Grønne byer til verdens største befolkning

Kina vil inden for de næste par år være blevet verdens største økonomi. Den kraftige industrialisering og urbanisering har imidlertid ført til et påtrængende behov for rette op og undgå miljøforringelser – ikke mindst i de hastigt voksende byer. Det skriver det danske innovationscenter i Shanghai.

Af Martin Rune Hoxer
Executive Director, Innovation Centre Denmark, Shanghai

Kina er på få årtier både blevet verdens største energiforbruger og den største udleder af CO2.

I september 2020 meddelte præsident Xi Jinping imidlertid, at Kina vil nå CO2-neutralitet inden 2060. Præsidentens udmelding signalerede klart, at landet fremover vil påtage sig et øget ansvar for det globale klima. 

En af de væsentligste måder at nå målet på er gennem et øget fokus på byfornyelse. På verdensplan står byområder for 80 procent af det totale energiforbrug, og heraf anslås bygningers forbrug at stå for 30-40 procent.

Kina vil derfor udvikle en mere holistisk tilgang til byplanlægning med energieffektive og grønne løsninger for det byggede miljø i de massive kinesiske storbyer. Nye miljøstandarder og øget miljøbevidsthed i byggebranchen skal fremme grønne bygninger i Kinas voksende storbyer – og innovative danske og nordiske løsninger kan vise vejen.

En global udfordring

Intensiv energi- og klimaomstilling i byerne kan give betydelige fordele for økonomien, samfundet og miljøet. Ifølge en rapport fra 2019 fra University of Leeds vil grønne byggemetoder og energieffektive bygninger bidrage til reduktion af drivhusgasser, oprettelse af nye jobs, forbedringer af folkesundheden og reducerede energiregninger for slutbrugeren.

Men det kræver en betydelig, øget miljøbevidsthed i byggebranchen, blandt lokale byplanlæggere og beslutningstagere samt hos befolkningen at opnå de effekter.

Det kinesiske fokus på grønt byggeri

Med op til to milliarder kvadratmeter nybyggeri årligt står Kina som det største marked for bygningskonstruktion i verden, og tegner sig for næsten halvdelen af globalt nybyggeri i det kommende årti.

Den kinesiske handlingsplan for grønne bygninger, der blev lanceret i 2014, specificerede, at nye offentlige bygninger som skoler og hospitaler, og andre bygningsarealer på over 20.000 kvadratmeter, som lufthavne, jernbanestationer, indkøbscentre og kontorer, skal opfylde de grønne byggestandarder, som Kina har specificeret i deres trestjernede klassificeringssystem GBEL (The Green Building Evaluation Label).

Projekter vurderes baseret på seks kategorier: jord, energi, vand, ressource- ogmateriale-effektivitet, indendørs miljøkvalitet og driftsledelse.

I Kinas forrige femårsplan, som gjaldt mellem 2016 og 2020, blev der fremsat mål for bygningers energieffektivitet, inklusive et krav om, at 50 procent af alle nye urbane bygninger skal certificeres som grønne bygninger. 

I den netop offentliggjorte 14. femårsplan kræves der en reduktion på 13,5 procent i Kinas energiforbrug per BNP-enhed – det, der kaldes energiintensiteten – samt en reduktion på 18 procent i landets CO2-emission per enhed af BNP, også kendt som CO2-emissionsintensitet.

Kravene understøtter et generelt, nationalt mål om reduktion af energiforbrug og CO2-udledning, men det står frit for de enkelte provinser og kommuner at sætte barren endnu højere.

For eksempel vil man i Shanghai, Beijing og Shenzhen kræve, at alle nye kommercielle bygninger er grønne bygninger, og næsten 20 andre byer har fulgt trop med tilsvarende strengere krav, end der er sat i femårsplanen.

Tekniske forbedringer giver muligheder for innovative løsninger

Kravene gælder nybyggeri, men potentialet for energibesparelser er mindst lige så stort ved effektivitetsforbedringer i den eksisterende bygningsmasse.

Det omfatter blandt andet ’retrofitting’ med nye teknologier, der eftermonteres i eksisterende bygninger – eksempelvis installation af teknologi til overvågning af energiforbruget.

At forbedre energieffektiviteten i eksisterende bygninger kan være mere udfordrende end at bygge nyt og grønt, fordi ældre bygninger er opført ud fra forældede og ineffektive standarder.

Imidlertid er opgradering af den eksisterende bygningsmasse et område med et stort forretningsmæssigt potentiale for danske løsninger og erfaringer.

Kinas udfordring

Det forventes, at Kina vil fortsatte den hastige økonomisk vækst og urbanisering de næste 20 år. Fremskrives udviklingen, vil energibehovet til bygninger tredobles, hvis ikke der investeres i nye energibesparende foranstaltninger, eller bygges grønt fra starten. 

Både byggeriet, materialerne, driften og levetiden for bygninger bidrager til energiforbruget og udledningerne. Derfor er der også et potentiale omkring den cirkulære økonomiske tankegang og planlægning i byggebranchen.

Der er indført strengere krav til sektoren, og det har skabt mere opmærksomhed på genbrug og genanvendelse af konstruktions- og byggematerialer.

I øjeblikket stammer mere end 80 procent af Kinas årlige industriaffald fra byggematerialer, og med en årlig forøgelse af industriaffald på 1,5 milliarder ton, anslås det at udnyttelsesgraden på genanvendelige materialer kan øges betragteligt.

Shanghai Tower, den højeste struktur af enhver art i Kina, blev designet af arkitektfirmaet Gensler for at opnå "Gold" i LEED, det amerikanske Green Building Councils grønne og miljømæssige designstandard.
Med sin 632 meter er tårnet verdens næsthøjeste bygning, og et symbol på ambitionen om at omdanne Shanghai til et futuristisk og grønt globalt finansielt knudepunkt.
Bygningen er konstrueret til at reducere energiforbruget med 21 procent ved hjælp af 43 forskellige, bæredygtige teknologier – heriblandt fra Danfoss og Grundfos.
Tårnet er konstrueret som ni cylindriske bygninger stablet oven på hinanden, der skaber 121 etager med kontor-, detail- og hotelområder. Facaden fungerer som en termokolbe med dobbeltglas til bygningsisolering. Konstruktionens 24 procent vridning minimerer vindbelastningen, hvilket betyder, at bygningen kan være lettere.

Fokus på nye bygningskoncepter og grønne løsninger

Alt i alt står industrien over for en stor udfordring med både at øge effektiviteten samt sikre en effektiv genbrugsproces. Innovation Centre Denmark i Shanghai har skrevet mere om det i rapporten ”Construction Waste in China” fra 2020.

På Innovation Centre Denmark i Shanghai har vi desuden involveret os i verdens største studenterkonkurrence, Solar Decathlon, som støtter energieffektive og veldesignede solenergihuse.

Huset Aurora, designet og udviklet af DTU, er blevet udvalgt til konkurrencen her i Kina, og skal opføres af en gruppe på 30-40 studerende. De studerende arbejder med et koncept for et hus, der ud over at være opvarmet med solenergi også udnytter den seneste viden om blandt andet cirkulært byggeri, bæredygtighed, sundt indeklima og integration af smart teknologi.

Lektor på DTU Byg Christian Neyra Rønne, som leder kurserne i DTU´s Solar Decathlon-projekt, glæder sig over, at de studerende har et stærkt designkoncept.

“Aurora har kvalificeret sig med et højt niveau i det arkitektoniske design. Udfordringen for projektet bliver nu at få DTU´s forskere og eksterne virksomheder til at udvikle nye teknologier, som de studerende kan integrere i huset, så de kan realisere visionerne om et solenergihus med et godt indeklima, der lever op til alle aspekter af bæredygtighed,” siger Christian Neyra Rønne.

Finalerne i Solar Decathlon afholdes i oktober 2021. Husene skal i 2022 anvendes som gæsteboliger ved Vinter-OL i Kina, og forskere vil følge husene i driftsfasen og evaluere kvaliteten af de enkelte løsninger.

Innovationscenteret i Shanghai har sammen med generalkonsulatet indledt en offensiv for at sætte et større fokus på danske løsninger, som er relevante for grønne og energieffektive koncepter til den kinesiske byudvikling.

Og i juni 2021 afholdes det første Green Summit i Shanghai og København i partnerskab med blandt andre Clean, Bloxhub, Creative Denmark, State of Green samt relevante kinesiske aktører.

