Kunstig intelligens skal tæmmes

Indtil nu har området for kunstig intelligens været som det vilde vesten. Men der er brug for, at vi stopper op og tilpasser teknologien til vores samfundsbestemte værdier, fastslår eksperter. Den kunstige intelligens skal komme samfundet til gode frem for tech-virksomhederne.

Kunstig intelligens har en klang af fremtid, som med de senere års udvikling er kommet langt tættere på, men som stadig ikke helt føles som nutid. Når journalister skriver om kunstig intelligens, er det ofte med referencer til populærkulturen og science fiction-genren, hvor der er talrige eksempler på kunstig intelligens, der får fatale konsekvenser for menneskeheden.

Allerede i 1818 lod forfatteren Mary Shelley videnskabsmanden Frankenstein bygge et monster af legemsdele fra lig for til sidst at give det en bevidsthed. Hvis vi rejser frem til nutiden, er tv-serien Westworld aktuelt et af de store hit på HBO. I den morer turister sig med at slå menneskelignende robotter med høj kunstig intelligens ihjel i en forlystelsespark, mens der indsamles data om alt, hvad robotterne gør og tænker.

Men det vil robotterne ikke finde sig i for evigt.

Login