Techtendenser af 
Peter Hesseldahl

”Hvorfor er der ikke nogen, der tager telefonen?”

Tænketanken Analogiseringsstyrelsen forsøger i modsætning til Digitaliseringsstyrelsen at hjælpe borgerne med at gøre deres liv mindre afhængigt af digitale tjenester. Medstifter og techjournalist Anders Kjærulff er ikke begejstret for regeringens nye digitaliseringsstrategi, der risikerer at fortsætte statens svigt af op mod en million digitalt udfordrede danskere.

Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

”Den første fejl er, at staten har forelsket sig i digital selvbetjening. Det er ideen om, at fordi nogle borgere har tid og kompetencer til at betjene sig selv digitalt, så skal alle kunne finde ud af det. De skal bare tage sig sammen, groft sagt.”

Anders Kjærulff

Journalist ved blandt andet Danmarks Radio, Ekstra Bladet og Radio24syv, kendt fra ‘Harddisken’ P1 og ‘Aflyttet’ på Radio24syv
Bestyrelsesmedlem i Borgerretsfonden
Medstifter af og fuldmægtig i tænketanken Analogiseringsstyrelsen.

Anders Kjærulff, journalist og en af landets mest markante teknologikritikere, er ikke i tvivl om, at der er noget grundlæggende forkert i den måde, vi digitaliserer det offentlige på i Danmark. Borgerne bliver overladt til digital selvbetjening i et virvar af uigennemskuelige digitale tjenester, der ofte ikke taler sammen eller ikke virker optimalt, samtidig med at det offentlige selv lukker ned for stort set al menneskelig og analog kontakt mellem myndighed og borger ud fra forsimplede forestillinger om, at det er for dyrt.

”Men der er nødt til at være andre måder at kommunikere med det offentlige på. Det ville klæde os, hvis vi havde en analog bagdør til systemet. Vi har jo heller ikke afskaffet trapper, fordi vi har fået elevatorer. dyrt er det heller ikke. Til gengæld er det dyrt for borgerne, der skal bruge timevis på at forsøge at finde vej online,” siger han.

Hvorfor skal jeg bruge endeløse mængder af tid på at gå igennem alenlange menuer og hele tiden undervejs få at vide, at jeg også kan gå på nettet og finde svar? Hvorfor tror de egentlig, jeg ringer?

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu