Gæld skygger for et afrikansk solcelleeventyr

Afrika bliver både nævnt som nøglen til vestens geopolitiske kamp med Kina og Rusland og som mulighedernes kontinent for grøn energi. Men gælden hober sig op og æder den grønne investeringslyst.

Mads Thunestvedt Hansen

At sælge sol i Afrika burde egentlig ikke være så svært som at sælge sand i Sahara. Kontinentet er ifølge Det Internationale Energiagentur hjemsted for over halvdelen af verdens bedste solressourcer, men har alligevel kun installeret samme mængde solceller som Belgien – et lille land, der ikke ligefrem er kendt for sommer og sol.

Problemet er, at det er næsten umuligt for afrikanske lande at tilgå nok billig kapital til at omstille samfundet og høste goderne fra den skinnende sol. I stedet ender flere og flere afrikanske lande på de private lånemarkeder, hvilket ifølge en ny rapport fra ngo’en ONE Campaign er op imod fem gange dyrere, end hvis lånene var optaget igennem Verdensbanken eller de udviklingsbanker, der ellers er skabt til formålet.

Men de billige lånemuligheder er for længst svundet ind på grund af manglende midler. I stedet sætter de private lån sig nu igennem som højere gæld og uoverskuelige rentebetalinger, fortæller Amy Dodd, der er økonomisk direktør i ONE Campaign og forfatter til den nye rapport:
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024