LEO Pharma-app diagnosticerer hudsygdomme bedre end lægen

Inden længe vil mange hudsygdomme kunne blive diagnosticeret af en app på din smartphone med stor præcision. Ifølge LEO Innovation Lab, der udvikler en app til formålet, er kunstig intelligens og øget patientinddragelse en vigtig del af fremtidens sundhedssystem.

Mikkel Lind Sorgenfrey

MM Special: Den digitale sundhedsrevolution
  • Kunstig intelligens og data indsamlet med forbrugerelektronik kan styrke forebyggelsen i sundhedssektoren.
  • Apples ur kan nu måle hjerterytmen, og LEO Pharma-app diagnosticerer hudsygdomme bedre end lægen. 
  • Patienter får større indsigt og en mere aktiv rolle, hvilket kan frigøre sundhedspersonale til de mest krævende behandlinger.
  • Nyt dansk projekt vil samle borgernes egne data og offentlige data på en fælles platform for deling og brug af sundhedsdata.

Sundhedsrevolutionen starter på din smartphone

LEO Pharma-app diagnosticerer hudsygdomme bedre end lægen

Dansk platform skal demokratisere brugen af sundhedsdata

Innovationsfonden: Derfor poster vi millioner i sundhedsdata

App-oteket skal guide danskerne til de bedste sundhedsapps

Kan du se forskel på eksem og psoriasis? Eller på en skønhedsplet og hudkræft? Formentlig ikke.

Men det kan alment praktiserende læger ofte heller ikke. 50 procent bliver fejldiagnosticeret, når de henvender sig med en hudsygdom hos deres læge.

Det kan en ny app, der snart bliver tilgængelig for læger og patienter, måske lave om på.

Appen, som endnu ikke har fået et navn, bliver udviklet af LEO Innovation Lab, som hører under den danske medicinalvirksomhed LEO Pharma. Den vil kunne diagnosticere hudsygdomme som eksempelvis eksem, psoriasis og hudkræft.

Appen scanner et område på huden med kameraet på en smartphone og kan med det samme fortælle, om der er tale om sund eller syg hud. Hvis huden er syg, fortæller den også, hvilken sygdom der er i udbrud. Desuden viser appen, hvor mange scanninger den foretager i sekundet, og en procentsats for, hvor sikker appen er på diagnosen.

Kristian Schrøder Hart-Hansen, administrerende direktør i LEO Innovation Lab, mener, at appen vil kunne spare samfundet for mange penge.

”Når folk ryger videre fra deres praktiserende læge til dermatologen eller på hospitalet, koster det samfundet rigtig mange penge. Hvis vi kan hjælpe de praktiserende læger med at diagnosticere korrekt til at starte med, og patienterne får den rigtige behandling med det samme, kan samfundet spare en masse penge,” siger han og pointerer, at den nye teknologi ikke kun er en fordel for samfundet men også for patienten.

”Med sundhedsdata har vi mulighed for at gå ind og forebygge i stedet for at behandle. Der er ingen tvivl om, at alle hellere vil have et lille indgreb nu end en større operation senere,” siger han.

Mere præcist end læger

Teknologien bag appen er baseret på kunstig intelligens – også kaldet AI – og fungerer ved, at billeder af forskellige hudsygdomme bliver diagnosticeret af et hold på seks til otte dermatologer, så man med sikkerhed ved, at sygdommen på billedet er korrekt diagnosticeret. Billederne bliver herefter ført ind i systemet, som lærer og husker, hvad billederne viser. Jo flere billeder systemet indeholder, jo mere præcis bliver appens diagnose.

På nuværende tidspunkt er appen så præcis, at den med over 90 procents sikkerhed kan fortælle, om en patient har psoriasis eller ej. Det er en langt højere sikkerhedsgrad end ved en læges diagnose af samme sygdom.

Hvad angår de øvrige sygdomme, er appen endnu ikke i stand til at diagnosticere med samme grad af korrekthed, men det er blot et spørgsmål om mere data. Indsamlingen tager tid, fordi billederne skal være præcist diagnosticeret, og fordi persondatalovgivningen skal imødekommes, herunder indhentning af samtykke fra patienten.

”Vi sikrer os, at vi lever op til GDPR-reglerne (EU’s persondatalovgivning, red.), og det gjorde vi faktisk allerede, inden kravene kom herhjemme. Det er vigtigt for os, at alle billeder anonymiseres, og at man ikke kan få adgang til databasen,” siger Kristian Schrøder Hart-Hansen.

I første omgang vil LEO Innovation Lab lancere appen som et redskab til læger. Problemet er i dag, at hudsygdomme er svære at skelne fra hinanden for læger, som ikke er specialister.

”Der er mangel på læger og dermatologer, og den mangel er endnu større i den tredje verden. Nu har vi en teknologi, der gør det muligt at følge med,” siger Kristian Schrøder Hart-Hansen og peger på, at appen vil gøre det muligt at håndtere lettere sygdomstilfælde tidligere.

Som et redskab til lægen skal appen certificeres, men det vil stadig være lægen, der har det fulde ansvar. Kristian Schrøder Hart-Hansen fastlår, at selv om appen med stor præcision vil kunne fortælle, hvad patienten fejler, så kan den i officiel forstand ikke diagnosticere en patient – det er kun lægen, der kan det.

Vi elsker dr. Google

Kristian Schrøder Hart-Hansen håber, at appen senere vil kunne komme helt ud til patienten ved at blive tilgængelig som download på alle smartphones. Det kan måske ske allerede næste år.

”Vi ved, at sundhedssystemet ændrer sig over tid. Når du har en yngre generation, som er vant til at agere på internettet og vant til at få alting meget hurtigt, hvorfor skulle man så gide at vente 14 dage på at se en læge. Så det, vi gør, er, at vi prøver at skabe løsninger, som bliver en del af det fremtidige sundhedssystem,” siger han.

Med Google-søgninger på alverdens sygdomme og symptomer er patienten allerede ved at bevæge sig væk fra at være et passivt objekt i sundhedssystemet til at være en aktiv varetager af egen sundhed. Og det er en udvikling, der vil fortsætte.

”For os er det fuldstændig essentielt at inddrage patienten. Hvis vi kan udvikle værktøjer, der kan hjælpe patienter med at holde styr på, hvordan det går, kan de faktisk varetage deres egen sundhed,” siger han.

Det er ikke alle, der vil være i stand til at sørge for egen sundhed, men det ser Kristian Schrøder Hart-Hansen ikke noget problem i.

”Man kan hjælpe mange mennesker med at varetage deres egen sundhed, men man kan ikke forvente, at man kan gøre det med alle. Vi skal bruge vores ressourcer i sundhedssystemet dér, hvor det gør en forskel. Hvis vi kan fokusere på dem, der ikke selv kan, vil vi kunne få dem op på et niveau, hvor vi øger deres sundhed og sparer samfundet for en masse penge. Og det vil vi få mulighed for med den AI-baserede teknologi,” siger han.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu