Emmanuel Macron svigter sine skandinaviske idealer, og franskmændene er sure

Emmanuel Macron har vist sig som en effektiv bureaukratisk reformator og en beslutsom international aktør. Men hjemme i Frankrig vokser modstanden mod præsidenten. Topøkonomer mener, at han svigter sine skandinaviske idealer, mens andre beskylder ham for at optræde autoritært og for at undlade at reformere det franske demokrati.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, der i næste uge vil blive modtaget med pomp og pragt ved sit statsbesøg i København, lever ikke op til sit løfte til franskmændene om at gøre Frankrig til et innovativt og socialliberalt offentligt finansieret velfærdssamfund efter skandinavisk forbillede.

Tværtimod ser præsidenten ud til at have mere travlt med at gennemføre erhvervsliberale reformer, der trækker Frankrig i retning af en angelsaksisk samfundsmodel, hvor samfundets svageste må håbe, at samfundets stærkest blive så velhavende, at der drypper nogle smuler ned til dem.

Sådan lyder den måske mest bidende kritik af Frankrigs 40-årige præsident, der for blot 15 måneder siden sikrede sig præsidentembedet og ved det efterfølgende valg til Nationalforsamlingen nærmest udraderede landets historiske regeringspartier fra centrumvenstre og centrumhøjre.

Login