Opråb til politikere: Giv plads til offentligheden i lovgivningsprocessen

Den danske lovgivningsproces har brug for et friskt pust. Offentligheden bør involveres langt mere i lovgivningsarbejdet, og også arbejdet med EU-lovene skal ud af ministerierne og ind i Folketinget. Det vil give bedre love og mindre folkelig modstand mod dem.

Der er strømmet mange lovforslag gennem Folketinget, siden den danske lovgivningsproces blev fastlagt i Grundloven i 1849. De formelle rammer er de samme, men verden har ændret sig, og det politiske system bruger ikke rammerne på samme måde i dag som tidligere.

Selv om vi lever i et samfund, hvor de fleste informationer kun er et klik væk, kan man som borger let sidde med en følelse af, at politik besluttes bag lukkede døre. Det gælder særligt, når endnu en håndfuld politikere kommer smilende ud fra et ministerielt forhandlingslokale med en ny reform i hånden, og ingen udenforstående aner, hvad der er sket bag dørene, og hvorfor løsningen er blevet, som den er.

Når journalister spørger til baggrunden for reformen, får de ofte stukket en stabel undersøgelser i hånden, der bekræfter reformens nødvendighed, men det er før set, at embedsmænd laver politisk bestillingsarbejde og bare tænder for ’mørkelygten’, når det gælder de tal, der taler imod.

Login