede europapolitiske flertal i Folketinget. Disse partier fortier over en bred kam, at EU vitterlig er ved at få visse føderale træk, fordi EU’s fire største lande – Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien – går ind for det.

Omvendt maler EU-modstandere i DF og skeptikere i Liberal Alliance udviklingen i EU op som et superføderalt kup begået af Angela Merkel og Emmanuel Macron, der skulle være i færd med at forandre samarbejdet til Europas Forende Stater.

Login