Velfærd, der kan bære: Hvordan gør vi velfærden bæredygtig?

Laura Lücking

Løsningerne i denne kategori er socialt, økonomisk eller miljømæssigt bæredygtige. De skaber gevinster for både borgere og samfund, mens de forbinder mennesker i nye fællesskaber.


L10. New Moves – et kreativt mødeformat

Vi præsenterer en metode til at bygge bro mellem de selvorganiserede gadeidrætskulturer og de kommunale administrative systemer. I et dynamisk og kreativt mødeformat har New Moves etableret et nyt perspektiv for, hvordan forpligtende fællesskaber kan håndteres i kommunerne – også når det ikke nødvendigvis er formelle foreninger. Det er et behov, som stiger i takt med opbruddet af de traditionelle fællesskabsformer.
Kontakt: Frederik von Sperling, programleder, DGI, [email protected].

 

L11. Blafferstoppesteder til hele Danmark

Blaffernationen har i 2017 bygget kunstneriske blafferstoppestedsskulpturer i Aarhus og København. De bliver i 2018 erstattet af officielle tavler og vejafmærkning udviklet i samarbejde med Vejdirektoratet, Politiet og Københavns Kommune. Visionen er at etablere officielle blafferstoppesteder over hele landet, som skal forbinde mennesker og steder. Blaffernationen arbejder for at styrke tillid, fællesskaber og ressourcebevidsthed i Danmark. 
Kontakt: Carsten Theede, stifter, Blaffernationen, [email protected].

 

L12. Fra overskudsæbler til arbejdsplads for udsatte borgere

I Amager Æblemosteri laver udsatte borgere storbymost af overskudsæbler fra private haver. Mosteriet er en samarbejdsplatform, hvor borgere inkluderes og opkvalificeres, skoleelever undervises, haveejere donerer, og forhandlere mødes på tværs og skaber værdi for udsatte og lokalsamfundet. Fra æblerne bliver plukket, sættes en kæde af opgaver i gang for borgere uden for arbejdsmarkedet. Målet er, at mosteriet bliver bæredygtigt på både den økonomiske, sociale og miljømæssige bundlinje.
Kontakt: Lya Moestrup, daglig leder, Amager Æblemosteri, og stifter, Frugtplukkerne, [email protected].

 

L13. Fra udsat ung til miljøkriger

Buddha Bikes er et cykelværksted med to mål: at hjælpe mennesker ud af de sociale systemer og holde CO2 væk fra atmosfæren. Det sker ved at uddanne udsatte unge til cykelmekanikere med speciale i istandsættelse af skrottede cykler. Buddha Bikes tæller både flexjobbere, praktikanter og ansatte i løntilskud og arbejdsprøvning, som alle fortjener en chance til. Konceptet opererer på almindelige markedsvilkår og er selvfinansierende gennem salg og reparation af brugte cykler. 
Kontakt: Simon Søndergaard, grundlægger, Buddha Bikes, [email protected].

 

L14. Nedbryd barriererne for frivillighed

Mange borgere involverer sig frivilligt og hjælper med til både store og små arrangementer i lokalsamfundene – ofte gennem foreninger, der spørger de medlemmer, som i forvejen er aktive. Københavns Kommune ønsker at udvide skaren af frivillige, så også de, der kun plejer at se på, involverer sig og bliver en aktiv del af lokalsamfundet. iVolunteer er en platform, der gør det nemt at sige ja til frivillighed, når man har tid og lyst. Projektet bygger på erfaringer fra borgerkorpset Cph Volunteers, der hjælper ved 100 events om året.
Kontakt: Anders Sejerøe, specialkonsulent, DIT:KBH, Københavns Kommune, [email protected].

 

L15. Fremtidens vej til et bedre klima

Fremtidens klima stiller Danmark over for en række udfordringer, dels inden for klimatilpasning, hvor ekstrem nedbør mange steder skaber oversvømmelser, og dels inden for klimaforebyggelse, hvor udledningen af drivhusgasser skal reduceres, så temperaturstigningen standser. For at imødegå disse udfordringer har VIA University College og Hedensted Kommune etableret en innovativ klimavej, der håndterer regnvandet lokalt og samtidig udvinder varme fra regnvandet til opvarmning af en nærliggende børnehave.
Kontakt: Theis Raaschou Andersen, programleder, VIA University College, [email protected].

 

L16. Digitale værktøjer, der fremmer mental sundhed hos studerende

Social angst er en af de hyppigste angstformer blandt unge. I februar lancerede Steps en app, som hjælper personer med social angst ved hjælp af teknikker fra eksponeringsterapi. I samarbejde med Psykiatrifonden undersøger vi nu, hvordan social angst rammer universitetsstuderende i alderen 18-30 år, samt hvilke konsekvenser det har for deres studietrivsel.  
Kontakt: Rikke Koblauch, medstifter, Steps, [email protected].


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu