Hvem er primitive? Vi arbejder længere end jæger-samler folkene gjorde

Jæger-samler folk havde kun, hvad de skulle bruge nu og her. Til gengæld arbejdede de kun nogle få timer om dagen. Måske er der inspiration at hente for den moderne forbruger, der har mere end rigeligt, men ikke rigtigt tid til at nyde det. Det siger den engelske antropolog James Suzman.

Foto: James Suzman
Peter Hesseldahl

Den engelske økonom John Maynard Keynes forsøgte i 1930 at kigge 100 år frem i tiden. Han forudså, at i 2030 ville økonomisk vækst, nye teknologier og produktivitetsforbedringer betyde, at det for de fleste ville være tilstrækkeligt at arbejde 15 timer om ugen for at opfylde deres behov.

I sit essay, kaldet ”De økonomiske muligheder for vores børnebørn”, beregnede Keynes, at det ville kræve en ottedobling af økonomien at blive tilstrækkeligt rige.

Men Keynes tog fejl. Han undervurderede udviklingen, for Vestens økonomi nåede faktisk at blive ottedoblet allerede i 80’erne – altså på den halve tid. Men han tog også fejl af konsekvenserne, for vi er ikke holdt op med at knokle. Trods rigdommen arbejder vi stort set lige så meget som i Keynes’ tid, og det er, som om vi er i en epidemi af stress og utilfredshed med vores arbejdsvilkår.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu