Hvis CO2-lagring skal bidrage til klimamålet, må regeringen lægge en konkret plan nu

Forhandlingerne om næste trin i regeringens CCS-strategi ventes at gå i gang inden for få uger. Erhvervsliv og eksperter efterlyser, at regeringen denne gang lægger en konkret plan, som virksomhederne kan handle på, og man kan få klimavaluta for de 16 milliarder kroner, der er sat af til fangst, lagring og anvendelse af CO2. Den første delaftale efterlader alt for mange ubesvarede spørgsmål, lyder kritikken.

I slutningen af juni landede en bred politisk aftale om en af regeringens helt store satsninger i klimakampen: Den første del af strategien for CO2-lagring- og fangst, også kaldet CCS. Ambitionen er at kunne opfange CO2 ved tunge industrivirksomheder, forbrændingsanlæg og biogasanlæg, så det kan lagres i undergrunden og på den længere bane bruges til fremstilling af flydende brændsler. 

Første del af strategien for CO2-lagring- og fangst
  • Miljø- og sikkerhedsmæssig forsvarlig lagring
    Første indsatsområde skal danne grundlag for, at der kan ske lagring af CO2 i Nordsøen fra 2025. Ministeriet spiller ud med et bud på, hvilke områder, der skal i spil og under hvilke vilkår.
  • Mulighed for import og eksport af CO2
    Andet indsatsområde fjerner barrierer i lovgivningen for transport af CO2, så Danmark kan importere og eksportere CO2. Det kræver ændringer i Londonprotokollen og havmiljøloven. Der åbnes for bilaterale aftaler med andre lande om import og eksport af CO2. ​​
  • Modning af yderligere lagringsmuligheder i Danmark
    Tredje indsatsområde fokuserer på undersøgelser af mulige nye lagringsmuligheder, hvilket er en forudsætning for at opbygge dansk lagringskapacitet frem mod 2030. Der er afsat 210 millioner kroner til GEUS’ kortlægning af potentielle CO2-lagringslokaliteter og nedsættelse af en følgegruppe af potentielle operatører af CO2-lagringen.

Kilde: Klima- Energi- og Forsyningsministeriet

Med delaftalen, som alle partier på nær Nye Borgerlige er med i, vil lagring af CO2 i udtjente olie- og gasfelter kunne ske allerede fra 2025. Dertil åbnes der med aftalen for import og eksport af CO2 på tværs af landegrænser. I aftalen afsættes også 210 millioner kroner fra forskningsreserven til undersøgelse af potentielle nye CO2-lagerlokaliteter i Danmark. 

Netop en strategi for CCS har stået højt på ønskelisten for både eksperter og erhvervsliv. Og delaftalen bliver da også anerkendt som et godt første skridt, men der lyder samtidig en klar opfordring fra både erhvervsorganisationer og eksperter til regeringen om at følge op med en mere konkret køreplan.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu