Venstre og Socialdemokraterne skruer op for forsvaret af EU

De bærende kræfter i Danmarks engagement i EU er tilsyneladende så bekymrede for den voksende EU-skepsis, at de over de seneste uger har skruet op for argumenterne for et fortsat stærkt dansk engagement i EU.
Claus Kragh

I sidste uge var det DI, der ved sit topmøde med 1.200 deltagere i Operaen i København overlod scenen til EU-Kommissionens næstformand, hollænderen Frans Timmermans, der i over en halv time talte engageret om EU for de forsamlede erhvervsledere.

”Europa kan vinde verden. Vi er det kontinent i verden med den højeste uddannelse, den bedste infrastruktur og den bedste fordeling af ressourcer mellem rig og fattig. Vi er i pole position til at vinde fremtiden,” sagde Timmermans, som også gjorde det klart, at den udbredte EU-skepsis stiller krav til de ledende politikere.

”Hvis der er utilfredshed med EU, bør vi ikke dukke os. Tværtimod må vi tackle det lige på og hårdt. At afskaffe EU vil ikke løse noget,” sagde han.

Samme positive EU-toner lyder fra statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans parti, Venstre. Løkke Rasmussen selv sagde under det uformelle EU-topmøde om EU’s fremtid i september, at ”vi ville være nødt til at opfinde EU, hvis ikke det allerede eksisterede”. Samtidig har Venstre taget initiativ til, at de partier, der udgør det europapolitiske flertal i Folketinget, nu har indledt et langsigtet strategisk samarbejde om på tværs af partiskel at øge danskernes engagement i EU.

S: Brug for forpligtende samarbejde

Også Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, kalder nu til proeuropæisk generalmobilisering blandt partifællerne. Det skete blandt andet i hendes beretning ved partiets kongres i Aalborg i forrige weekend.

”En ting er klart: EU kan ikke bare fortsætte uden befolkningernes tillid. Og vi har brug for et stærkt forpligtende samarbejde i Europa. Jeg tror lige så meget på det europæiske projekt, som jeg altid har gjort. Intet andet politisk samarbejde har igennem verdenshistorien gjort mere for at sikre fred. Og intet andet samarbejde end det europæiske har for alvor evnet at tackle grænseoverskridende problemer,” sagde Mette Frederiksen.

S-formanden slog samtidig til lyd for øget solidaritet mellem EU-landene og erklærede sig som tilhænger af den såkaldte finansielle transaktionsskat, som en række EU-landene i øjeblikket planlægger at pålægge aktørerne på de finansielle markeder. Frederiksen udtalelser er de mest proeuropæiske, man har hørt fra hendes side, efter at hun siden sin tiltrædelse sidste år har forsøgt at lægge afstand til forgængeren Helle Thorning-Schmidts linje i forhold til EU, som også internt i partiet blev kritiseret for at være for ukritisk.

LÆS OGSÅ: Danskerne er mere europæiske end deres politikere


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu