Nordens forenede stater - en realistisk utopi

EU’s aktuelle krise er så dyb, at de fem nordiske lande bør arbejde langt tættere sammen, end de gør i dag, mener Gunnar Wetterberg, tidligere svensk topdiplomat. Norsk hotelmilliardær taler også for øget politisk integration mellem de nordiske lande og deres knap 27 mio. indbyggere.

”Spændende bog, du har skrevet. Men hvad skal vi med en nordisk forbundsstat? Alt går godt. Kun hvis der opstår en stor krise, kan den slags komme på tale.”

Sådan lød beskeden ifølge den svenske historiker og debattør Gunnar Wetterberg, da han i efteråret 2010 rejse rundt til de nordiske hovedstæder og præsenterede sit gennemarbejdede forslag til skabelse af en nordisk forbundsstat – The United Nordic Federation.

Wetterberg, 64, er historiker og økonom med en fortid i Sveriges udenrigstjeneste og finansministerium, forfatter til en lang række historiske bøger og medlem af det svenske Videnskabernes Akademi. Han er med andre ord en seriøs mand, og da det desuden var Nordisk Ministerråd, der havde bedt ham om at udarbejde forslaget, blev der lyttet til ham dengang for seks år siden. Også i København, hvor DR-værten Clement Kjersgaard var ordstyrer ved en debat i Nordisk Ministerråds lokaler lige over for Christiansborg i det indre København.

Login