Talenter vil hellere til Stockholm end København

København taber stort til Stockholm i kampen om at tiltrække højtuddannede vidensarbejdere fra udlandet. En tolerant udlændingepolitik, et internationalt erhvervsmiljø og en koordineret indsats har gjort den svenske hovedstad til en af Nordeuropas største talentmagneter. En samlet talentstrategi skal nu bringe København tilbage på banen. Men kampen bliver hård, for i Stockholm opruster de også.

Når verdens mest talentfulde spiludviklere i denne uge samles til Electronic Entertainment Expo i Los Angeles, er der stor sandsynlighed for, at de oplever tilnærmelser fra engelsktalende svenskere eller støder på store fotostater af Stockholms ydmyge skyline. Messen, der er den mest eksklusive af sin art, er en attraktiv jagtmark for Stockholm Business Region, der arbejder for at tiltrække udenlandske vidensarbejdere til Stockholm-regionens mange spilvirksomheder. 

Og det går godt. Næsten hver fjerde vidensmedarbejder i Stockholm er importeret fra udlandet. Til sammenligning har blot hver tiende vidensmedarbejder i København en udenlandsk dåbsattest. Ifølge en analyse fra Copenhagen Capacity og REG LAB placerer København sig på en 22.-plads ud af 32 mulige og er dermed blandt de regioner, der er dårligst til at tiltrække udenlandske talenter. Se figur 1. 

En restriktiv indvandringspolitik, en erhvervsstruktur domineret af nationalt baserede smv’er og en ufokuseret talentindsats, der er spredt på mange aktører, betyder, at København taber kampen om de internationale talenter til regioner som Stockholm. 

Login