Målet er at opbygge et styrket netværk mellem interessenter fra begge lande, og at skabe en fysisk og digital platform, hvor det er muligt at lave matchmaking og give eksponering for relevante danske løsninger i et kinesisk marked, der trænger til nye grønne løsninger indenfor byggeriet.

Forrige artikel Klimakompetencer er en mangelvare i bestyrelseslokaler Klimakompetencer er en mangelvare i bestyrelseslokaler Næste artikel Siri-kommissionen går ind i klimakampen Siri-kommissionen går ind i klimakampen
Miljøchef i FN: Klimakrisen er kun én af tre planetære kriser

Miljøchef i FN: Klimakrisen er kun én af tre planetære kriser

Det ser skidt ud for klodens økosystemer. Vi har brug for at slutte fred med naturen, ellers bliver det værst for os selv, siger Inger Andersen, øverste chef for FN’s miljøbeskyttelsesorganisation, der står bag ny rapport med de seneste miljø-data.

Ingeborg Gade anbefaler

Ingeborg Gade anbefaler

I sin fritid giver Ingeborg Gade slip på den rationelle logik, der kendetegner hendes fag, og fordyber sig i magisk-realistiske fortællinger. Og så anbefaler hun en udstilling, der går tæt på en af de helt nære relationer, vi mennesker har.

Her er det nye Mandag Morgen

Her er det nye Mandag Morgen

OM OS På det nye mm.dk kan du hurtigt finde frem til det, du har brug for at gå i dybden med. Vores løfte til dig er, at du altid bliver lidt klogere, når du bruger tid med Mandag Morgen. Det kan siges ganske kort: Her kan du læse mindre og forstå mere.

Byens formål forandres

Byens formål forandres

Metropolerne vokser vildt, og derfor bliver de globale udfordringer i det 21. århundrede også urbane udfordringer. Men det betyder også, at løsningerne i vid udstrækning findes i den måde, vi styrer byerne på, påpeger Instituttet for Fremtidsforskning, der i en ny rapport udpeger byernes nye formål.

Normen for god virksomhedsdrift har flyttet sig

Normen for god virksomhedsdrift har flyttet sig

BOGANMELDELSE I sin seneste bog viser World Economic Forum-formand Klaus Schwab os vejen fra shareholder capitalism med profit i fokus til stakeholder capitalism med planeten i fokus. En vigtig dagsorden, der kalder på flere konkrete eksempler, skriver Tina Moe, der har nærlæst bogens pointer.

Fra tulipaner til .com-aktier – sådan opstår finansielle bobler

Fra tulipaner til .com-aktier – sådan opstår finansielle bobler

Investorer har gennem tiden sig kastet sig over alt fra eksotiske blomsterløg til aktier i tvivlsomme internetvirksomheder. Historien viser, at opfindsomhed i et hjørne af finanssektoren kan udvikle sig til en spekulativ mani, der tiltrækker fupmagere og ruinerer investorer.

I Japan er vaccinepas en politisk varm kartoffel

I Japan er vaccinepas en politisk varm kartoffel

POLITIK OG VELFÆRD Efter pres fra erhvervslivet har Japans regering nu annonceret planer for et japansk vaccinepas. Men bekymringer om falsk tryghed, registrering af borgerne og risiko for diskrimination lægger en dæmper på begejstringen.

Den indiske vandsektor skal digitaliseres – hurtigt

Den indiske vandsektor skal digitaliseres – hurtigt

DIGITAL OMSTILLING Indien og Danmark samarbejder om at bringe danske kompetencer til Indien, og om at skabe et gunstigt miljø for både entreprenørskab og innovative løsninger til at tackle nogle af de mest presserende udfordringer i den indiske vandsektor, skriver det danske innovationscenter i Bangalore.

Forbered dig på livet som nomadeleder

Forbered dig på livet som nomadeleder

Nedlukningen satte turbo på en udvikling af arbejdslivet, som har været længe undervejs. Ledere vil møde større krav om fleksibilitet, forståelse og frihed, mens autoriteten bliver noget, de skal arbejde for, skriver Elize Dimare og Johnny Sørensen.

Den fossile gas er tvunget i defensiven

Den fossile gas er tvunget i defensiven

GRØN OMSTILLING EU-Kommissionen har ikke medlemslandenes opbakning til at droppe idéen om fossil gas som en bæredygtig aktivitet. Til gengæld er nogle af verdens største investorer begyndt at frygte, at gas simpelthen er en dårlig investering. Og det kan være rigtig gode nyheder for klimaet. 

Dansk topchef i OECD: Danmark og EU skal sikre retfærdig digitalisering

Dansk topchef i OECD: Danmark og EU skal sikre retfærdig digitalisering

POLITIK OG VELFÆRD Digitalisering er ligesom globalisering en nøgle til Danmarks fremtidige velstand. Men både i Danmark og i EU skal man sikre, at digitaliseringens goder i 2020’erne fordeles retfærdigt, mener Ulrik Vestergaard Knudsen, vicegeneralsekretær i OECD. Skæv fordeling af globaliseringens gevinster medvirkede til 2010’ernes folkelige oprør, påpeger han i dette interview om de store globale megatrends og Danmarks rolle.

Cybertruslen bekymrer næsten alle danske topledere

Cybertruslen bekymrer næsten alle danske topledere

En rekordhøj andel af danske topledere er i 2021 bekymrede for cyberangreb. 97 procent af de adspurgte danske CEO’s peger på cybertruslen som en forretningsmæssig bekymring, og hele 47 procent er ‘meget bekymret’, viser en rapport fra PwC. 

Hvor meget frihed må trygheden koste?

Hvor meget frihed må trygheden koste?

Tryghed er et lille hyggeligt ord, der ikke burde kunne gøre nogen fortræd. Men i tryghedens navn er vi i gang med at kriminalisere hinanden for noget så ukonkret som at vække en følelse af utryghed hos andre.

Professorer: Store samfundsproblemer kræver totalfodbold

Professorer: Store samfundsproblemer kræver totalfodbold

POLITIK OG VELFÆRD Coronakrisen har vist os, hvad der skal til for, at det politiske og administrative system i fremtiden kan løse store kriser og udfordringer. Det kræver, at alle niveauer og aktører spiller med, skriver Eva Sørensen og Jacob Torfing.

Hospitaler – fremtidens innovationshubs

Hospitaler – fremtidens innovationshubs

Boston er et vindue ind i fremtiden for life science og sundhedsinnovation. Det er et økosystem i verdensklasse, som vi danskere kan se til for at få indblik i nye trends indenfor sundhedsinnovation. Som det danske innovationscenter i Boston skriver, har hospitalerne en helt central rolle.

Nu er det voksen-baby der bestemmer

Nu er det voksen-baby der bestemmer

DIGITAL OMSTILLING Mobiltelefonerne har lært forbrugere, at de kan få opfyldt deres behov omgående – så hvorfor ikke forlange det samme i alle de situationer, hvor man er bruger? Det kan virke som en forkælet indstilling, men hvis man vil klare sig som virksomhed, er man nødt til at føje de nye ”voksen-babyer”, siger forfatteren til en ny bog om fremtidens virksomheder.

Styr din faglige entusiasme

Styr din faglige entusiasme

LEDELSE Et stærkt fagligt engagement kan skabe problemer i mødet med konkurrerende og politiske hensyn i organisationen. Det er nødvendigt at være fleksibel og manøvredygtig uden at forfalde til kynisme, og det kræver træning, skriver Klaus Majgaard.

Hjemme godt, ude godt

Hjemme godt, ude godt

Kun ni procent af danskerne ønsker at arbejde permanent hjemmefra efter covid-19.

Erhvervsspidser samler tankerne: Sådan slipper vi innovationen løs i Danmark

Erhvervsspidser samler tankerne: Sådan slipper vi innovationen løs i Danmark

POLITIK OG VELFÆRD Danmark har indtil nu været en af globaliseringens vindernationer. Men en ny verden venter efter corona. 20 fremtrædende erhvervsprofiler opfordrer til radikal nytænkning, hvis Danmark ikke skal køres over. Erhvervslivets kræfter skal slippes løs i frikommuneforsøg, særlige områder skal være Danmarks nye innovationszoner, og der skal oprettes både et sundheds- og et læringspartnerskab.

Hvorfor Danmark?

Hvorfor Danmark?

KOMMENTAR Hvorfor skal verden overhovedet vælge Danmark, danske virksomheder, varer og værdier til i den nye konkurrence, der venter efter coronakrisen? Det er det centrale spørgsmål i Dansk Konkurrenceevneråd, der for nylig trådte sammen for første gang. Her giver to af rådets medlemmer deres bud på, hvilken vej vi skal gå for at finde svar.

Falcks direktør: Sammen kan vi hæve levetiden i en hel bydel

Falcks direktør: Sammen kan vi hæve levetiden i en hel bydel

POLITIK OG VELFÆRD Falcks topchef, Jakob Riis, har en drøm. Han ønsker at gøre områder som Nordvest i København og andre lokalområder til en slags sundhedsfyrtårne i nyt, forpligtende partnerskab med det offentlige. “Fremsynet”, siger professor. Jakob Riis vil også gøre op med uforpligtende pilotprojekter og sikre en bedre udnyttelse af de milliarder af kroner, som det offentlige køber ind for årligt.

Naturen er begyndt at sende regninger tilbage til økonomien

Naturen er begyndt at sende regninger tilbage til økonomien

GRØN OMSTILLING Den grønne omstilling skal være lige så hurtig og gennemgribende, som digitaliseringen af samfundet har været, siger den svenske klimaforsker Johan Rockström. Han mener, det er en misforståelse at se det gode, moderne liv som en modsætning til bæredygtighed – men det er nogle andre mål, vi må stræbe efter.

Planetære grænser

Planetære grænser

I 2009 gik en gruppe på 26 af klodens førende miljø- og klimaforskere, ledet er Johan Rockström, sammen om at identificere de faktorer, som er afgørende for, at det globale økosystem fortsat kan trives. Gruppen opstillede en liste på ni hovedområder, blandt andet biodiversitet, forsuring af havene, udtynding af ozonlaget og arealet af jorden, der bruges til landbrug.

Nikolas Lyhne-Knudsen anbefaler

Nikolas Lyhne-Knudsen anbefaler

KULTURANBEFALING Nikolas Lyhne-Knudsen lader sig inspirere af skønlitteraturen både privat og som leder. Og så anbefaler han en spændende podcast, der sætter historien i kontekst og perspektiv.

7 skridt der kan gøre Europa til grøn supermagt

7 skridt der kan gøre Europa til grøn supermagt

KOMMENTAR Klimakrisen kan blive en vindersag for Europa, men det kræver, at man adresserer det lange efterskælv af folkelige bekymringer fra de sidste par årtiers kriser, skriver Bjarke Møller.

Er Skat ved at blive plyndret for anden gang?

Er Skat ved at blive plyndret for anden gang?

Ugens ubehagelige spørgsmål: Spilder vi enorme milliardbeløb i det britiske retssystem uden reel chance for at få de 12,7 udbytteskattemilliarder tilbage, som Skat sendte ud af landet? Britiske medier kalder sagen for den dyreste i nyere britisk retshistorie. Og Danmark har lige tabt første runde.

Siri-kommissionen går ind i klimakampen

Siri-kommissionen går ind i klimakampen

DIGITAL OMSTILLING Den danske Siri-Kommission af it-eksperter har netop udsendt en ny rapport. Denne gang handler det om den miljø- og klimabelastning, som brugen af digital teknologi fører med sig. Det er ganske overraskende, HVOR meget nogle af vores it-vaner forbruger. 

Grønne byer til verdens største befolkning

Grønne byer til verdens største befolkning

Kina vil inden for de næste par år være blevet verdens største økonomi. Den kraftige industrialisering og urbanisering har imidlertid ført til et påtrængende behov for rette op og undgå miljøforringelser – ikke mindst i de hastigt voksende byer. Det skriver det danske innovationscenter i Shanghai.

Konflikter er bedre end deres rygte

Konflikter er bedre end deres rygte

LEDELSE Konflikter kan være lærende og udviklende, og er ikke noget, vi skal undgå for enhver pris. Men det kræver et miljø med høj psykologisk sikkerhed at udnytte potentialet, skriver Nicolaj Suhr Jensen.

Klimakompetencer er en mangelvare i bestyrelseslokaler

Klimakompetencer er en mangelvare i bestyrelseslokaler

GRØN OMSTILLING Trods øget fokus på klima og bæredygtighed i mange danske virksomheder er der begrænset viden og kompetencer på området i bestyrelseslokalerne. Presset for at få opgraderet bestyrelsens klimakompetencer kommer blandt andet fra investorer og fra kommende EU-lovgivning.