Ny rapport: Ingeniør- og naturvidenskab er nøgle til vækst

Ingeniør- og naturvidenskabelige kundskaber har stor betydning for dansk økonomi, viser ny rapport. Der gemmer sig et stort uforløst vækstpotentiale ved at fokusere på denne type virksomheder, mener tidligere forskningsdirektør hos Novozymes.

Anders Rostgaard Birkmann

Virksomheder med en høj andel ingeniører og medarbejdere med såkaldte STEM-kompetencer (Science, Technology, Engineering og Math) skaber langt højere værdi pr. medarbejder end øvrige virksomheder i Danmark.

Samtidig er de såkaldte forsknings- og ingeniørtunge virksomheder mere eksportintensive end den gennemsnitlige, danske industrivirksomhed.

Det viser den første analyse fra Akademiet for de Tekniske Videnskabers, ATV, store projekt om ’Science & Engineering’, som udkommer torsdag og er endnu et indspark i debatten om, hvad Danmark skal leve af.

Samme emne er i øvrigt endnu engang på dagsordenen, når regeringens Disruptionråd om få uger mødes for at diskutere fremtidens kompetencer.

Per Falholt, der er formand for Science & Engineering-komiteen hos ATV og bl.a. er tidligere forskningsdirektør i Novozymes, mener, at undersøgelsen bør være en øjenåbner.

"Jeg er forskeruddannet og har altid troet på, at forskning giver mere vækst. Men det er første gang, at der er foretaget en dyb analyse af lige præcis denne type virksomheder. Jeg er overrasket over, hvor markant større værditilvæksten er for disse virksomheder i forhold til virksomhederne generelt," siger han.

Høj produktivitet

S&E-virksomhederne, som der ifølge analysen er 2.300 af i Danmark, er defineret ved, at de har en vis mængde beskæftigede ingeniører eller andre STEM-uddannede, eller at de har et S&E-miljø og et budget til forskning og udvikling.

Ifølge analysen er S&E-virksomhedernes produktivitet – opgjort som værdiskabelse pr. årsværk – på 947.000 kr., mens den gennemsnitlige produktivitet i Danmark ligger på 678.000 kr.

Ligeledes viser analysen, at eksportintensiteten er højere blandt S&E-virksomhederne. Især de forskningsintensive S&E-virksomheder klarer sig bedre end virksomhederne generelt med en eksportintensitet på 61,3 pct., mens den for virksomheder i al almindelighed ligger på 30,3 pct.

Analysen viser desuden, at de videns- og forskningstunge virksomheder har stor betydning for dansk økonomi. Samlet set står virksomhederne for hele 16 pct. af BNP, samt 40 pct. af Danmarks samlede vare- og tjenesteeksport. Til sammenligning bidrager industrisektoren i Danmark med 14,7 pct. af BNP samt knap 37 pct. af eksporten.

Over de seneste år har S&E-virksomhederne endda øget deres betydning for den samlede økonomi. I årene fra 2011 til 2015 er S&E-virksomhedernes samlede omsætning steget med hele 24 pct. eller 170 mia. kr. –  fra 701 mia. kr. i 2011 til 871 mia. kr. i 2015. I samme periode er industriens omsætning ’kun’ steget med 98 mia. kr.

Ambitionsniveauet skal hæves

At S&E-virksomhedernes betydning er så markant, som det fremgår af undersøgelsen, demonstrerer et kæmpe uforløst potentiale for Danmark, vurderer Per Falholt. Hvis det potentiale skal forløses, peger han på, at det bl.a. kan ske ved at skrue op for midler anvendt til teknisk forskning.

Her ligger Danmark lige nu sammenlignet med andre OECD-lande i den lave ende som nummer 24 ud af 28.

"Det begynder med forskningspenge, men der er en lang række andre knapper, vi kan skrue på. Markant færre personer i Danmark end i andre lande får en teknisk uddannelse. Så alene det at øge adgangen til talent, kan give vækst," siger han.

Men der er flere barrierer, der skal adresseres, siger han.

"Det handler helt overordnet om, at vi skal hæve ambitionsniveauet i Danmark."

ATV sætter fokus på udfordringen i dag på konferencen Teknologidag 2017 i DGI-Byen i København.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu