Mere lukket end politiet tillader

Der er noget helt galt med ledelseskulturen i det danske politi og spionvæsen. Ikke nok med, at man dyrker en kultur af ekstrem lukkethed; man retsforfølger også enhver, der udfordrer den.

Forleden faldt der en opsigtsvækkende dom ved landsretten i Viborg. Eller rettere sagt: Der faldt en indlysende dom i en opsigtsvækkende sag.

Politiet ville straffe en fotograf fra Politiken, fordi han havde nægtet at følge en ordre om at forlade stedet, da 300 flygtninge og migranter i 2015 spadserede på en sønderjysk motorvej. Fotografen blev anholdt, var kortvarigt fængslet og fik efterfølgende en bøde. Den nægtede han at betale, og onsdag slog landsretten fast, at ordren til pressen om at forlade motorvejen var ulovlig.

Efter den langstrakte sag kan man roligt slå fast, at der ikke var tale om en uskyldig fejlvurdering i kampens hede fra politiets side. Tværtimod har myndighederne hele fire gange foretaget den vurdering, der onsdag blev kendt ulovlig. Først anholdt politiet fotografen. Siden fik han en bøde. Så førte politiet sagen ved byretten. Og da fotografen blev frikendt, ankede anklageren til landsretten.

Login