Techtendenser af 
Peter Hesseldahl

Laboratoriet er blevet en forskningsfabrik

Kunstig intelligens og laboratorier fyldt med robotter ændrer måden, der forskes på. En stigende del af arbejdet og analyserne foretages af computere, og derfor kan der skabes viden og data hurtigere og hurtigere. Men jo mere man ved, desto mere opdager man, at man endnu ikke ved.

James Love er tydeligvis vældig fornøjet med det avancerede forsøgslaboratorium LabDroid. Han er er ansvarlig for automatisering og procesoptimering i afdelingen Digital Science and Innovation i Novo Nordisk. 
James Love er tydeligvis vældig fornøjet med det avancerede forsøgslaboratorium LabDroid. Han er er ansvarlig for automatisering og procesoptimering i afdelingen Digital Science and Innovation i Novo Nordisk. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Hvordan ser et forskningslaboratorie ud nu om stunder? I de klassiske laboratorier stod forskerne i hvide kitler med en pipette og blandede celler og kemikalier i reagensglas eller sad bøjet over mikroskopet og undersøgte udviklingen i en petriskål. 

Men forskningen rykker i stigende grad ind i computeren, hvor molekylers reaktioner kan simuleres i virtuelle verdener. Flere af forsøgene udføres af robotter i et tempo og med en præcision, der langt overgår, hvad kittelklædte forskere kan overkomme.

De moderne medicinske laboratorier er blevet højteknologiske forskningsfabrikker, der producerer viden i industriel skala og i mængder, der bogstaveligt talt er ubegribelige. Kun superkraftige computere kan håndtere og analysere dem. 




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu