Macron træder frem som Europas politiske leder

ANALYSE: Statsministeriet var orienteret i forvejen, da Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, mandag aften fremlagde sine ambitiøse visioner for EU-samarbejdet. Udspillet er først og fremmest et oplæg til europaparlamentsvalget 26. maj, hvor Macron vil samarbejde med den liberale gruppe, hvor både Lars Løkke Rasmussen og Margrethe Vestager er forankret.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, lancerer sig selv som EU’s reelle politiske leder, og han gør det med en europapolitisk dagsorden, der har stærk appel til den liberale midte i europæisk politik. I Danmark er Radikale og Venstre mest positive over for udspillet.

Det er aldrig sket tidligere, at en fransk præsident henvender sig til samtlige 500 millioner borgere i EU-landene, sådan som Macron gjorde det i sidste uge. På 22 forskellige sprog og med hjælp fra førende aviser i EU-landene – i Danmark var det Berlingske – udlagde Macron sin vision for 'en europæisk renæssance'.

Teksten indeholder en lang række forskellige forslag, men i essensen er teksten mest af alt en slags grænseoverskridende valgoplæg til valget til Europa-Parlamentet 26. maj.

Login