Storby-Trump bliver præsident i småbyernes USA

Med overraskende sejre i den store svingstat Florida og i ’demokratiske stater’ som Pennsylvania og Wisconsin bliver Donald Trump den næste præsident i USA ved en storsejr, han især kan takke småbyerne og landområderne for.
Andreas Baumann

Finansmarkederne er i chok. Den mexicanske peso er faldet drastisk. Overalt i verden vågner borgere og politiske ledere op til den nye virkelighed, at den næste amerikanske præsident bliver den populistiske republikanske kandidat, forretningsmand og reality-stjerne Donald J. Trump.

Det er en gigantisk overraskelse, som kommer bag på alle de store meningsmålingsinstitutter, politikere fra begge partier og selv mange af Trumps egne kampagnefolk, der for under et halvt døgn siden talte om, at der skulle et mirakel til for at give dem sejren.

Miraklet kom i form af overraskende sejre i delstater, som Barack Obama tidligere vandt sikkert, og som derfor blev betragtet som demokratiske bastioner – Pennsylvania, Wisconsin, Ohio og muligvis også Michigan og New Hampshire. Ved at erobre de stater har Trump udraderet Hillary Clintons præsidentdrømme.

Trump, der om nogen er indbegrebet af en amerikansk storbymand, og som har opbygget sit forretningsimperium med udgangspunkt i New York, er paradoksalt nok blevet båret til sejr af stærk opbakning i landområderne i USA: Det er med andre ord Small Town America, der har trumfet vælgerne i de urbane områder i USA, hvor man overordnet set hellere havde set Hillary Clinton i Det Hvide Hus.

President Trump

På Manhattan i New York City, hvorfra Mandag Morgens udsendte følger valget, er mange i chok, opgivende og desillusionerede. Hillary Clinton vandt overvældende staten, hvor hun er tidligere mangeårig senator og generelt nyder stor opbakning.

Men byen er ironisk nok også Trumps hjemby og byen, hvor han har udlevet den amerikanske drøm og blevet milliardær og berømt. Her ligger Trump Tower, hvor hovedpersonen fra øverste etage har fulgt valgsejren hele natten sammen med venner og familie.

Uden for den bygning samt uden for Hilton Hotel, en gade længere væk, hvor Trump fejrer sin valgsejr, fester Trump-tilhængere i glæde over valgsejren. Biler holder hornet nede. Folk råber slagord som ”President Trump” og ”USA, USA, USA”.

image1

”Jeg kan ikke vente, til det går op for Europa, at vi har stemt Trump ind som præsident,” siger Trump-vælgeren Allan Wald fra Florida, da Mandag Morgen taler med ham på et tidspunkt, hvor det endnu ikke står klart, hvem der vil vinde.

”Han er måske ikke lige den oplagte præsidenttype. Men Hillary er en crook(skurk red.), og der er brug for at ryste i Washington godt og grundigt,” siger han og indleder en længere samtale om, hvor korrupt hun er.

Manhattan er generelt vågnet meget sent op til valgbraget i dette afgørende præsidentvalg. I ugevis har man kunne gå byens gader tynde uden at støde på meget mere end et par plakater og graffititags relateret til valget. Og for det meste har de handlet om, hvor forfærdelige både Donald Trump og Hillary Clinton er.

To forhadte kandidater

At begge kandidater er forhadte, er ikke kun noget, folk i New York mener. En landsdækkende exitpoll viser stor mistillid til begge kandidater fra store dele af den amerikanske befolkning. 61 pct. siger, at de har et negativt syn på Trump. 54 pct. siger det samme om Clinton. 54 pct. anser også Clinton for korrupt, mens 47 pct. mener det samme om Trump.

Folk i såvel New York som i store dele af resten af landet har da også længe været trætte af valgkampen, som har domineret TV og aviser i månedsvis. De seneste uger har kampen raset intenst nærmest alle andre steder i det nordøstlige USA – bortset fra i New York City, hvor folk har forsøgt at ignorere postyret.

Men i går skete der noget. Manhattan Midtown lige syd for Central Park blev stort set lukket ned af hundredvis af politifolk, fordi begge præsidentkandidater indtog deres ventepositioner lige her. Donald Trump i Trump Tower, og Hillary Clinton i Hotel Peninsula kun en blok længere nede af 5th Avenue, hvor Trump tidligere har pralet af at kunne skyde mennesker uden at tabe vælgere af den grund.

Netop New York City er en elendig repræsentant for det USA, som har stemt Trump ind i Det hvide hus. Byen rummer landets store mediehuse, de internationale banker og finanshuse omkring Wall Street, mange af de store multinationale virksomheders hovedkvarterer, og så er byen en af de racemæssigt mest blandede byer i hele landet – alt sammen noget, som Trumps kampagne har skaffet vælgere på at kritisere.

Nu er Donald Trump af især Small Town America blevet bedt om at føre sine valgløfter ud i livet. Hvad det betyder konkret, kan vi kun gisne om.

LÆS OGSÅ: Vestens gamle stormagter er syge

Omtalte personer

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Hillary Clinton

Fhv. udenrigsminister, USA
kandidat i historie (Wellesley College. 1969), cand.jur. (Yale University. 1973)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu