Techtendenser af 
Peter Hesseldahl

Giganternes magt over AI trues af open source

Hidtil har de sædvanlige techgiganter sat sig tungt på kunstig intelligens, og mange forventer, at brugen af AI kun vil styrke de monopoler, som Google, Microsoft og Facebook har opbygget. Men små og overraskende kraftige algoritmer udviklet som open source kan ændre magtforholdene.

Foto: MM og Midjourney

Man plejer at sige, at udviklingen af kunstig intelligens handler om at have masser af data og masser af computerkraft. Derfor har techgiganterne på forhånd de bedste muligheder for at cementere deres dominerende position inden for det næste stadie af digitaliseringen. 

Men for nylig lækkede et internt notat fra Google, der viser, at de store spillere har grund til at være alvorligt bekymrede. For notatet viser, at den videre udvikling af kunstig intelligens i stigende grad kan finde sted inden for open source-projekter, hvor enhver i princippet kan bidrage til at udvikle et system. 

Det er ikke kun en trussel mod de stores indtjening. Demokratiseringen af kunstig intelligens kan føre til alle tænkelige spændende og fantastiske nye anvendelser, men spredningen gør det også langt vanskeligere at regulere brugen af AI. 

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu