Smarte byer skal være mere end smart teknologi

Verdens byer definerer sig i stigende grad som en ’smart city’ for at tiltrække investeringer, talent og opmærksomhed. Men det har udviklet sig til en skønhedskonkurrence, hvor bystyrer indfører ny teknologi, bare fordi de kan, siger spansk professor. Dansk byplanlægger advarer mod stigende ulighed som konsekvens.

Lad os starte med en lille rundrejse til et par af klodens ’smarte’ byer. Fra Seoul til Seattle og hjem til Sønderborg. For de såkaldte smart cities er ikke længere fremtidssnak. De er virkelighed og breder sig med en hast og betydning, så stort set enhver borgmester med respekt for sig selv føler sig kaldet til også at ville være smart.

Efter en første bølge, hvor det hovedsageligt drejede sig om indførelse af ny teknologi og en mere intelligent styring af livet i storbyerne ved hjælp af sensorer og indbygget internet i alt fra vejbelysning til spildevandsstyring, er vi på vej ind i en modningsfase, hvor alverdens byer står foran at skulle tage stilling til hvilke værdier og livsformer, man ønsker at fremme gennem netop teknologien.

Login