Iben Konradi Nielsen anbefaler

KULTURANBEFALING Iben Konradi Nielsen nyder de vestjyske museer udefra, og så er hun godt i gang med at lære den nyeste højskolesangbog udenad.

Et museums arkitektur er mindst halvdelen af den kulturelle oplevelse for mig. Lysindfaldet, linjerne og den måde, bygningen agerer med omgivelserne. Så selvom museerne er lukket, er mange stadig værd at opleve udefra, gerne som et stop på en vandretur. Mine vinterferier bliver ofte tilbragt ved Vesterhavet, og denne gang gik turen forbi bunkermuseet ’Tirpitz’ lige nord for Nationalpark Vadehavet. Halvt skjult af sandbanker og klitter skærer Bjarke Ingels’ skarpe linjer af beton og stål sig ind i landskabet og skaber en vild kontrast til naturen. Jeg tager også gerne en tur forbi Vadehavscentret tæt ved Mandø, lige midt i nationalparken. I Dorte Mandrups enestående arkitektur anvendes tagrør som både undertag og facade, og det giver oplevelsen af, at bygningen nærmest er vokset sammen med marsklandet. Virkelig fascinerende og en tur værd – også selvom det lige nu kun kan opleves udefra.

Jeg troede længe, at bibliotekerne var lukkede under corona, men så opdagede jeg, at mit lokale bibliotek har en lille luge, hvor man kan afhente bestilte bøger. Det holder mig og min tolvårige kørende under nedlukningen. Jeg har aldrig tid nok til at få læst alt det, jeg gerne vil, men jeg har et princip om at læse mindst én bog i hver ferie. Som regel dansk og mest af kvinder. Her i vinterferien blev det den rørende og morbide ’En lykkelig slutning’ af Maren Uthaug. Et lille stykke danmarkshistorie fortalt gennem en bedemandsslægt med polynesiske gener. Næste bog i bunken bliver Olga Ravns ’Mit arbejde’. Den bog kickstartede en nødvendig debat om kvaliteten i svangreomsorgen, og tusindvis af kvinder har siden stået frem med vidnesbyrd om svigt og utrygge fødselsforløb. Her fire måneder efter arbejder vi stadig benhårdt på politiske løsninger for at styrke kvaliteten og arbejdsmiljøet på fødegangen.

Login