ICDK: Europamester i forskningsinvesteringer

KOMMENTAR Den sydtyske delstat Baden-Württemberg er den region i Europa, der investerer mest i forskning og innovation. Hele 5,6 procent af BNP anvendes på F&U, fortæller Innovation Centre Denmark i München.

Det er ikke nyt at investere i forskning i Baden-Württemberg. Universitetet i Heidelberg blev grundlagt i 1386. 
Det er ikke nyt at investere i forskning i Baden-Württemberg. Universitetet i Heidelberg blev grundlagt i 1386. 

Af Ulrik Kjølsen Olsen 
Forskningsattaché, ICDK München

Normalt er det Bayern, der får opmærksomheden og æren som centrum for tysklands industri. Den anden af de to sydtyske delstater, Baden-Württemberg, fører sig måske knap så selvbevidst og højtråbende frem som naboerne i Bayern – men faktisk er Baden-Württemberg den region i Europa, hvor der investeres klart mest i forskning og udvikling målt i forhold til BNP.

Med en andel af F&I-investeringer i forhold til BNP på 5,6 procent ligger Baden-Württemberg på niveau med amerikanske innovationshotspots som Californien (5,3 procent) og lige under Massachusetts (5,8 procent). 

Baden-Württembergs relativt små hovedbyer som Stuttgart, Karlsruhe og Mannheim er på størrelse med Århus, men huser fremragende forskningsmiljøer, hvilket antallet af excellenceuniversiteter og -klynger vidner om. Ifølge Baden-Württembergs innovationsstrategi fra 2020 indleverer virksomhederne i delstaten flere patentansøgninger end i noget andet tysk Bundesland (138 patentansøgninger per 100.000 indbyggere i 2019).

Skiftende regeringer i Danmark har haft et mål om, at forsknings- og udviklingsinvesteringer skal ligge på minimum 3 procent af BNP, med en fordeling på minimum 1 procent fra offentlig side og 2 procent fra erhvervslivet.

I Baden-Württemberg ser det anderledes ud: Her udgør erhvervslivets andel omkring 80 procent af de samlede investeringer i forskning og udvikling.

Daimler og Bosch, der begge har hovedsæde i Baden-Württemberg, lå Ifølge EU Industrial Scoreboard 2019 henholdsvis som nummer 2 og 4 blandt de europæiske virksomheder, der investerer mest i forskning og udvikling. Alle virksomheder i top-5 er i øvrigt tyske.

Store partnerskaber – lille berøringsangst

Daimler og Bosch samt mange andre virksomheder med hovedkvarter i delstaten har et tæt samarbejde med delstatens førende universiteter. Det gælder blandt andet inden for fremtidens mobilitet, hvor Baden-Württemberg for nylig åbnede et nyt testanlæg for førerløse biler i Karlsruhe.

Industriens store investeringer i forskning og innovation kommer til udtryk i såkaldt ”Industry on Campus”-partnerskaber, hvor virksomheder rykker helt ind på universitetsområdet og etablerer tætte, formaliserede samarbejder med universiteter i delstaten.

Det sker tilsyneladende uden den store berøringsangst fra nogen af parterne. Og partnerskaberne bakkes op af Baden-Württembergs delstatsregering: Industry on Campus er et centralt element i Baden-Württembergs innovationsstrategi fra 2020, hvor det fremgår, at ”forskningscampusmodeller får større og større betydning”.

Et af flere eksempler er Cyber Valley-samarbejdet i den lille by Tübingen syd for Stuttgart. Her kobles finansiering fra 12 partnere, herunder delstaten Baden-Württemberg, forskningsinstitutioner som Fraunhofer, Max Planck og universiteterne i Stuttgart og Tübingen, sammen med store investeringer fra virksomheder som Amazon, Daimler og Bosch.

Kort sagt: Danske virksomheder og universiteter kan i høj grad lade sig inspirere af Baden-Württembergs satsning på forskningspartnerskaber.

Innovation Centre Denmark i München arrangerer dette efterår en fact-finding mission om Industry on Campus-partnerskaberne for repræsentanter fra danske universiteter og virksomheder. Formålet er at udveksle erfaringer om muligheder og udfordringer med aktørerne bag disse offentlig-private forskningspartnerskaber.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu