Talenter vil hellere til Stockholm end København

København taber stort til Stockholm i kampen om at tiltrække højtuddannede vidensarbejdere fra udlandet. En tolerant udlændingepolitik, et internationalt erhvervsmiljø og en koordineret indsats har gjort den svenske hovedstad til en af Nordeuropas største talentmagneter. En samlet talentstrategi skal nu bringe København tilbage på banen. Men kampen bliver hård, for i Stockholm opruster de også.

Når verdens mest talentfulde spiludviklere i denne uge samles til Electronic Entertainment Expo i Los Angeles, er der stor sandsynlighed for, at de oplever tilnærmelser fra engelsktalende svenskere eller støder på store fotostater af Stockholms ydmyge skyline. Messen, der er den mest eksklusive af sin art, er en attraktiv jagtmark for Stockholm Business Region, der arbejder for at tiltrække udenlandske vidensarbejdere til Stockholm-regionens mange spilvirksomheder. 

Og det går godt. Næsten hver fjerde vidensmedarbejder i Stockholm er importeret fra udlandet. Til sammenligning har blot hver tiende vidensmedarbejder i København en udenlandsk dåbsattest. Ifølge en analyse fra Copenhagen Capacity og REG LAB placerer København sig på en 22.-plads ud af 32 mulige og er dermed blandt de regioner, der er dårligst til at tiltrække udenlandske talenter. Se figur 1. 

København taber talentkampen" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/7c863-is_fig02_ondt-i-vaeksten_0.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/6fa34-is_fig02_ondt-i-vaeksten_0.png | Forstør   Luk

Hovedstadsregionen er markant udfordret i forhold til at skabe vækst og arbejdspladser, mens Stockholm klarer sig rigtig godt og giver andre vækstregioner baghjul. 

Kilde: REG LAB, Copenhagen Capacity. [/graph]

En restriktiv indvandringspolitik, en erhvervsstruktur domineret af nationalt baserede smv’er og en ufokuseret talentindsats, der er spredt på mange aktører, betyder, at København taber kampen om de internationale talenter til regioner som Stockholm. 

Den svenske hovedstad nyder godt af en efterspørgselsdrevet indvandringspolitik, der ifølge OECD er den mest åbne i hele OECD-området. Samtidig er regionen hjemsted for et større antal multinationale selskaber, der har stærkt fokus på at rekruttere talenter udefra, og flere kommer løbende til. Senest har bl.a. Bank of China og de japanske virksomheder Ngmoco og Kyocera valgt Stockholm som deres nordiske hovedkvarter. 

”Vores udgangspunkt er, at alle er velkomne, og det tror jeg er den rette attitude, hvis man gerne vil have folk til at rejse hertil fra andre dele af verden. Samtidig nyder Stockholm godt af et internationalt erhvervsklima, der er selvforstærkende i forhold til at tiltrække endnu flere talenter,” siger administrerende direktør for Business Region Stockholm, Olof Zetterberg.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik er andelen af udlændinge blandt de vidensarbejdere, der er bosat i selve Københavns Kommune, vokset fra 25 til 27 pct. fra 2008 til 2012. Men hos Copenhagen Capacity, der har til opgave at tiltrække investeringer og medarbejdere til hele regionen, erkender man, at udviklingen går for langsomt:

”Lige nu ligger vi blandt de regioner, der klarer sig dårligst, og den position er uholdbar for regionens fremtid. Udenlandske vidensarbejdere er et helt afgørende element for at skabe vækst i regionen, og derfor bør vi sætte os som mål at komme op blandt den bedste tredjedel,” siger Nikolaj Lubanski, direktør for talentudvikling i Copenhagen Capacity. 

København er ingen konkurrent

Spiludviklervirksomheden DICE sætter stor pris på, at en stab fra Stockholm Business Region er rejst hele vejen over Atlanten for at markedsføre Stockholm på Electronic Entertainment Expo. 

[quote align="left" author="Carl Tamleht, rekrutteringschef, DICE."]For at være ærlig, har vi aldrig tabt nogen kandidater til et dansk selskab, og i mine øjne fremstår København ikke som et alternativ til Stockholm, når det gælder om at tiltrække dygtige hightech-talenter fra udlandet.[/quote]

Virksomheden, der står bag flere blockbusters, f.eks. den succesrige spilserie Battlefield, er afhængig af at kunne hente nye talentfulde medarbejdere ind fra konkurrenterne i Silicon Valley, der er et mekka for verdens dygtigste spiludviklere. Omkring hver sjette af virksomhedens 300 ansatte har et udenlandsk pas, og tager man alene andelen af medarbejdere, der er involveret i selve programmeringen og designet af spillene, er den markant højere. Når virksomheden slår et nyt udviklingsjob op, kommer størstedelen af ansøgningerne fra udlandet:  

”Selv om vejret er bedre i Californien, er Stockholm let at sælge, når det kommer til velfærdsydelser og work-life-balance. Vi har en 40-timerspolitik, der giver vores medarbejdere mulighed for at have et liv ved siden af, og det er noget, der især tiltrækker familier,” fortæller Carl Tamleht, rekrutteringschef hos DICE. 

Han mener, at Stockholm Business Region og byens politikere gør en stor og god indsats for at markedsføre regionens hightech-virksomheder internationalt. København udgør ikke en seriøs konkurrent, selv om den danske hovedstad også rummer flere spilvirksomheder, f.eks. IO Interactive, og IKT og kreative industrier er blandt de områder, som Copenhagen Capacity forsøger at sælge København på:

”For at være ærlig, har vi aldrig tabt nogen kandidater til et dansk selskab, og i mine øjne fremstår København ikke som et alternativ til Stockholm, når det gælder om at tiltrække dygtige hightech-talenter fra udlandet,” siger Carl Tamleht.

Skadeligt for væksten

Siden 2009 har OECD peget på, at København taber til andre regioner i kampen om at tiltrække og fastholde udenlandske talenter.

[graph title="Ondt i væksten" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Brookings Institution, KL. 

Den dårlige præstation har stor betydning for regionens evne til at skabe vækst. Ifølge en analyse fra Brookings Institution har væksten i Hovedstadsregionen været tæt på nulpunktet de seneste år, og beskæftigelsen er faldet. I samme periode er BNP vokset med 5 pct. og beskæftigelsen med 3 pct. i Stockholm-regionen. Se figur 2.

Flere analyser bekræfter en tæt sammenhæng mellem antallet af udenlandske vidensmedarbejdere og en regions evne til at vokse sig større og stærkere. Det er bl.a. bevist, at de industrier, der rekrutterer internationale talenter, oplever en produktivitetsgevinst på 5 pct. eller mere. Og hver gang der ansættes en udenlandsk vidensarbejder, skabes der to ekstra arbejdspladser i supportfunktioner. 

De danske myndigheder og politikere har gjort flere forsøg på at styrke rekrutteringen af udenlandske talenter. Den forrige regering forsøgte at bløde op for Danmarks stramme indvandrerlovgivning ved at indføre den såkaldte positivliste, der giver udlændinge med særlige kompetencer, som f.eks. ingeniører, lettere adgang til Danmark. 

I 2010 blev der indført gratis sprogundervisning til ressourcestærke indvandrere. I 2011 åbnede International Citizen Service, der letter myndighedsbehandlingen af udenlandske tilflyttere. Og senest har Københavns Kommune åbnet International House, der er et velkomstcenter for internationale københavnere. 

Men der er stadig brug for forbedringer. Trods flere forsøg på at lette bureaukratiet omkring de danske myndigheders administration af udlændingelovgivningen, oplever dansk erhvervsliv, ifølge IMD’s årlige målinger af nationers konkurrenceevne, at lovgivningen er blevet en endnu større barriere de senere år. I Stockholm går tendensen den modsatte vej. Se figur 3. 

[graph title="Svensk lovgivning er mere fleksibel" caption="Figur 3  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/b1549-is_fig03_svensk-lovgivning-er-mere-fleksibel.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/271f3-is_fig03_svensk-lovgivning-er-mere-fleksibel.png" text="Danske virksomheder vurderer, at den danske lovgivning er blevet mere besværlig, når det kommer til at importere udenlandsk arbejdskraft. I Sverige oplever erhvervslivet, at det går den rigtige vej. "]Kilde: IMD, Copenhagen Capacity. [/graph]

Ingen talenter uden strategi

Koordinering er en anden udfordring. I den svenske hovedstad står Stockholm Business Region for at koordinere alle aktiviteter, der handler om at tiltrække udenlandske investeringer, talenter og turister. Den københavnske indsats er derimod spredt på mange aktører, fra Københavns Kommune og Region Hovedstaden til Eksportrådet, Invest In Denmark, Wonderful Copenhagen og selvstændige initiativer som Consortium for Global Talent.  

”Det er positivt, at mange er engageret i indsatsen, men vi går glip af nogle store potentialer, fordi indsatsen ofte har været for ukoordineret. En samlet strategi vil kunne hjælpe til, at vi går i samme retning og får mere ud af vores ressourcer,” siger Nikolaj Lubanski.

Som en del af projektet Copenhagen Talent Bridge, der samler 14 af regionens offentlige og private aktører om indsatsen for at tiltrække flere talenter, vil Copenhagen Capacity nu igangsætte og drive udviklingen af en regional strategi på området. Strategien, der skal ligge færdig i løbet af 2014, skal sikre, at København ryger op blandt de regioner, der klarer sig bedst på det internationale talentmarked. Det er dog stadig for tidligt at sige noget om, hvilke indsatsområder strategien vil fokusere på. 

Som direktør for rådgivningsvirksomheden Terrain Management har Andreas Dressler mere end 15 års erfaring med at hjælpe udenlandske virksomheder med at investere i områder, hvor der er stærk tilstedeværelse af talentfulde medarbejdere. Han roser Copenhagen Capacity for at tage initiativ til en samlet strategi, men understreger samtidig, at et skarpt strategisk fokus er altafgørende for, at København kan forbedre sin indsats:

”København har helt sikkert meget at byde på, men spørgsmålet er, hvem der skal drage nytte af det. Det er typisk, at man tilpasser talentstrategien efter, hvilke industrier der er til stede, og hvilke medarbejdere de har brug for. Men det er mere langsigtet at gå efter de talenter, der matcher industrier, som man ønsker at få til regionen. Er talenterne til stede, er der stor sandsynlighed for, at investeringerne følger trop,” siger Andreas Dressler.

Konkurrencen spidser til

København kan lære meget af Stockholm. Den svenske hovedstad har bl.a. markedsført sig målrettet som et internationalt hub for dygtige dataspecialister, og i dag er regionen et vækstcenter for innovative vækstvirksomheder på området, f.eks. Spotify. Senest har LinkedIn valgt at placere sit nordiske hovedkvarter i området. Der er tale om en industri med enorme vækstpotentialer, og derfor er det godt set af Stockholm, mener Andreas Dressler.

[quote align="right" author="Andreas Dressler, direktør, Terrain Management."]Er talenterne til stede, er der stor sandsynlighed for, at investeringerne følger trop.[/quote]

Det er dog ikke kun Stockholm, som København konkurrerer mod. Det er efterhånden gået op for de fleste lande, at evnen til at tiltrække udenlandske investeringer og virksomheder hænger tæt sammen med, om der er adgang til en stærk international talentmasse, så København er også oppe imod vækstregioner i Kina og Brasilien.

Også nye aktører byder sig til. F.eks. går Colombias hovedstad, Bogota, målrettet efter at blive et globalt hub for talenter inden for cloud-computing. Lande som Canada og Australien har vist sig villige til at lempe lovgivningen ved f.eks. at give udenlandske studerende ret til at blive i landet og lede efter arbejde efter endt studie. I Chile giver regeringen 40.000 dollar til entreprenører, der slår sig ned for mindst et halvt år, mens Hongkong er stærkt repræsenteret på europæiske messer og på konferencer, hvor det giver mening at jage europæisk talent. 

”Der er rigtig mange konkurrenter derude, og derfor er det helt afgørende, at København finder ud af, hvad man vil satse på – ellers drukner man,” siger Andreas Dressler.

Også i Stockholm mærker man, at konkurrencen skærpes, og der er afsat flere ressourcer til at styrke indsatsen for talenttiltrækning de kommende år. Der kigges bl.a. til International House i Københavns Kommune, da Stockholm mangler en lignende enhed til at tage imod nytilkomne talenter. Regionen har som mål at blive blandt verdens mest innovative regioner i 2025, og her er tilstedeværelsen af internationale talenter afgørende:

”Vi klarer os godt, men der ligger en stor opgave i at forblive attraktiv for de internationale talenter, som vi specifikt gerne vil have fat i. De kommende år kommer vi til at bruge mange kræfter på den indsats,” siger Olof Zetterberg, adm. direktør i Business Region Stockholm. 

Kilde: Copenhagen Capacity m.fl.: Analyse af behovet for en regional strategi for tiltrækning og fastholdelse af internationalt talent, maj 2013.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu