Tre gode grunde til at søge lykken i Israels startup-miljø

Det er de risikovillige investorer, den ærlige feedback fra mentorer og co-founders, og adgangen til netværket i USA, der er tre vigtige elementer i det stærke startup miljø i Tel Aviv.

Af Tue David Bak, Direktør for Innovation Centre Denmark, Tel Aviv

For to år siden, under et officielt besøg i Israel, lirkede den daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen en dør på klem. En dør, der skulle vise sig at være starten på et nordisk-israelsk FoodTech innovationseventyr.

Erhvervsministeren havde overbevist Erel Margalit, en velkendt israelsk investor og Tech-pioner om, at Danmark var den manglende brik i et nyt globalt fødevareeventyr.

En glohed juni dag to år senere står ti håbefulde fødevare-startups fra Danmark og Sverige på Rothschild Boulevard i Tel Aviv med ambitioner så høje som de omkringliggende skyskrabere. Med vilde drømme og ny teknologi under armen stormer de nu ind igennem den dør, Brian lirkede på klem.

Ti lovende danske og svenske Food– og AgriTech startups på Innovation Centre Denmarks Bootcamp i Tel Aviv.

Investorer med appetit på Food- og AgriTech løsninger    

Første skridt på vejen er at finde investorer, der kan finansiere videreudvikling af teknologien, og bringe den på verdensmarkedet. 

Her er Erel Margalit og hans kumpaner i Tel Avivs Tech- og investormiljø blandt de absolut bedste at blive eksponeret for. De har penge, globale netværk og forstand på hvordan man skalerer en startup.

Og så har de fået reel appetit på investeringer i Food- og AgriTech løsninger, der retter sig mod tre megatrends inden for fødevarer- og landbrug: Bæredygtighed, funktionelle fødevarer og optimering af produktion.

Selvom de helt store succeshistorier inden for Food- og AgriTech lader vente på sig, er der i Tel Avivs investorkredse en klar overbevisning om muligheden for en rigtig god investering i Food- og AgriTech startups.

De første investeringer er allerede foretaget. Der er skudt mere end 145 mio. kr. i DouxMatox’ banebrydende sukkerreduktionsteknologi, 28 mio. kr. i Innovopros proteiner fra kikærter, og 1 mio. kr. i den helt unge startup AgroScout, der bruger droner til at finde bl.a. bladlus på marker.

Og nu har de ambitiøse nordiske startups også sat de ledende israelske investorer som OurCrowd, PeakBridge, JVP og Medstrada stævne.

Set fra mit perspektiv er der specifikt tre elementer i Tel Avivs startup-økosystem som de nordiske startups skal kunne udnytte for at få succes.

Det er i) adgangen til investorer med erfaring og risikovillighed, ii) den ærlighed og direkthed, der hersker i startup miljøet, og iii) at blive en del af de solide globale netværk som alle i Tel Aviv startup miljø har til især USA og Canada.

Israelske investorer er meget risikovillige

Med mere end 300 venturefonde der kæmper om at finansiere de bedste startups, er Tel Aviv kendt for at være et miljø med yderst gunstige forhold for folk med banebrydende forretningsideer.

Med afsæt i en lind strøm af succesrige salg og børsnoteringer på NASDAQ af lovende startups fra Tel Aviv, er modet og risikovilligheden i investormiljøet høj. De sætter gerne millioner af dollars på højkant, hvis holdet, teknologien og ambitionen er den rette.

Alene i 2018 blev der investeret mere end 1 milliard kroner i lovende israelske startups inden for landbrug og fødevarer. For at sætte yderligere turbo på risikovilligheden i markedet understøtter regeringen risikovilligheden med flere hundrede millioner kr. i first-loss ordninger. Senest på fødevareområdet, hvor der er etableret to dedikerede seed-fonde.

Om investormiljøet i Tel Aviv udtaler Samuel Scheer, Tech rådgiver i Innovation Centre Denmark og manden der har bragt de lovende nordisk startups til Tel Aviv:

“Jeg oplever langt mere risikovillighed blandt investorer i Tel Aviv end i København. De investerer større beløb, for de ved, at det skaber resultater på den lange bane. De ved, at det er det, der skal til for at lykkes – og så er de lidt mere langsigtede i deres investering, end jeg ser fra investorer i USA.”

Israelske investorer er ærlige og kontante

I baren på en lokal cafe i Tel Aviv er Ole Strøm, stifter af den danske startup Pharma Score Software i dialog med Nadav Berger.

Nadav er israelsk FoodTech-pioner og investor. Nadav er efter ét minuts høflighedsfraser gået direkte i gang med at splitte Ole’s forretningsplan ad, og samle den i en helt ny version og samtidig koble Ole ind i hans netværk i USA.

Ingen nordisk ydmyghed her. Bare ærlig og kontant rådgivning. Med 30 års fødevare- og Tech-erfaring, og en direkte hotline til toppen af PepsiCo, Nestlé og Danone, ved Nadav hvad der skal til for at få succes. Også for Ole og Pharma Score.  

Det er ikke alene i dialogen mellem investor og startup, at ærlig og direkthed er afgørende. Det er lige så vigtigt i selve startup’en. For venturefonden JVP er ærlighed og åbenhed en forudsætning for, at de investerer i en startup.

“Startups skal igennem så mange hastige forandringer, at ærlighed og direkthed er forudsætninger for, at de kan udvikle sig. Konflikter i startups er uundgåelige, når man skal genopfinde ens produkt og organisation hver 6. måned.” sigerTali Rabin, global HR chef i JVP.

Netværket i New York giver ekstra styrke

Israel er et lille land, med få regionale handelspartnere. Det betyder, at netværk i alle afkroge af verden er afgørende for succes.
Ruti Alon, israelsk investor i funktionelle fødevarer udtrykker det således:

”CEO’en fra verdens bedste hospital Mayo Clinic i USA og chokolade giganten Mondelez er kun et telefonopkald væk. Jeg sparrer med dem om investeringer i innovative startups”.

Ruti er langtfra et enestående tilfælde. Det israelske startup-miljø er så stærkt koblet på netværk i USA og Canada, at Tel Aviv opleves, som var det en storby på USA’s vestkyst snarere end på Israels vestkyst.

Det er ikke uden grund, at JVP netop har åbnet en startup-inkubator i New York – de havde jo allerede et massivt netværk der. 

Døren står åben for nordiske FoodTech iværksættere

Takket være erhvervsministerens døråbning, og Innovation Centre Denmarks store satsning på fødevare- og landbrugsinnovation, er investorer, mentorer og industrien mere tilgængelige end nogensinde for danske startups.  

Og det er den tilgængelighed som danske startups som Pharma Score Software, Circular Food Technology, Nordetect, Refarmed, Brannatura og Naturam BioScience netop nu udnytter.

De har set hvordan de gennem samarbejde med kontante, men risikovillige israelske investorer med solide globale netværk kan accelerere udviklingen af deres startup – og gøre verden mere sund og bæredygtig. 

Læs mere om Innovationscentret i Tel Avivs Bootcamps for danske startups her.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024