Fyn får unge i gang

Unge i fare for at ende på sidelinjen har fået nyt håb takket været et bemærkelsesværdigt beskæftigelsesprojekt på Fyn.

Han kæmpede og kæmpede. Men forgæves. Først efter flere hundrede ansøgninger og to forliste uddannelsesforsøg lykkedes det for 23-årige Abdi Ali fra Odense at finde en lærlingeplads i et murerfirma og dermed få foden inden for på arbejdsmarkedet.

Han er et eksempel på, hvordan unge, der er i fare for at ende med et langt liv på sidelinjen, har fået tændt et håb takket været et bemærkelsesværdigt beskæftigelsesprojekt på Fyn. ’Byg til Vækst’ hedder initiativet. Det skal sikre, at unge og andre fynboer får størst mulig del i de mange nye job i byggefagene, når der i disse år investeres 35 milliarder kr. i et nyt supersygehus, boliger, letbane, byfornyelse og andre byggeprojekter på Fyn.

Velfærdens 2025-plan

Borgmestrene i de 10 fynske kommuner har sammen med alle de andre centrale spillere på området som fagforeninger, bygge- og anlægsvirksomheder, brancheorganisationer, boligforeninger samt videns- og uddannelsesinstitutioner givet hinanden håndslag på, at de mange milliarder kr. skal løfte beskæftigelsen på Fyn, så opgaverne ikke bare går til syd- og østeuropæiske arbejdere.

Leder af sekretariatet i ’Byg til Vækst’ tidligere S-rådmand Peter Rahbæk Juel i Odense Kommune siger: ”Alle trækker på samme hammel, og det gør, at vi virkelig kan rykke nogle ting. Nu begynder vi så småt at have mangel på arbejdskraft, og så skal vi for alvor bevise vores værd.”

Succes med ’snusepraktik’

Et af byggerierne er renoveringen af Korsløkkeparken for 1,5 milliarder kr. Det almene boligbyggeri har tre gange så mange unge på kontanthjælp som det øvrige Odense. Mange af dem er gået fra nederlag til nederlag. Deres forældre er ofte ledige eller har kun en svag tilknytning til arbejdsmarkedet.

For at få del i byggeopgaven har de forskellige entreprenører og byggefirmaer skrevet under på, at de vil samarbejde om at skaffe praktik og lærlingepladser til kvarterets ufaglærte unge. Denne form for sociale klausul har også været Abdi Alis held. Han bor i Korsløkkeparken.

De udsatte unge kommer først i en slags ’snusepraktik’. Her bliver de testet og udfordret. Kan de komme op kl. 7.00 om morgenen? Er de motiveret? Forløber denne periode godt, kan de måske få et job som arbejdsmand eller komme i lære hos et af firmaerne på byggepladsen.

”Et projekt som Korsløkkeparken passer godt til dem, som har haft det svært på skolebænken eller andre steder på arbejdsmarkedet. Mange ved ikke, hvad de vil, men får lov til at snuse til branchen. De får lov til at renovere deres egne boliger. Trinene ind på arbejdsmarkedet er heller ikke så høje i bygge- og anlægsbranchen som i andre brancher. Man arbejder typisk i et lille byggesjak, og hvis man er på kanten af arbejdsmarkedet, har man brug for nogle kolleger, som vil en det godt,” siger Peter Rahbæk Juel.

Stor besparelse for kommunen

Foreløbig har 58 unge afsluttet snusepraktikken, og af dem har 40 pct. fået enten et ordinært job som typisk arbejdsmand, er kommet i lære eller har fået et job med løntilskud.

Korsløkkeparken er ikke det eneste byggeri, som hjælper unge i gang. Indtil videre har over 150 personer været inde på byggepladser under Byg til Vækst-aftalerne. Heraf er 85 kommet enten i beskæftigelse eller i lære. Og dette tal vil stige væsentligt, i takt med at flere andre store byggerier går i gang.

Udover at de unge kommer i gang, er det også en god forretning for kommunen. Den får som tommelfingerregel en økonomisk gevinst på 100.000 kr. om året for hver ledig, der kommer i job. Nu er der ikke sat konkret mål for, hvor mange unge der skal i gang på denne måde. Men hvis erfaringerne fra Korsløkkeparken overføres til hele investeringsrammen på 35 milliarder kr., vil det betyde, at over 3.000 fynske unge og ledigepotentielt kan sluses ud på arbejdsmarkedet via disse Byg til Vækst-aftaler.

LÆS OGSÅ:

Helhedsindsats’ får udsatte familier tilbage i samfundet

Silkeborg investerer i ledige for at få flere i job

Lolland Kommune sætter familien for bordenden

Forrige artikel Fremtidens danske hus er bygget i træ Fremtidens danske hus er bygget i træ Næste artikel Helhedsindsats får udsatte familier tilbage i samfundet Helhedsindsats får udsatte familier tilbage i samfundet

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

”Hvem vil vi være? Hvad vil vi kendes for?” spurgte Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valget. Nu har vi en del af svaret: Vi vil være mere lige, vi orker ikke skattesnyd, vi vil have et samfund med frisind – og vi savner tillidsvækkende politikere. Det viser en stor undersøgelse af danskernes værdier.

Betal din skat, og ryg din hash

Betal din skat, og ryg din hash

Tre ud af fire danskere finder det nu totalt uacceptabelt at snyde i skat, hvilket er en historisk høj andel. Når det gælder personlige forhold som brug af hash eller seksuel adfærd er danskerne til gengæld blevet mere tolerante og frisindede. Regeringen bør se på de forbudte, men bredt accepterede handlinger, mener forsker.

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Mens danskernes tillid til en række institutioner såsom Forsvaret og uddannelsessystemet stiger, står det anderledes til med tilliden til medier og de politiske systemer, der de sidste ti år har lidt et knæk. Sund skepsis er godt, men mistillid kan underminere vores institutioner, og derfor skal udviklingen tages alvorligt, advarer forskere. 

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Bjørn Bredal anbefaler det nyoversatte epos Gilgamesh, hvis man lider af undergangsbevidsthed og så skal du høre Herbert Pundiks livshistorie som podcast.  

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

KOMMENTAR: Mette Frederiksen vil tjene Europas, Danmarks, Socialdemokratiets og sine egne interesser ved at støtte Margrethe Vestagers realistiske bestræbelser på at blive formand for EU-Kommissionen, skriver europaredaktør Claus Kragh.

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

ANALYSE: Mette Frederiksens sejr er den største til rød blok i næsten 50 år. Udfordringerne ved at danne en S-regering synes overskuelige. Imens er fremtiden for flere blå partiledere usikker. Mandag Morgen analyserer valgets konsekvenser for samtlige 13 partiledere.

Dansk Folkepartis storhed og fald

Dansk Folkepartis storhed og fald

ANALYSE: Dansk Folkeparti bløder vælgere til både højre og venstre og har udsigt til sit tredje valgnederlag i træk. Deres nedtur er den væsentligste årsag til, at syv ud af ti storkredse har udsigt til at blive røde efter valget.

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

En storsejr til Socialdemokratiet kan blive enden på en æra med Venstre som statsministerparti. En omfattende analyse af strømninger i vælgerhavet viser, at den kommende statsminister, uanset farve, skal stå i spidsen for en befolkning, der i stigende grad er politisk opdelt på køn, uddannelse og alder.

De kortuddannede trækker mod blå blok

De kortuddannede trækker mod blå blok

Vælgernes uddannelsesniveau er den største skillelinje i dansk politik. Næsten hver tredje kortuddannede vælger stemmer på Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige eller Stram Kurs. Blandt de højtuddannede er det mindre end hver tiende.

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Kigge Hvid fortæller Mandag Morgens læsere, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en bog om planter og Netflix-serien 'Queer Eye'.

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mandagens valgarrangementer hos Mandag Morgen og Altinget byder på et morgenmøde om truslen fra cyberspace, hvor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen deltager. Senere overtager Socialdemokratiet gården til et valgmøde.