Fyn får unge i gang

Unge i fare for at ende på sidelinjen har fået nyt håb takket været et bemærkelsesværdigt beskæftigelsesprojekt på Fyn.
Torben K. Andersen

Han kæmpede og kæmpede. Men forgæves. Først efter flere hundrede ansøgninger og to forliste uddannelsesforsøg lykkedes det for 23-årige Abdi Ali fra Odense at finde en lærlingeplads i et murerfirma og dermed få foden inden for på arbejdsmarkedet.

Han er et eksempel på, hvordan unge, der er i fare for at ende med et langt liv på sidelinjen, har fået tændt et håb takket været et bemærkelsesværdigt beskæftigelsesprojekt på Fyn. ’Byg til Vækst’ hedder initiativet. Det skal sikre, at unge og andre fynboer får størst mulig del i de mange nye job i byggefagene, når der i disse år investeres 35 milliarder kr. i et nyt supersygehus, boliger, letbane, byfornyelse og andre byggeprojekter på Fyn.

Velfærdens 2025-plan

Mandag Morgen sætter i resten af 2016 fokus på de største udfordringer for vores velfærdssamfund - vi kalder det "Velfærdens 2025-plan".

Har du forslag, tanker og ideer til vores kortlægning, så skriv til os på [email protected], og vær med til at sætte dagsordenen.

Den samlede kortlægning vil blive præsenteret på Velfærdens Innovationsdag - en konference med over 1.000 deltagere, der løber af stablen 26. januar 2017.

Se flere artikler fra temaet her.

Borgmestrene i de 10 fynske kommuner har sammen med alle de andre centrale spillere på området som fagforeninger, bygge- og anlægsvirksomheder, brancheorganisationer, boligforeninger samt videns- og uddannelsesinstitutioner givet hinanden håndslag på, at de mange milliarder kr. skal løfte beskæftigelsen på Fyn, så opgaverne ikke bare går til syd- og østeuropæiske arbejdere.

Leder af sekretariatet i ’Byg til Vækst’ tidligere S-rådmand Peter Rahbæk Juel i Odense Kommune siger: ”Alle trækker på samme hammel, og det gør, at vi virkelig kan rykke nogle ting. Nu begynder vi så småt at have mangel på arbejdskraft, og så skal vi for alvor bevise vores værd.”

Succes med ’snusepraktik’

Et af byggerierne er renoveringen af Korsløkkeparken for 1,5 milliarder kr. Det almene boligbyggeri har tre gange så mange unge på kontanthjælp som det øvrige Odense. Mange af dem er gået fra nederlag til nederlag. Deres forældre er ofte ledige eller har kun en svag tilknytning til arbejdsmarkedet.

For at få del i byggeopgaven har de forskellige entreprenører og byggefirmaer skrevet under på, at de vil samarbejde om at skaffe praktik og lærlingepladser til kvarterets ufaglærte unge. Denne form for sociale klausul har også været Abdi Alis held. Han bor i Korsløkkeparken.

De udsatte unge kommer først i en slags ’snusepraktik’. Her bliver de testet og udfordret. Kan de komme op kl. 7.00 om morgenen? Er de motiveret? Forløber denne periode godt, kan de måske få et job som arbejdsmand eller komme i lære hos et af firmaerne på byggepladsen.

”Et projekt som Korsløkkeparken passer godt til dem, som har haft det svært på skolebænken eller andre steder på arbejdsmarkedet. Mange ved ikke, hvad de vil, men får lov til at snuse til branchen. De får lov til at renovere deres egne boliger. Trinene ind på arbejdsmarkedet er heller ikke så høje i bygge- og anlægsbranchen som i andre brancher. Man arbejder typisk i et lille byggesjak, og hvis man er på kanten af arbejdsmarkedet, har man brug for nogle kolleger, som vil en det godt,” siger Peter Rahbæk Juel.

Stor besparelse for kommunen

Foreløbig har 58 unge afsluttet snusepraktikken, og af dem har 40 pct. fået enten et ordinært job som typisk arbejdsmand, er kommet i lære eller har fået et job med løntilskud.

Korsløkkeparken er ikke det eneste byggeri, som hjælper unge i gang. Indtil videre har over 150 personer været inde på byggepladser under Byg til Vækst-aftalerne. Heraf er 85 kommet enten i beskæftigelse eller i lære. Og dette tal vil stige væsentligt, i takt med at flere andre store byggerier går i gang.

Udover at de unge kommer i gang, er det også en god forretning for kommunen. Den får som tommelfingerregel en økonomisk gevinst på 100.000 kr. om året for hver ledig, der kommer i job. Nu er der ikke sat konkret mål for, hvor mange unge der skal i gang på denne måde. Men hvis erfaringerne fra Korsløkkeparken overføres til hele investeringsrammen på 35 milliarder kr., vil det betyde, at over 3.000 fynske unge og ledigepotentielt kan sluses ud på arbejdsmarkedet via disse Byg til Vækst-aftaler.

LÆS OGSÅ:

Helhedsindsats’ får udsatte familier tilbage i samfundet

Silkeborg investerer i ledige for at få flere i job

Lolland Kommune sætter familien for bordenden


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu