Ny gebyrlov presser dankortet maksimalt

Nyt forbud mod at overvælte kreditkortgebyrer på kunderne vil øge brugen af kreditkort og give forbrugeren friere adgang til gratis kreditter og forsikringer hos Visa og Mastercard. Samtidig vil det motivere bankerne til at fremme dyrere kort på bekostning af det billige dankort.

Bankerne og forbrugerne er de store vindere i første runde, når en ny og indgribende kortgebyrlov træder i kraft og samtidig risikerer dankortet at miste sin dominerende rolle i Danmark. For til januar bliver det forbudt for forretninger at overvælte gebyrer på forbrugerne, når de bruger kreditkort i fysisk handel og både kredit- og debetkort i internethandlen.

Det betyder, at det fremover er forretningerne, der skal betale gebyret, når kunderne vælger kreditkortet. Konsekvensen er, at det i alle de toneangivende butikker og forretningskæder kommer til at koste det samme, om man svinger dankortet eller et kreditkort.

Som kun et af otte EU-lande har det i Danmark indtil nu været tilladt at lade forbrugeren betale gebyrerne, hvilket har givet en tilskyndelse til at vælge det gebyrfri dankort. Men når det ændrer sig, kan det for forbrugeren bedst betale sig at vælge kreditkortet og få gratis kredit i 30-40 dage. Kreditkortet har historisk har været belagt med et gebyr på knap 1 procent, i de store detailhandelskæder fra Coop og Dansk Supermarked, mens andre aktører som f.eks. Lidl har valgt at gøre det gratis at bruge kreditkort.

Login