Nu skal Danmark disruptes – vi ved bare ikke hvordan

I dag trækker regeringens disruptionråd i arbejdstøjet. Rådets 40 medlemmer har nu 8 møder og halvandet år til at definere en ny rolle for Danmark i fremtidens globale arbejdsdeling. Det centrale spørgsmål på første møde er: Har vi prøvet det her før?

De første streger til, hvordan det danske arbejdsmarked skal omstilles til den såkaldte 4. industrielle revolution, bliver i dag tegnet på konferencecenteret KolleKolle i Værløse nord for København. Her mødes et ministerkollegie bestående af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og 7 andre ministre, herunder finansministeren, økonomi- og indenrigsministeren og beskæftigelsesministeren, med 32 håndplukkede repræsentanter for arbejdsmarkedets parter, erhvervsledere, eksperter samt fritænkere. Tilsammen udgør selskabet regeringens højt profilerede og længe ventede disruptionråd. Se tekstboks.

KolleKolle-mødet bliver startskuddet for et forløb på i alt otte møder, der i slutningen af 2018 skal munde ud i en række anbefalinger til, hvordan Danmark forbereder sig på en fremtid, hvor digitalisering, kunstig intelligens, big data og robotter vil vende op og ned på – eller, hvis man skal være tro mod rådets navn, disrupte – den globale arbejdsdeling og den måde, vi alle kommer til at arbejde på. Møderækken har høj prioritet for regeringen og har statsministeren for bordenden og med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) som sekretariatschef.

På det indledende møde, der strækker sig over to dage, skal deltagerne diskutere, hvad det egentligt er for en udfordring, Danmark står over for, og hvorvidt vi kan trække på hidtidige erfaringer mht. teknologisk udvikling og omstilling af arbejdsmarkedet. Alle medlemmer er derfor som forberedelse blevet bedt om at overveje spørgsmålet: ”Er der tale om this time it’s different, eller har vi prøvet det før?”

Login