Nyt Job til  
Pernille Tanggaard Andersen

Tværfaglig forskning skal fremme sundheden

Der brug for en bredde i forståelsen af sundhed, for at finde frem til den rigtige indretning af fremtidens sundhedsvæsen. Det kan Institut for Sundhedstjenesteforskning bidrage til, mener Pernille Tanggaard Andersen, der er ny leder for instituttet.

Jens Reiermann

Om

Hvem?
Pernille Tanggaard Andersen

Hvilket job?
Institutleder, Institut for Sundhedstjenesteforskning, SDU

Hvorfra?
Viceinstitutleder ved Institut for Sundhedstjenesteforskning, SDU

Det er så nemt at sætte lighedstegn mellem læger og sundhed. Mange gange er det ovenikøbet rigtigt. Men bare ikke altid.

Efter snart 20 år som forsker i folkesundhed og sundhedsfremme er sociologen Pernille Tanggaard Andersen nu institutleder for Institut for Sundhedstjenesteforskning ved SDU.

”Som sociolog kan jeg noget andet end lægerne. Som sociolog har man blik for det strukturelle, for den måde, vi har organiseret sundheden på, og for de forhold i samfundet, der præger vores sundhed. Og så er der noget, jeg ikke kan. Sådan er det også for andre fagligheder som for eksempel lægerne. Derfor tror jeg på, at vi sammen kan mere,” siger hun.

Det er den tilgang, der ligger til grund for ’hendes’ institut, der i dag beskæftiger 275 mennesker på tværs af meget forskellige fagligheder. Ud over sociologen selv er der lægen, farmakonomen, økonomen, epidemiologen og psykologen.

Lige præcis den bredde i forståelsen af sundhed mener Pernille Tanggaard Andersen, der er brug for nu, hvor Sundhedsstrukturkommissionen har fremlagt sine modeller og anbefalinger. 

Blå bog

Baggrund

  • 2024-   : Institutleder, SDU Esbjerg
  • 2022-2024: Viceinstitutleder ved Institut for Sundhedstjenesteforskning, SDU
  • 2018-2022: Professor i sundhedssociologi og sundhedsfremme
  • 2010-2018: Lektor i Folkesundhedsvidenskab

Uddannelse

  • Ph.d. i Sociologi og Arbejdsmarkedsforskning, Københavns og Aalborg Universiteter, 2002
  • Cand.scient.soc., Aalborg Universitet, 1997.

”Når man skal flytte behandlinger ud fra sygehusene, så ved vi faktisk noget om, hvordan det kan lade sig gøre. Vi har arbejdet i partnerskaber med både kommuner og regioner, evalueret samarbejdet og kan give viden videre i de diskussioner, der kan forme det fremtidige sundhedsvæsen,” siger hun.

Hvis man skal udrydde de nuværende barrierer på en patients vej fra sygehus til eget hjem, handler det ifølge Tanggaard Andersen ikke bare om organisation og struktur, men også kommunikation på tværs.

”Vi har rigtig mange dygtige fagprofessionelle i de forskellige sektorer, men det her med at skabe relationer til hinanden på tværs og finde ud af, hvad hver sektor kan gøre, det er stadig vanskeligt,” siger Pernille Tanggaard Andersen.

Mon ikke der bliver brug for viden om at tænke på tværs, uanset hvordan politikerne aftaler en ny struktur for sundhedsvæsenet?

Omtalte personer

Pernille Tanggaard Andersen

Kommende, Institutleder, Institut for Sundhedstjenesteforskning, SDU, professor
cand.scient.soc. (sociologi Aalborg Universitet 1998)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024