Socialdemokraternes nye røde samfundskontrakt

Europas socialdemokrater skal være rødere, mere internationale og proeuropæiske, hvis de skal ud af deres aktuelle krise, mener Poul Nyrup Rasmussen og den tyske socialdemokrat Udo Bullmann. Forhenværende minister Dan Jørgensen afviser, at Socialdemokratiet skulle være i krise.

”Først skal socialdemokratiet genopleve sin ambition om at skabe historien i stedet for at genopleve den (…). Dernæst skal vi genopbygge vores evne til effektivt at kæmpe for vores idealer.”

Sådan skriver Poul Nyrup Rasmussen, tidligere dansk socialdemokratisk statsminister, og Udo Bullmann, ledende tysk socialdemokrat og Europaparlamentsmedlem for SPD siden 1999, i essayet ’The Social Democracy To Come’, der næsten har karakter af et politisk kampskrift.

Løsningen på socialdemokratismens svækkede status i den europæiske politiske virkelighed er at ændre logikken bag globaliseringen, der er de europæiske samfunds største udfordring i disse år. Det skal ifølge de to topsocialdemokrater ske ved at høste globaliseringens fordele og minimere dens ulemper bl.a. gennem et styrket FN og EU – ikke for at styrke disse institutioner, men for at sikre bedre løn, uddannelse og velfærd for samfundets mest sårbare. Disse fremskridt kan kun finansieres gennem en mere fair beskatning på globalt niveau. I øjeblikket er Europas socialdemokrater langt fra at kunne levere på disse dagsordener.[graph title="Socialdemokratismens europæiske krise " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/12/CDC_Fig01_SocialdemokratierNY_web.png" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/12/CDC_Fig01_SocialdemokratierNY_web.png" caption="Figur 1" text="De europæiske socialdemokratier havde deres storhedstid fra slutningen af 2. Verdenskrig og frem til 1970’erne, hvor de i flere lande kunne mønstre en opbakning på næsten 50 pct. Herefter dalede socialdemokratismens popularitet i 1980’erne, mens den fik en renæssance i 1990’erne, personificeret ved især Tony Blairs og Labours fremmarch i Storbritannien. Siden årtusindskiftet har de europæiske befolkningers opbakning til socialdemokratismen dog kun gået én vej, nemlig nedad." ]Kilde: parlgov.org database.[/graph]

Login