Stor politisk opbakning til ny dataetisk institution

Et nyt Dataetisk Råd eller en Dataetisk Vismandsinstitution? De godt 150 deltagere ved Mandag Morgens konference om dataetik onsdag eftermiddag var enige om, at det er på høje tid, at der sættes rammer og regler for brug af borgernes data.

Klaus Dalgas

Vi har sovet i timen, og nu er det på tide at vågne op.

Digitaliseringen har tordnet frem i årevis, uden at vi som samfund har gjort os alvorlige tanker om, hvordan vi regulerer og styrer den digitale udvikling, hvor data er blevet det nye guld. Derfor er det er på høje tid, at der nu sættes ind over for blandt andre de store tech-giganter.

Så langt var der stort set enighed i salen, da mere end 150 it-faglige deltagere fra kommuner, stat, regioner og organisationer onsdag eftermiddag var samlet til Mandag Morgens konference om dataetik for at diskutere spørgsmålet: ”Er det tid til et Dataetisk Råd?”

Tanken om at etablere et Dataetisk Råd som parallel til det nuværende Etiske Råd er lanceret af Mandag Morgens chefredaktør og direktør Lisbeth Knudsen, og hun fik bred opbakning til sin ide hos de fleste af eftermiddagens talere, der skabte en livlig debat om de etiske dilemmaer i den digitale tidsalder.

”Vi er selvfølgelig klar til at skabe et Dataetisk Råd,” sagde Josephine Fock fra Alternativet, der allerede har lavet et beslutningsforslag om det til Folketinget. Og hun fik opbakning fra Socialdemokratiets it-ordfører Karin Gaardsted.

Den radikale it-ordfører Ida Auken er i princippet også klar til at oprette et Dataetisk Råd, men hun ville hellere undersøge mulighederne for at etablere noget, der er endnu stærkere.

”Vi skal nok lige klappe hesten for at se, om et Dataetisk Råd er det rigtige. Udviklingen går så stærkt, at vi har brug for nogle rigtig, store ‘muller’ (muskler, red.) til at matche dette, og måske det skal være en egentlig ‘vismandsorganisation’ eller hvem ved, måske ligefrem et ministerium. Jeg tror, vi har brug for noget, der er endnu stærkere end et Dataetisk Råd,” sagde Ida Auken på konferencen.

Venstres it-ordfører Torsten Schack Pedersen ville ikke umiddelbart lægge sig fast på en bestemt dataetisk struktur.

”Men det er klart, at vi er udfordret på dette område, og vi skal finde en løsning, som har muskler nok til at imødekomme de udfordringer, vi har og får på området,” sagde Torsten Schack Pedersen.

Facebook lover bedre tider

Facebook har de seneste måneder været den helt store skydeskive for den digitale kritik efter skandalen med Cambridge Analytica og topchef Mark Zuckerbergs mange undskyldninger, men få substantielle forklaringer i diverse parlamenter og kommissioner – senest tirsdag eftermiddag til en høring i Europa-Parlamentet. Virksomheden er blandt andet blevet kritiseret for sin manglende åbenhed og sit ”manglende ansigt” i diskussionen om dataetik og data som forretningsmodel.

Onsdag mødte den nye, danske Facebook-chef med titlen ”Head of Public Policy i Norden og Benelux” imidlertid op i det nye arkitekturcenter i København til den dataetiske konference for at forklare tech-gigantens nye tilgang til dataetik og datasikkerhed hen imod fredag, hvor den nye persondataforordning (GDPR) træder i kraft.

”Vi har fået et ‘wake-up call’ efter Cambridge Analytica, og vi har sat rigtig mange ressourcer ind på at genskabe tilliden til vores brugere,” siger Martin Ruby, der kun har været ansat hos Facebook i tre uger, efter han forlod sin post som rådgiver for tidligere uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V).

”Jeg er ikke trådt ind i ondskabens imperium. Der laves faktisk utroligt meget godt arbejde i Facebooks organisation, også med henblik på at sikre brugernes data. Men organisationen er ny og uprøvet, og derfor sker der fejl, som vi selvfølgelig gør alt for at rette,” siger han til Mandag Morgen.

Martin Ruby vil gerne give Facebook et ansigt fremover, og deltage i den debat, der lige nu raser om Facebooks forretningsmodel og brugen af almindelige menneskers data.

”Jeg vil godt understrege, at vi ikke sælger folks data, og vi fint lever op til alle krav i GDPR. Vi vil på alle måder leve op til alle krav, der er til beskyttelse af data, og vi samarbejder gerne med myndighederne om det,” siger Martin Ruby.

En af de ting, som Facebook har sat gang i netop nu, er at sørge for, at platformen ikke bliver brugt til at sprede falske nyheder ved de kommende valg i Sverige og Danmark.

”Vi har et stort apparat i gang i Sverige for at forhindre, at vore platform ikke bliver brugt af folk til at sprede usandheder. Og det samme vil vi sætte op i Danmark, når valget nærmer sig herhjemme. Vi kan i sagens natur ikke garantere, at vores platform ikke bliver brugt til uhæderlige formål, men vi kan garantere, at vi gør alt, hvad vi kan, for at undgå, at det sker,” siger Martin Ruby.

Gladsaxe-modellen er et dilemma

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) deltog debatten om den offentlige sektors rolle i de dataetiske spørgsmål. Hun har ved årsskiftet udsat trivselsmålingerne i folkeskolen, efter det er kommet frem, at personfølsomme data om børnene gemmes i strid med loven.

”Det er en supervigtig debat, som vi er nødt til at gøre noget ved. Hvad der skal være den præcise løsning, ved jeg ikke, men vi må institutionalisere diskussionen, både når det gælder etik og det juridiske,” sagde Riisager på konferencen. Hun ser et stort etisk dilemma i for eksempel Gladsaxe-modellen, hvor kommunen vil have lov at samkøre data for at kunne forudsige, hvilke børn, der potentielt har risiko for at komme ud i en uheldig løbebane i deres fremtidige liv.

”Vi har brug for en grundlæggende diskussion af, om vi må bruge data, der forudser borgernes adfærd. Jeg synes det er problematisk, og her ser jeg et etisk dilemma,” sagde Merete Riisager.

Folketinget skal til efteråret diskutere, om der skal nedsættes et Dataetisk Råd, eller om der skal iværksættes andre ting for at holde styr på den digitale udvikling.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu